Craioveanul, de 37 de ani, prins în urmă cu un an încercând să mituiască doi poliţişti cu 600 de lei pentru a scăpa de dosar penal și-a aflat sentința definitivă. Pe 30 septembrie 2016, magistraţii Tribunalului Dolj i-au aplicat o pedeapsă de 1 an și 9 luni închisoare cu executare, craioveanul a declarat apel, iar acum Curtea de Apel Craiova i-a suspendat pedeapsa pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligații.
Reamintim că reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, anunţau că, miercuri, 6 aprilie 2016, în jurul orei 15.00, un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Biroului Rutier Craiova, care acţiona pe Calea Bucureşti din municipiul Craiova, a oprit pentru control un autoturism BMW, la volanul căruia a fost identificat Eugen Polima, de 37 de ani, din Craiova. Poliţiştii rutieri au constatat, în urma verificărilor efectuate, că autorizaţia de circulaţie provizorie era expirată din 2 aprilie 2016, astfel că autoturismul nu era înmatriculat în circulaţie. Cei doi poliţişti, inspector de poliţie Pupăză Ionuţ şi agent principal Matei Elvis, i-au adus la cunoştinţă conducătorului auto că pe numele său vor întocmi dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile legale, împrejurare în care craioveanul, de 37 de ani, a încercat să le ofere diferite sume de bani pentru a nu i se întocmi documentaţia necesară cercetării penale.
„Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii au informat imediat conducerea Inspectoratului şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, astfel fiind organizată prinderea în flagrant a bărbatului, de 37 de ani, în momentul în care oferea poliţiştilor 600 lei”, a declarat, la momentul respectiv, agent-şef adjunct Amelia Barbu, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.
Craioveanul a fost dus de poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat de procurorul de caz, care a emis pe numele său ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, instanţa emiţând pe numele său mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile pentru dare de mită. Cei doi poliţişti din cadrul Biroului Rutier Craiova, inspector de poliţie Pupăză Ionuţ şi agent principal Matei Elvis, au fost felicitaţi de conducerea IPJ Dolj.
După o lună petrecută în spatele gratiilor, în arest preventiv, mai exact pe 23 mai 2016, magistraţii craioveni au admis solicitarea inculpatului și l-au plasat în arest la domiciliu. Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată pe Eugen Polima pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită și conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, dosarul fiind înregistrat pe 28 aprilie la Tribunalul Dolj. Cauza a fost analizată în camera preliminară, iar o lună mai târziu, atunci când a ajuns în arest la domiciliu, dosarul a ieșit din camera preliminară. Vineri, 30 septembrie a.c., procesul s-a încheiat la Tribunalul Dolj. Inculpatul a fost găsit vinovat, fiind condamnat la o pedeapsă totală de un an și 9 luni închisoare cu executare: „urmează ca inculpatul POLIMA EUGEN să execute în final pedeapsa principală rezultantă de un an şi 9 luni închisoare cu executare în regim de detenţie. Dispune confiscarea specială de la inculpatul POLIMA EUGEN a sumei de 600 lei, ridicată de la acesta şi consemnată la CEC Bank pe numele inculpatului. Obligă pe inculpatul POLIMA EUGEN la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30.09.2016”, se arată în hotărârea Tribunalului.
Inculpatul a declarat apel, iar marți, 4 aprilie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul și i-a suspendat pedeapsa: „Admite apelul declarat de inculpat. Desfiinţează în parte sentinţa. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 9 luni închisoare aplicată în prezenta cauză pe durata termenului de supraveghere de 4 ani stabilit conf. art. 92 alin. 1 Cp. Dispune ca pe durata termenului de supraveghere inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: -să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj la datele fixate de acesta; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anun?e în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Dispune ca pe durata termenului de supraveghere inculpatul să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria mun. Craiova. Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 96 Cp. Constată că inculpatul a fost arestat la domiciliu pe perioada 06.04.2016 – 04.04.2017. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Cheltuielile judiciare avansate în faza de apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Craiova.