sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Recital de pian ADELA LICULESCU, la Filarminica „Oltenia”

Stagiunea de muzică de cameră

MARȚI,  11  APRILIE  2017,  ORA  19:00

Muzeul de Artă – Holul de Onoare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Recital de pian

ADELA  LICULESCU

În program
Ludwig van Beethoven

Sonata în Fa minor, op. 2, nr. 1
Sonata în Do major, op. 53, nr. 21, „Waldstein“
32 Variațiuni în Do minor, WoO 80
Sonata în Do minor, op. 111


Pianista ADELA  LICULESCU

Adela Liculescu s-a născut în 1993, la Craiova. După absolvirea cu rezultate de excepție a Liceului de Arte “Marin Sorescu” din orașul natal (promoția 2012), unde a studiat cu profesorii Mariana Ilie și Mihai Ungureanu, și-a continuat studiile la Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena (interpretare instrumentală – pian, cu prof. Martin Hughes).

În ianuarie 2016, la ceremonia de gală desfășurată la Parlamentul României (București), Adela Liculescu a fost distinsă cu Premiul ”Studentul Român al Anului din Străinătate” – categoria arte.

În noiembrie 2015, Adela Liculescu a câștigat Premiul I la Concursul ”Bösendorfer” (Viena). În etapa finală care a avut loc la Schlosstheater Schönbrunn, a interpretat Beethoven – Concertul nr. 2 pentru pian, în compania Orchestrei de Cameră din Viena dirijată de Stefan Vladar.

Dintre premiile obținute în anii anteriori de Adela Liculescu menționăm: Premiul I la Concursul “Elena Rombro-Stepanow” (Viena, 2012), Premiul al II-lea la Concursul de Muzică Clasică (Città di Cantù, 2015), Premiul al V-lea la Concursul Internațional pentru Pian ”Beethoven” (Viena, 2013) și Premiul Special pentru cel mai tânăr semifinalist (peste 250 de pianiști au concurat în preliminarii), Premiul I la Premiile “Orange” pentru Tineri Muzicieni (București, 2008), Premiul I la Concursul pentru Pian “Carl Filtsch” (Sibiu, 2009), Premiul Special pentru cel mai bine clasat participant român (unul dintre cei șase semifinaliști) la Concursul pentru Pian “George Enescu” (București, 2014).

În plus, în timpul studiilor liceale, Adela Liculescu a câștigat anual Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – Pian organizată pentru elevii Liceelor de Muzică.

Printre cele mai importante concerte susținute ca solistă se înscriu: Mozart – Concertul nr. 21 pentru pian, la Filarmonica din Berlin, împreună cu Das Neue Sinfonie-Orchester Berlin, dirijor Raphael Haeger (martie 2014) și Beethoven – Concertul nr. 2 pentru pian, la Ateneul Român din București, cu Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu (august 2014, concert înregistrat și transmis în direct la Radio România și TVR).

Până în prezent, pianista Adela Liculescu a interpretat 11 concerte (Haydn – Re major, Mozart – KV 467 și KV 488, Beethoven – nr. 2 și nr. 5 “Imperialul”, Chopin – nr. 2, Schumann, Rahmaninov – nr. 2, Ceaikovski – nr. 1, Prokofiev – nr. 3, Liszt – nr. 1), colaborând cu dirijori precum: Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Raphael Haeger, Vittorio Parisi, Romeo Râmbu, Ovidiu Bălan, George Jackson, Sergey Simakov, Florin Totan etc.

Ca urmare a Premiului Special pentru cel mai bine clasat participant român obținut la Concursul “George Enescu” din 2014, Adela Liculescu a fost invitată să evolueze ca solistă în semifinalele, finala și concertul de gala al Concursului de Dirijat ”Jeunesses Musicales” (2015), interpretând prima parte din concertele pentru pian de Chopin – nr. 2, Rahmaninov – nr. 2 și Schumann, alături de Orchestra Filarmonicii din București, pe scena Ateneului Român, sub bagheta fiecăruia dintre cei 12 dirijori semifinaliști (ulterior, trei finaliști).

În iulie 2015, a fost selectată pentru orchestra de studio la Weimarer Meisterkurse, oferindu-i-se posibilitatea să cânte Liszt – Concertul nr. 1 pentru pian, alături de Orchestra Filarmonicii din Jena, dirijor Markus L. Frank.

Adela Liculescu a susținut recitaluri solistice în săli precum: Saint Martin-in-the-Fields (Londra), “Gasteig” (München), Bösendorfer-Saal – Mozart-Haus (Viena), Imperial (Viena), Ateneul Român – București (șase recitaluri pe parcursul ultimelor șase stagiuni), Muzeul “George Enescu” (București), Palazzo Albrizzi (Veneția), Villa Carlotta (Como), Musikverein (Viena – Brahms-Saal, Concursul ”Beethoven”), Beethoven-Haus (Viena), Muzeul de Artă (Tel Aviv, Concursul ”Rubinstein”), săli de concerte din România (București, Craiova, Sibiu, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Sinaia) etc.

Adela Liculescu a mai susținut recitaluri solistice sau ca membră a unor ansambluri camerale cu prilejul unor festivaluri, precum: “George Enescu” – București, “Les nuits pianistiques” – Franța, International Holland Music Sessions – Olanda, ”Aurora” Festival – Suedia, Internationale Konzertarbeitswochen Goslar – Germania, Sonoro Festival – România / Italia etc.

Adela Liculescu promovează opus-uri din creația muzicală autohtonă în străinătate, în 2015 fiind invitată de către Institutele Culturale Române din Londra și Praga să susțină două concerte cu lucrări de Enescu, Liszt și Ravel. În 2013, a interpretat lucrări pentru pian solo de Enescu într-un concert organizat de Ambasada României la Viena. Ulterior, pianista a interpretat lucrări de Enescu într-o serie de recitaluri susținute în Germania, Italia și România.

În 2008, a susținut un recital la Veneția (în colaborare cu Institutul Cultural Român), unde a interpretat integrala lucrărilor pentru pian aparținând compozitorului romantic originar din România – Carl Filtsch, unele dintre acestea în primă audiție mondială. Câteva compoziții din cadrul acestui recital au fost difuzate la WQXR Radio – New York. În aprilie 2014, a susținut un recital la sediul Institutului Cultural Român din Viena.

De asemenea, Adela Liculescu desfășoară o intensă activitate în domeniul muzicii de cameră. Între anii 2010 – 2012, a câștigat de trei ori bursa “Sonoro”, care i-a oferit oprotunitatea de a interpreta muzică de cameră împreună cu profesorii Alexander Sitkovetsky, Natalia Lomeiko, Corinne Chapelle, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Julian Arp, Erich Oskar Huetter. După câștigarea Premiului “Orange” pentru Tineri Muzicieni, în concertul de gala a cântat Beethoven – Sonata ”Primăverii”, împreună cu violonistul italian Domenico Nordio, membru al juriului. A evoluat în cadrul concertului “Mirabela Dina și invitații ei”, desfășurat la Filarmonica ”Oltenia” Craiova în 2012, unde a interpretat lucrări pentru pian la patru mâini împreună cu Mirabela Dina, profesor de pian la Hochschule für Musik – Köln. În februarie 2016, a fost invitată să interpreteze partitura pentru pian din Cvartetul ”Păstrăvul” de Schubert, la Festivalul de Muzică de Cameră ”Aurora” – Suedia, alături de Barnabás Kelemen (vioară), Maxim Rysanov (violă), Maria Kliegel (violoncel) și Christine Hoock (contrabas).

Adela Liculescu a participat la cursuri de master susținute de profesori, precum: Arie Vardi (Hochschule für Musik – Hannover și Music University – Tel Aviv), Mikhail Voskresensky (Conservatorul din Moscova), Bernd Goetzke (Hochschule für Musik – Hannover), Rolf-Dieter Arens (Hochschule für Musik – Weimar), Vladimir Viardo (University of North Texas), Piotr Paleczny (Academia de Muzică – Varșovia), Kemal Gekic (Florida International University Miami), Martin Roscoe (Guildhall School of Music and Drama – Londra), Sylviane Deferne (Haute École de Musique – Geneva), Diana Ketler (Royal Academy of Music – Londra), Jacques Rouvier (Conservatorul din Paris), Konstantin Lifschitz (Conservatorul din Lucerna).

Pe parcursul studiilor liceale, Adela Liculescu a participat la cursuri de măiestrie artistică sub coordonarea muzicienilor Walter Krafft (Münchener Musikseminar), Csiky Boldizsar (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Vlad Dimulescu (Universitatea Națională de Muzică – București), Valentin Gheorghiu (București).

La Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena, Adela Liculescu studiază muzică de cameră cu prof. Marialena Fernandes și Stefan Mendl. Multe dintre concertele sale au fost transmise la radio și televiziune.

În ianuarie 2015 a participat la emisiunea „Talentenbörse”, în cadrul programului „Intrada” difuzat de postul național austriac Radio Ö1.

Pe parcursul anului universitar 2015/2016, Adela Liculescu a participat, totodată, la cursurile de compoziție și dirijat la Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena. Este bursieră a Fundației ”Tokyo”.

 

Politica