Deputat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj:”Datele Comisiei Naţionale de Prognoză sunt optimist-realiste pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia”
Cea mai recentă prognoză elaborată de Comisia Naţională de Prognoză(CNP), cu estimări în profil teritorial, ne dă motive să privim cu mai multă încredere în viitor.
Conform acestei prognoze, numărul de angajaţi va creşte în România cu 18% până în anul 2020, iar salariul mediu net va creşte cu 40%.
Dacă la finalul anului 2016, în România erau 4,75 milioane de salariaţi (raportarea medie) în anul 2020 numărul acestora va ajunge, în etape succesive, la 5, 6 milioane (o creştere de 17,8%.)
În regiunea din care Doljul face parte, Sud-Vest Oltenia numărul salariaţilor va creşte de la 374.500 anul trecut, la 448.800 în 2020, o creştere de 19,8%. Alături de creşterea preconizată pentru Regiunea Nord Vest este cea mai mare creştere prognozată la nivel naţional.
Acest lucru arată limpede voinţa Guvernului din care ALDE face parte de a pune miza pe cele două regiuni care sunt astăzi rămase în urmă din perspectiva dezvoltării.
Potrivit aceleiaşi prognoze, salariul mediu net lunar pe economie va creşte de la 2.047 lei, anul trecut, la 2.864 de lei, în anul 2020. Aşadar, o creştere, la nivel naţional, de 39,9%, începând din acest an până în 2020.
Pentru regiunea noastră Sud-Vest Oltenia se prefigurează o creştere a salariului mediu net de la 1.768 de lei, nivelul anului trecut la 2.442 de lei. Aşadar, o creştere de peste 38%.
Nu avem motive să punem la îndoială aceste cifre. În general ar trebui să avem mai multă încredere în specialiştii români, în profesioniştii de la Institutele de sinteză aşa cum este şi CNP.
Nu este normal ca politicienii să aiba un discurs dublu, aşa cum face, din păcate, PNL (Partidul Non Liberal).
Cand susţineau guvernul Cioloş, invocau toată ziua cifrele Comisiei Naţionale de Prognoză şi ale altor instituţii de sinteză. Astăzi când ei sunt în opoziţie, aceste instituţii ”manipulează, dau cifre false şi sunt pline de neprofesionişti”. Credem că mai mult bun simţ public ar fi necesar, mai ales la PNL…