luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ion Bogdan Lefter este „Amicul libertății”, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova vă invită luni, 10 aprilie 2017, începând cu ora 18.00, în Galeria Vollard, la o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Amicul libertății. Invitat este Ion Bogdan Lefter, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, care va susţine conferinţa cu titlul „Inamicii libertății (Inventar 2017)”. Conferința va fi urmată de o dezbatere cu publicul și va fi precedată de o prezentare, de către prof. Nicolae Marinescu, directorul revistei Mozaicul, a celui mai recent număr al publicației, dedicat lui Ion Bogdan Lefter, la împlinirea vârstei de 60 de ani. Moderator al întâlnirii: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.

Ion Bogdan Lefter (n. 11 martie 1957, București) este eseist, critic, istoric literar, poet, prozator și analist politic. A absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” (în prezent Colegiul Național „Sf. Sava”), Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București (Engleză – Română, în 1981). Asistent (din 1990), lector (din 1994), conferenţiar (din 2001), profesor (din 2007) al Facultăţii de Litere din cadrul Universității Bucureşti. Doctor în Filologie (1999), îndrumător de doctorat (din 2007), conducător de doctorat (din 2010), director al Şcolii Doctorale Litere (din 2011). Profesor-invitat la Universitatea din Amsterdam, Olanda (1992-1994), a susținut cursuri şi conferinţe la diverse universităţi europene şi nord-americane. Numeroase participări la congrese, colocvii, simpozioane academice şi culturale, în ţară şi în străinătate.

În perioada 1979-l989 a fost membru activ al „Cenaclului de Luni” al Centrului Universitar București și al cenaclului „Junimea” al Universității din București. A debutat ca poet în revista „Luceafărul”, în 1978, cu un grupaj de poeme prezentat de poetul Leonid Dimov, aceeași revistă găzduindu-i debutul în critica literară. Este coautor al volumului de poezie „Cinci”, scris în colaborare cu Bogdan Ghiu, Romulus Bucur, Mariana Marin și Alexandru Mușina, iar debutul individual în volum are loc cu „Globul de cristal”, versuri (1983). Este prezent cu proză în antologia „Desant ’83”, alcătuită de Ovid S. Crohmălniceanu (1983), cu articole teoretice în antologia „Competiția continuă. Generația ’80 în texte teoretice” (1994), cu eseu în volumul colectiv „Experimentul literar românesc postbelic” (în colaborare cu Gheorghe Crăciun și Monica Spiridon, 1998) – cu varianta în limba engleză „Experiment in Post-War Romanian Literature” (1999).

Policlinica Buna Vestire Craiova

A publicat numeroase studii critice: „Alexandru Ivasiuc – Păsările, „Bacovia – un model al tranziției”, „Doi nuveliști: Rebreanu și Hortensia Papadat-Bengescu”, „Recapitularea modernității. Pentru o nouă istorie a literaturii române”, „Scurtă istorie a romanului românesc (cu 25 de aplicații)”, „Anii 60-90. Critica literară”, „Primii postmoderni: Școala de la Târgoviște”, „5 poeți: Naum, Dimov, Ivănescu, Mugur, Foarță”, „Mic dicționar de scriitori bucureșteni din secolul XIX sau despre cum se trăia altădată fala de a reprezenta Capitala”, „Despre identitate. Temele postmodernității”, „Flashback 1985: Începuturile noii poezii”, „7 postmoderni: Nedelciu, Crăciun, Müller, Petculescu, Gogea, Danilov, Ghiu”, „O oglindă purtată de-a lungul unui drum. Fotograme din postmodernitatea românească”, „Postmodernism. Din dosarul unei „bătălii“ culturale„, „Alexandru Ivasiuc, ultimul modernist„, „Puzzle cu „noul val“. Addenda la falsul tratat de poezie Flashback 1985„, „Adrian Marino: un proiect pentru cultura română. Analize şi evocări„, „Nicolae Manolescu: de la cronica literară la Istoria critică…„, „Prietenii din povestea literaturii, Alţi postmoderni: Florian, Reichmann, Raţiu, Petreu, Pecican, Bodiu & 12 poeţi saşi şi şvabi etc.

Îngrijitor de ediţii, autor de studii însoţitoare, prefeţe, postfeţe, articole, studii, eseuri publicate în periodice din Europa, Statele Unite ale Americii și Canada, Ion Bogdan Lefter a avut și are o activitate dinamică în spațiul public: director al Editurii Litera (1990), fondator al revistelor Contrapunct (1990-1992), Observator cultural (2000-2005) şi aLtitudini (2006), director în România (Bucharest bureau chief) şi analist politic al postului american de radio Europa Liberă (Departamentul pentru România) (1995-1998, 1998-2003), realizator de emisiuni de radio şi televiziune etc.

Ion Bogdan Lefter este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990), membru fondator și președinte (de la fondare) al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). A primit Premiul pentru debut în poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1983) și Premiul pentru critică literară „G. Călinescu” (1986).

Amicul libertății” este un proiect al Casei de Cultură Traian Demetrescu”, inițiat cu prilejul împlinirii, în 2017, a 130 de ani de când Traian Demetrescu înființa la Craiova ziarul omonim: Amicul libertății” (1887). Demersul își propune, prin organizarea unei serii de conferinţe lunare, să realizeze un arc peste timp și să conecteze acest deziderat al lui Traian Demetrescu, prietenia cu libertatea, la actualitate. Invitaţii, personalităţi naţionale ale vieţii culturale sau civice, vor oferi, în prelegerile lor şi în dialogul cu publicul, răspunsuri pertinente despre ce înseamnă astăzi libertatea de gândire şi de expresie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, despre etică şi morală în societate, în educaţie, în economie, în sănătate, în alte domenii ale vieţii sociale, despre egalitatea de gen și egalitatea de șanse etc. Fiecare conferință va fi urmată de o dezbatere asupra temei oferind perspective diverse, socio-umane, filosofice, religioase asupra libertății și contribuind la dezvoltarea culturii civice și a culturii dialogului.

Politica