Un proiect european în valoare 343 de milioane de euro urmează să fie implementat în mai multe localități din județul Dolj. 22 de localități vor beneficia de dotarea cu apă și canalizare, datorită fondurilor obținute de Consiliul Județean Dolj.
Pentru aducerea la îndeplinire a acestui proiect, președintele Consiliului Județean Dolj-Ion Prioteasa, vicepreședintele Consiliului Județean – Cosmin Vasile, directoarul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Irina Stoenică, directorul Companiei de Apă – Constantin Mitriță, președintele Consiliului de Administrație al Companie de Apă –Aurel Dincă, Ludmila Prunariu – directorul Direcției de Sănătate Publică Dolj, reprezentanți de la Agenția de Protecție a Mediului, Marin Tălău – directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu, primari de municipii, orașe și comune, s-au întrunit într-o ședință A Consiliului Județean Dolj, pentru a discuta pe tema acestui proiect.
„Legislația s-a mai modificat în ultimul timp și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, al cărei președinte am onoarea să fiu, a devenit autoritate tutelară a Companiei de apă. Asta înseamnă o responsabilitate în plus, înseamnă că împreună cu directorul acestei asociații, doamna Irina Stoenică, cu Primăria Craiova și toți cei implicați, facem tot ceea ce depinde de noi să punem în operă un lucru absolut special. Vorbim despre un proiect european care a început acum circa 10 ani de zile să fie conturat, în valoare de185 de milioane de euro, după care au mai existat câteva etape în care Compania de Apă Oltenia a mai obținut încă 19 milioane prima dată și apoi încă 30 de milioane. În acest moment în care ne întâlnim aici, suntem la momentul zero și la un nou început, un început cum nu l-am mai avut vreodată pe un alt program în județul Dolj. Practic, vorbim de 434 de milioane de euro care ar trebui să intre în județul Dolj pe apă. De data aceasta, vorbim de 22 de localități din județul Dolj, între care cele trei municipii, Craiova, Băilești, Calafat și comune importante din județ, care își vor rezola problema de apă și canalizare în cea mai mare măsură, dacă nu în totalitate și în felul acesta vom putea să spunem peste ani că acest Masterplan aduce în județul Dolj peste 650 de milioane de euro, cele două proiecte, puse cap la cap. Podul de la Calafat a însemnat 256 de milioane de euro, ne lăudăm și ne minunăm la el. Cei care ne ocupăm de aceste lucruri ni se pare că cu greu vom mai egala un proiect de asemenea mărime. Vreau să-i salut pe cei care reprezintă Craiova astăzi și să vă spun că a contat foarte mult această relație deosebit de constructivă pe care Consiliul Județean o are cu Primăria Craiova și cu toate celelalte instituții care și-au adus contribuția la acest program”, a spus Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
De asemenea, Consiliul Județean Dolj, va investi peste 125 de milioane de euro într-o nouă aducțiune de apă care va alimenta localitățile situate de-a lungul acesteia.
„Superlativul acestui program va fi conducta de apă Izvarna-Craiova și cei care suntem mai apropiați ca vârstă își amintesc că în județul Dolj, de-a lungul timpului ne aminteam de două lucruri speciale, ne aminteam că s-a făcut tramvaiul la Craiova și de conducta de apă care venea de la Isvarna pentru că înainte, în copilăria noastră, se stătea la coadă cu gălețile, unul în spatele altuia, iar apa adusă de la Izvarna a schimbat într-un fel viața locuitorilor din Muncipiul Craiova. Avem acum această posibilitate, să venim cu o nouă aducțiune de apă, cu peste 125 de milioane de euro care vor fi puși în operă aici, pentru toate localitățile care sunt de-a lungul conductei și din județul Gorj și Dolj și, de asemenea, pentru reabilitarea unei părți din conducta veche. Vă spun sincer că nu ne vom opri, de acum înainte, vorbim despre fiecare localitate și despre fiecare proiect, să-l scoatem în evidență, pentru că este un fapt deosebit care se petrece în județul Dolj și de aceea, vă felicit pe toți cei care veți avea proiecte”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dolj.
Scopul acestei întâlniri a fost acela de a lansa aplicația de finanțare care presupune studiul de fezabilitate și care constituie, de fapt, motorul aplicației de finanțare.
„Faptul că s-a ajuns la o investiție de 434 de milioane de euro este o performanță extraordinară. Sunt absolut convins că vor fi implementate aceste proiecte. Isvarna este o lucrare de artă, practic, este o aducțiune de apă care străbate două județe. Într-adevăr, va alimenta cu apă toate localitățile care sunt de-a lungul acestei conducte. Este o lucrare de dificultate maximă și care a rezolva problema apei potabile. Toate investițiile care sunt prinse pe lista de investiții prioritare în primul rând, au urmărit criteriile și modalitățile de selecție care au stat la baza proiectului. În primul rând, am avut în vedere partea de conformare, iar pentru asta am plecat de la investițiile anterioare și am continuat pentru a ajunge într-o zonă de conformare și pot să spun că, întradevăr, Craiova este conformată 100%. Este de precizat, pentru municipiul Craiova că va fi o investiție aproximativă de 235 de milioane, dedicată pentru municipiu, ceea ce este, de asemenea, o performanță notabilă, iar tot proiectul, modul cum a fost alcătuit, lista de investiții prioritare, ar trebui cumva să fie cirala de pe tort și care să întregească tot ce a însemnat partea de conformare”, a precizat Radu Păunescu, reprezentantul firmei care se ocupă de realizarea acestui proiect.