luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Bani grei în „cutia milei”

Consiliul Județean Dolj a aprobat alocarea a încă 3 miliarde de lei vechi pentru Catedrala „Sf. Ioan Botezătorul” ce se construiește de 11 ani în cartierul craiovean Craiovița Nouă. Mitropolia Olteniei a încasat, până în momentul de faţă, milioane de lei din banii craiovenilor şi ai doljenilor, însă construcția este departe de a fi finalizată. În aceste condiții, consilierii județeni au cerut Mitropoliei un raport detaliat cu privire la cheltuirea banilor.

Consilierii județului Dolj au aprobat, în cadrul ședinței de joi, prelungirea cu încă trei ani a Protocolului de Cooperare cu Mitropolia Oltenia în vederea construirii Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul Craiovița Nouă și, implicit, alocarea a încă 300 mii lei pentru construcția obiectivului. Catedrala este construită de Mitropolia Olteniei, lucrările fiind demarate din anul 2006. Pentru finalizarea proiectului, Mitropolia estimase costuri de două milioane de euro, sumă care aproape a fost atinsă. Lucrările par însă departe de a fi încheiate, astfel că aleșii județeni cer lămuriri cu privire la cheltuirea banilor.

Marian Irinei, consilier județean din partea PNL, a cerut ca banii să fie alocați doar în baza unor facturi, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, explicându-i că astfel s-a procedat de fiecare dată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Nouă ne vine factura, că au făcut săpături sau ce au făcut acolo, le plătim. Nu le dăm banii de la început”, a spus Ion Prioteasa.

Consilierul județean Isidor Răducea a cerut, în schimb, un raport cu privire la lucrările efectuate și la cheltuirea banilor dați de administrația doljeană pentru acest obiectiv.

„De-a lungul anilor, până acum, Consiliul Județean Dolj a dat aproape trei milioane de lei pentru această catedrală, Primăria Craiova a dat 4,5 milioane de lei. Am ajuns la aproape 2 milioane de euro, cât estima Mitropolia că va costa această investiție. Au trecut 11 ani de când a început această construcție și știți și dumneavoastră care este realitatea. Realitatea o cunoaștem cu toții: Mitropolia nu are niciun interes să finalizeze aceste lucrări cât de curând, pentru că pe acel teren sunt foarte multe spații comerciale și vin zeci de mii de euro prin anumiți interpuși apropiați Mitropoliei. Am rugămintea, dacă se poate, pentru ședința din luna următoare să se prezinte un raport detaliat cum au fost cheltuiți acești trei milioane de lei de-a lungul timpului, pentru că, vă spun sincer, la câți bani s-au băgat până în prezent, doar de la Consiliul Județean și Primăria Craiova, construcția lasă de dorit”, a afirmat Răducea.

Jurnalul Olteniei v-a mai informat cu privire la spațiile comerciale la care consilierul județean a făcut referire.

Mai exact, terenul pe care se află chioşcurile a fost dat în folosinţă Mitropoliei Olteniei, în mod gratuit, de către Primăria Craiova, în două tranşe, pentru construirea catedralei: în 2004 şi 2009. Un răspuns dat mai demult de către reprezentanţii municipalităţii, atunci când consilierii locali s-au revoltat că Mitropolia ia bani pe un teren primit în mod gratuit de la Primărie, a fost că respectivele chioşcuri vor fi demolate odată cu finalizarea construcţiei.

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a solicitat reprezentantului Mitropoliei, prezent la ședință, să îi transmită mitropolitului că se dorește o informare cu privire la stadiul lucrărilor de construcție a catedralei.

Construcţia Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă a început iniţial în 1990. Piatra de temelie a fost pusă, în luna martie, de mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu. S-a reuşit turnarea fundaţiei, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri.

În 2006, Mitropolia Olteniei a hotărât reluarea construcţiei, iar în 2007 a şi semnat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, pentru a primi fonduri.

Cu excepţia anului 2011, de la bugetul Doljului, anual, au fost direcţionate sume importante de bani către această lucrare, ajungându-se la peste 2,5 milioane lei.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Dolj, banii au fost alocaţi eşalonat astfel: 700.000 de lei (2007), 400.000 de lei (2008), 100.000 de lei (2009), 300.000 de lei (2010), 299.993,16 lei (2012), 300.000 de lei (2013), 100.000 de lei (2014), 300.000 de lei (2015), 136.775,54 lei (2016).

Primăria Craiova a alocat şi ea bani Arhiepiscopiei Craiova, care aparţine de Mitropolia Olteniei, peste 4 milioane lei, însă nu cu menţiunea expresă pentru catedrala din Craioviţa Nouă.

„Au fost alocate fonduri publice Arhiepiscopiei Craiovei în vederea susținerii unităților de cult din subordine (reabilitări, modernizări, construcții). Menționăm că nu au fost alocate fonduri direct catedralei ‘Sf. Ioan Botezătorul’ prin bugetul Consiliului Local al Municipiului Craiova”, au transmis reprezentanţii Primăriei.

Anul acesta, Primăria Craiova nu a prevăzut, în buget, bani pentru acest obiectiv.

Jurnaliștii cotidianului regional Jurnalul Olteniei au încercat, în repetate rânduri, să afle informații cu privire la costul total al construcţiei catedralei până în momentul de faţă. Fețele bisericești au refuzat însă să răspundă inclusiv solicitărilor formulate în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Reprezentanţi ai Mitropoliei Olteniei au afirmat că pentru această construcţie au donat bani şi enoriaşii. Nu au specificat, însă, despre ce sume este vorba şi nici când vor fi finalizate lucrările.

Politica