Zeci de firme au solicitat deja Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt înfiinţarea de clase cu învăţământ profesional dual. Acest nou tip de învăţământ presupune ca operatorul economic să cofinanţeze clasele, fiecare elev urmând să primească o bursă de câte 200 lei de la stat şi de la societatea comercială, aceasta din urmă asigurând şi locul de practică pentru cursanţi.
Inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Vera Rachină, a declarat că, în plus, în cadrul învăţământului profesional dual vor putea să se înscrie şi persoane care au împlinit deja 18 ani. „Săptămâna trecută s-a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional dual. Această formă de învăţământ este cofinanţată de către operatorii economici care îşi exprimă în scris solicitarea de şcolarizare, pe anumite calificări, solicitări care se trimit direct la minister, la Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic. Noutatea constă în faptul că acest tip de învăţământ ne permite să realizăm clase separate de învăţământ profesional cu persoane peste 18 ani. AJOFM are o bază de date şi putem veni în întâmpinarea acestor categorii de persoane, care nu au terminat niciun fel de şcoală şi care vor putea fi calificaţi în meseriile care sunt solicitate de operatorii economici”, a declarat Vera Rachină.
Ea a adăugat că noua formă de învăţământ răspunde atât cerinţelor operatorilor economici de muncitori calificaţi, cât şi a elevilor care beneficiază de avantaje în plus. „Cei care vor urma acest tip de învăţământ vor primi o bursă de 200 de lei din partea statului şi în mod obligatoriu o bursă de 200 de lei din partea operatorului economic care a solicitat şcolarizarea. Cazarea, masa şi transportul sunt de asemenea gratuite. Venim şi acoperim două dorinţe: cea a operatorilor de personal calificat şi cred că venim în întâmpinarea persoanelor care fac parte din medii defavorizate pentru că sunt nişte avantaje. În plus, operatorii economici îi vor angaja sigur, din moment ce solicită aceste calificări şi cofinanţează”, a mai spus inspectorul şcolar.
Vera Rachină a mai spus că sunt zeci de operatori care solicită înfiinţarea de clase cu învăţământ profesional dual. „Liceele din Slatina şi din localităţile mai mari au cereri de la mai mulţi operatori economici. Dar avem solicitări şi de la operatori mici, din agricultură sau pentru mecanici auto. Cele mai solicitate sunt calificările de la Colegiul Economici «Petre S. Aurelian» Slatina: bucătar, ospătar, lucrător în hotelărie. Ajung în fiecare an să dea probe de departajare. Vorbeam cu colegii de acolo şi cei de la clasa de bucătar-ospătar sunt aproape toţi angajaţi”, a mai afirmat reprezentantul ISJ.
În judeţ, există 22 unităţi şcolare în învăţământul profesional şi tehnic, însă clasele de învăţământ profesional dual vor fi înfiinţate doar la cererea expresă a operatorilor economici.