Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” din Craiova a găzduit, zilele trecute, Simpozionul Internațional „Voluntariatul – Deziderat – Acțiune”, ediția a III-a, organizat de Grădinița „Floare de colț”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai mai multor unități de învățământ și organizații neguvernamentale din județul Dolj, care au vorbit și au prezentat lucrări pe marginea acestei teme. Astfel au fost reprezentate Centrul de voluntariat ,,Singur.info”, Asociația Allons-y, Craiova, Fundaţia ,,Cuvântul care zideşte”, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, Centrul social multifuncțional „Best Life” pentru copii dezavantajați social al Arhiepiscopiei Craiovei etc.
Un segment important al evenimentului a fost prezența la simpozion a 25 de tineri din țări precum Serbia, Albania, Israel, Congo, studenți ai Universității din Craiova, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate, care au vorbit despre experiențele de voluntariat din țara lor și din România, cât și despre importanța pentru comunitate a activităților de voluntariat. În deschidere, preșcolarii Grădiniței „Floare de colț” au prezentat un moment artistic specific sărbătorilor pascale.
„Această componentă, voluntariatul, este pentru noi una care are conținut, care are importantă. Am văzut în acești ani, de când lucrez în această instituție, multe forme în care putem să facem un lucru în mod voluntar. Titlul simpozionului vorbește de la sine, dorim să facem voluntariat și, mai mult decât atât, dorim să se întâmple lucrurile”, a declarat prof. Tudor Tudorache, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Romanescu”.
Organizatorul simpozionului, prof. Marilena Vidrașcu, a subliniat scopul acestui simpozion, în principal cel de a evidenția implicarea voluntarilor în renovarea Grădiniței „Floare de colț”.
„În 2014 am beneficiat de voluntariat, implicare activă, din partea unui număr de 7 prieteni voluntari, în 7 zile. Această activitate s-a concretizat în realizarea amenajării grădiniței și donații: imprimantă, un laptop, covoare, jucării, rechizite. Lucrările simpozionului au avut trei secțiuni, am prezentat o expoziție din material refolosibile, lucrări, referate privind voluntariatul. Suntem foarte fericiți pentru că avem un parteneriat viabil cu Universitatea din Craiova, departamentul de Limbi Moderne Aplicate ”, a precizat prof. Marilena Vidrașcu.
Tineri din cele 25 de țări, invitați la eveniment, au relatat despre experiențele frumoase din cadrul activităților de voluntariat.
„Voluntariatul este foarte important pentru toți oamenii, și eu am fost voluntar în țara mea, în Albania, am făcut voluntariat în multe domenii. De exemplu, Protecția mediului a fost un domeniu foarte important pentru mine. M-am simțit foarte bine și a fost o experiență frumoasă în viața mea. Am făcut voluntariat și la Crucea Roșie. Când tu ajuți oamenii, este ceva care te face fericit! ”, a spus Sabina, din Albania.
Alexandra, din Israel, vorbește despre importanța deosebită pe care voluntariatul o are atât pentru semeni, cât și pentru persoanele care desfășoară astfel de acțiuni. „Voluntariatul înseamnă pentru mine să pot să ajut oameni fără să trebuiască să mă plătească cineva sau să mă forțeze. Să dăm și noi din inima noastră, să ajutăm oamenii. Noi primim și abilități bune, crește încrederea în noi. Mulți oameni au nevoie de ajutor, iar noi suntem capabili, avem puterea să ajutăm și să facem lumea mai bine”, a adăugat Alexandra, din Israel.