Ministerul Afacerilor Interne a transmis, într-un răspuns acordat Jurnalul Olteniei, că nu există în lucru niciun proiect de Hotărâre de Guvern privind organizarea de eventuale alegeri pentru scaunul de primar la nivelul municipiului Craiova. Acestea vor putea veni, ca o surpriză, ori în câteva zile, ori în câteva luni, ori, de ce nu, în câțiva ani, pentru că legea administrației publice locale, în forma în care există acum, nu stipulează o perioadă de timp până la care să se organizeze alegeri, după vacantarea locului de primar.
Zvonurile din Craiova legate de alegerile parțiale pentru funcția de primar se aud de când fostul primar, Lia Olguța Vasilescu, actual ministru al Muncii și Justiției Sociale, a decis să plece în Parlamentul României, în urma alegerilor din 11 decembrie 2016. Consiliul local a luat act de demisia sa, iar locul a devenit vacant, după care a fost ales primarul interimar, în persoana lui Mihail Genoiu, despre care se spune că ar urma să candideze pentru această funcție. Când vor fi alegeri, însă, nimeni nu pare să știe, cel puțin în mod oficial.
„Nu se află în lucru vreun proiect de act normativ care să privească problematica în cauză”
Jurnalul Olteniei a adresat o solicitare Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarele întrebări:
„Care este stadiul pregătirii hotărârii de guvern privind organizarea de alegeri locale pentru funcția de primar în municipiul Craiova, după vacantarea funcției de către Lia Olguța Vasilescu, actual ministru al Muncii și Justiției Sociale?” și „S-a stabilit o dată preliminară pentru aceste alegeri? Dacă da, care este aceasta?”. În răspunsul transmis, reprezentanții MAI citează din acte legislative și spun că, „totodată, vă aducem la cunoștință că, în prezent, la nivelul MAI nu se află în lucru vreun proiect de act normativ care să privească problematica în cauză”. Practic, craiovenii nu-și vor alege în curând un primar sau, cine știe, poate că o vor face, dar asta rămâne la nivel de surpriză. Cel mai probabil, vom afla cu toții acest lucru de pe ordinea de zi a vreunei ședințe de Guvern.
Legea citată de reprezentanții MAI spune că nu există un termen pentru organizarea alegerilor parțiale în cazul încetării mandatului de primar.
„În caz de vacanţă a funcţiei de primar, precum şi în caz de suspendare din funcţie a acestuia, atribuţiile ce îi sunt conferite prin Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei. Conform art. 10 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în cazul unor alegeri parţiale, organizate în situaţiile prevăzute de Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea nr. 393/2004, cu modificările şi completările ulterioare, data desfăşurării acestora se stabileşte, prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 35 de zile înaintea votării și pot avea loc într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În context, precizăm că dispozițiile Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 393/2004, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015, nu stabilesc un termen pentru organizarea alegerilor parțiale în cazul încetării mandatelor de primar”, transmit reprezentanții MAI.
Înainte ca legea să fie modificată, în 2015, în vechea reglementare, art. 69 alin. (6) prevedea faptul că data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilea de guvern, la propunerea prefectului, în termen de maximum 90 de zile.
Candidați mulți, dar neoficiali
În ceea ce-l privește pe Mihail Genoiu, acesta a declarat, în cea mai recentă conferință de presă, săptămâna trecută, că nu are nici el vreo informație despre data alegerilor de la Craiova. În plus, vizavi de candidatura sa din partea PSD, vehiculată de ceva vreme în spațiul public, acesta a spus că nu a primit nicio propunere.
„Nu am nicio informație despre fixarea alegerilor pentru primarul Craiovei. (despre candidatura din partea PSD – n.r.) …este ca la antrenorii de la echipele de fotbal, nu pot să vorbesc atâta timp cât mie nu mi s-a făcut o propunere, deocamdată. Propunerea nu mi s-a făcut pentru că nu vorbim despre niciun fel de alegeri. Nu știu și nu am nicio informație de vreo dată a vreunor alegeri. Eu știu un singur lucru, că atâta timp cât am rămas aici voi face tot ce îmi stă în putință ca orașul să funcționeze așa cum trebuie (…) Nu am avut nicio discuție cu niciun partid despre nicio candidatură”, a spus Genoiu.
În rest, mai multe nume sunt vehiculate pentru o eventuală candidatură la Primăria Craiova, însă aproape niciunul nu este oficial, având în vedere că în zare nu se arată nicio dată concretă a alegerilor parțiale pentru fotoliul de primar. Singurul care a ieșit în conferința de presă să spună că va candida pentru această funcție este Mario Ovidiu Oprea, senator PNL, și nou președinte al PNL Craiova, în urma unei decizii care a fost luată în cadrul unei ședințe a Biroului Permanent al PNL Dolj. O decizie cu care, însă, conducerea centrală a partidului nu ar fi de acord. Astfel că, în următoarele zile, la PNL Craiova vor avea loc din nou alegeri, în cadrul cărora ar urma să se „bată” deputatul Ionuț Stroe, senatorul Mario Ovidiu Oprea și Marcel Marcea, fost consilier județean și fost director al Inspectoratului de Stat în Construcții Dolj, care și-a și postat pe Facebook cererea către partid, în acest sens.
Aceeași situație de interimat este și la Târgu Jiu, fostul primar Florin Cârciumaru alegând și el Parlamentul în detrimentul Primăriei. Acolo, interimatul este asigurat de Aurel Popescu.