luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Bugetul Craiovei, aprobat

Craiova are, în cele din urmă, un buget pentru anul 2017. Acesta a fost aprobat, joi, în penultima zi a celei de-a treia luni a anului 2017. Punctul referitor la acest buget nu a trecut, însă, de vot, fără discuții. Consilierii de opoziție au considerat că acesta este unul nerealist și dezechilibrat și s-au plâns de faptul că prea puțini bani din buget sunt alocați secțiunii de dezvoltare. Chiar dacă cei patru consilieri PNL prezenți la ședință au votat împotrivă, în cele din urmă, bugetul a fost aprobat, astfel că pot fi demarate achizițiile necesare funcționării și investițiilor pentru acest an.

Proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova nu a trecut ușor de vot, fără mai multe obiecții aduse de consilierii PNL felului în care au fost repartizați banii.

Consilierul PNL Marinel Florescu a spus, printre altele, că există prea multe alocări pentru expertize tehnice, proiecte tehnice și documentații de avizare a lucrărilor de intervenție și prea puțini pentru execuție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Există sume pe care trebuie să le scoatem din buzunar pentru finalizarea unor proiecte pe fonduri europene nerambursabile pe care nu am fost capabili să le terminăm la timp. Este un buget dezechilibrat, numai dacă ne gândim la faptul că la secțiunea de funcționare sunt alocate 86%, iar la cea de dezvoltare, sunt 14%. Toți oamenii care se ocupă de acest domeniu știu că un buget care nu are măcar o treime, măcar 30% pentru dezvoltare, este un buget dezechilibrat. De asemenea, acest buget nu are o rezervă, un refugiu. Dacă apare o problemă importantă, deosebită în Craiova, nu avem de unde să luăm un leu. Domnule viceprimar, vă știu un om echilibrat și aceasta este una dintre speranțele mele, că lucrurile vor ieși bine la sfârșitul anului, dar vă trebuie mult echilibru pentru că trebuie să mergeți pe sârmă cu acest buget care nu vă permite nicio mișcare în lateral stânga dreapta, trebuie să executăm întocmai fiecare prevedere din acest buget. Ne gândeam ca lista de investiții și sumele alocate pentru investiții să fie mult mai mari. Sunt foarte multe ET, PT și DALI și foarte puține lucruri în execuție, foarte puțini bani pentru execuție. Începem multe și finalizăm puține. Noi, consilierii PNL, nu putem fi de acord cu un asemenea buget care blochează dezvoltarea pe termen scurt și pe termen mediu a Craiovei și, în aceste condiții, vom vota împotriva bugetului pe anul 2017”, a spus Marinel Florescu.

Căsătoriile, mutate, temporar, în altă parte?

Și colegul său de partid, Flavius Sirop, a spus că trebuie alocați mai mulți bani pentru investiții, venind, totodată, cu o propunere la una dintre investițiile care ar urma să fie demarate în acest an.

„Ceea ce vedeți în imagine este partea de bani, de 86% pentru funcționare, și de 14% pentru investiții. Ceea ce semănăm acum vom culege în anii viitori, haideți să înțelegem că trebuie să alocăm mult mai mulți bani la investiții și, dacă vrem să construim ceva, trebuie să facem acest efort”, a spus Sirop, atenționând că suma pentru reabilitarea clădirii primăriei este prea mică.

„Dacă le-am pus cetățenilor în vedere să-și amenajeze terenurile, să nu-și lase casele în paragină printr-o hotărâre de consiliu anterioară… S-a discutat inclusiv atunci să facem ceva cu clădirea primăriei. Primăria cade pe noi și noi le punem biruri suplimentare pentru că nu își întrețin clădirile. Am observat că doriți să reabilitați din acest buget și Casa Căsătoriilor. V-aș propune să ne gândim la o altă locație sau să îndrumăm cetățenii către casa aceea din parc unde se mai oficiază căsătorii (…) Să scădem acea taxă care este destul de mare pentru a oficia căsătoriile în parc, pentru că nu cred că generează costuri foarte mari, în așa fel încât cetățenii să fie tentați să se căsătorească acolo. Cred că am degreva zona centrală în acest fel”, a mai spus Sirop.

Și Doru Câplea, consilier PNL, a adus în discuție, din nou, Colegiul Național „Carol I” și a cerut să știe când se vor finaliza lucrările la acest obiectiv.

Aș dori să știu când estimează executivul că se vor finaliza lucrările la acest colegiu, pentru că au fost înaintate foarte multe termene până acum și absolut niciunul nu a fost respectat”, a spus Câplea.

Primarul interimar, Mihail Genoiu, le-a răspuns consilierilor, spunându-le că bugetul nu este unul dezechilibrat, dimpotrivă.

„Chiar dacă vi se pare dezechilibrat bugetul, eu vă spun că este foarte echilibrat, dar trebuie să țineți cont de un singur lucru: ne aflăm în perioada de finalizare a unor proiecte și scopul este de a atrage bani europeni. Dezvoltarea majoră în țara românească, în ultimii ani, s-a făcut și se va mai face pe acești bani europeni. Capacitatea de absorbție a banilor europeni este secretul în dezvoltare”, a spus Genoiu, explicând că este nevoie de realizarea multor documentații preliminare pentru a putea pregăti proiectele de accesare a fondurilor europene din ciclul financiar actual.

„Trebuie să lăsăm cel puțin același nivel de investiții și de proiecte europene pe care le-am găsit noi ca administrație. Toate proiectele europene care au fost începute și care au fost găsite în diverse stadii au fost și vor fi finalizate. De mâine începe recepția la Parcul „Nicolae Romanescu” și, așa cum v-am promis de la început, până la sfârșitul lunii aprilie vom începe și recepția la Water Park (…) Sumele pe care le-a cheltuit primăria din bugetul propriu (pentru proiectele pe fonduri europene – n.r.) vor fi recuperate, pentru că de la început contractele de execuție au prevăzut că tot ceea ce se execută după termenul contractului de finanțare sunt sume pe care le suportă constructorul, executantul, iar aceste contracte comerciale au fost însușite, semnate de către constructor și nu avem ce să le facem. Sumele vor intra în bugetul primăriei”, a reiterat primarul interimar.

Slabe șanse de execuție la Colegiul „Carol I”, în acest an

Legat de Colegiul „Carol I”, Genoiu a explicat că, de principiu, licitația ar trebui să dureze câteva luni și, după atribuirea acesteia, și proiectarea tehnică ar urma să dureze aproximativ la fel. Suma destul de mică alocată pentru un proiect de reabilitare de asemenea amploare s-ar datora tocmai faptului că în acest an sunt foarte puține șanse să vorbim despre o execuție la acest obiectiv.

Față de Colegiul „Carol I”, pe care toți ni-l dorim – mulți suntem absolvenți ai colegiului și este un obiectiv care este urmărit pe plan național de marea majoritate a celor care au absolvit acest colegiu și sunt împrăștiați prin țară -, am alocat suma de 1,5 milioane de lei, asta însemnând cheltuieli de proiectare și execuție. Am făcut socoteala în felul următor, că procedura de licitație se întinde pe durata  4-5 luni, procedura de proiectare, care va fi prima parte, se va derula tot pe o perioadă de 4-5 luni – nu știu exact cât este prevăzut în caietul de sarcini – și, automat, pentru execuție în 2017, nu va mai rămâne prea mult timp pentru lucrări având în vedere că este și perioada de iarnă. Chestiunea este că îl demarăm și nimeni nu îl va mai putea întoarce. Să nu uităm că este vorba despre un monument istoric, cu reabilitare. Nu este o simplă construcție, este un proiect delicat”, a explicat Genoiu.

Alături de acest obiectiv, printr-o situație asemănătoare ar urma să treacă și cele două clădiri ale primăriei de pe strada Al.I. Cuza. Și aici, sumele alocate sunt mici.

„Ele vor trebui să facă obiectul investițiilor anului 2018, în mare parte, iar tot ce am gândit, am gândit pentru ca 2018 să fie plin de investiții, în condițiile în care acum finalizăm investiții începute în 2016 și în anii anteriori. Cam acesta a fost modul de gândire”, a conchis primarul interimar.

Politica