duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Investițiile pe 2017, prezentate la Primăria Craiova

Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a prezentat, joi, într-o conferință de presă, principalele investiții ale municipalității pe anul 2017. În plus, acesta a anunțat că o firmă de stat chineză a venit la Primăria Craiova pentru a-și arăta disponibilitatea de a cumpăra firma privată din România Shandong Ningjian, pentru a continua lucrările la cartierul de locuințe.

Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a susținut o conferință de presă, joi, înainte de dezbaterea pe bugetul pe 2017, în care a prezentat mare parte dintre investițiile pe care municipalitatea le are în plan pentru anul 2017. Înainte de aceasta, Genoiu a mai vorbit despre trei chestiuni destul de importante pentru municipiu. Prima a fost procedura de ridicare a mașinilor.

Noi am ales o procedură transparentă, poate cea mai lungă și cea mai complicată, dar cea mai transparentă, în sensul că, printr-o dispoziție de primar a fost stabilită o comisie care să stabilească procedura și să fundamenteze hotărârea de guvern pentru ridicarea mașinilor. Comisia a emis un regulament, un caiet de sarcini, de atribuire a acestui serviciu de ridicare a mașinilor. Atribuirea se va face către SC RAT SRL, unde este acționar unic consiliul local”, a spus Genoiu, care a dorit să infirme zvonurile cum că o firmă privată ar urma să se ocupe de acest serviciu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește taxa de salubritate de 2,32 de lei plus TVA pe care craiovenii o plătesc, în plus, la factura de gunoi, aceasta este propusă să fie gradual corectată.

Ministerul Mediului a recunoscut că această taxă este dată fără să aibă o aplicabilitate concretă și fiecare primărie din țară și-a permis să o interpreteze în felul ei. Se stabilesc niște procente pentru colectarea selectivă graduale, începând cu 2017 și terminând cu 2020”, a precizat Mihail Genoiu.

O firmă de stat din China ar urma să termine lucrările la cartierul de locuințe

Acesta a anunțat și că, joi dimineața, a primit o vizită de la o delegație din China, explicând că există o firmă, a cărui nume nu a dorit să îl facă public, care ar urma să preia Shandong România și să repornească lucrările la cartierul de locuințe de pe strada Caracal.

Acum câteva ore am avut vizita uneia dintre cele mai mari firme din China, o firmă de stat, de construcții, în primele 225 de firme de construcții mondiale, care a primit de la Guvernul Chinei sarcina de a prelua cartierul chinezesc. Sunt în perioada de analiză a stadiului care se află lucrările și societatea din Craiova și ne-au adus asigurări că în proporție de 90% vor prelua firma românească, Shandong România, pentru a finaliza în termenul rămas lucrările de la cartier. Chiar dacă nu se va realiza acest lucru, noi suntem pregătiți să preluăm lucrările. Să sperăm că această cale este cea mai comodă. Mai puțin ne interesează cine sunt acționarii acestei firme Shandong din China, ne interesează să își ducă la capăt obligațiile pe care și le-au asumat prin concesiune”, a mai precizat Genoiu.

Pasajul subteran, „botezat” vizibil

Dincolo de acestea, investițiile au fost prezentate în linii mari de către primarul interimar. Fonduri au fost prinse în buget pentru reabilitarea Centrului de Recuperare din Lunca Jiului, o licitație demarată încă de anul trecut și care se află în ultimele faze până la atribuirea contractului, reabilitarea celor două clădiri ale Primăriei Craiova din strada Al.I. Cuza, dar și schimbarea de destinație pentru fosta Școală nr.35, care ar urma să devină arhivă. La Direcția de Taxe și Impozite ar urma să mai fie făcute achiziții de corelare a bazelor de date, spre exemplu cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau cu Direcția de Urbanism din Primărie, pentru a ușura drumurile făcute de plătitorii de taxe și impozite. Pasajul subteran, Pasajul Universității, așa cum a fost denumit el, va primi și o firmă cu numele său. Ar mai urma să se facă consolidări la Casa Căsătoriilor din Craiova, o clădire cu probleme destul de majore.

La capitolul învățământ, cea mai mare investiție ar urma să fie cea de reabilitare plus consolidare a Colegiului Național „Carol I”, monument istoric, aflat într-o avansată stare de degradare, pentru care ar urma să fie licitate proiectarea tehnică și execuția. Pentru acest proiect este prinsă o sumă de 1,5 milioane de lei, momentan, însă suma ar urma să crească. Primarul interimar a menționat că acest contract urmează să fie unul multianual, pe o perioadă de circa trei ani.

757.000 de lei ar urma să meargă pentru reabilitarea unor grădinițe, pe fonduri europene, suma reprezentând partea de manoperă. O reabilitare termică ar urma să fie făcută la Colegiul Național „Elena Cuza”, la Școala Gimnazială „Bibescu”.

casa-cu-copac-oltet

Spitalul municipal, gata până la 6 iunie

Spitalul „Filantropia” ar urma să fie finalizat până la 6.06.2017, când ar trebui să înceapă recepția la proiect. Aici este alocată suma de 14.667.000 de lei și o sumă de încă 260.000 de lei pentru racordul la rețeaua electrică. 11.680.000 de lei reprezintă cofinanțarea la Stadionul „Oblemenco”, 765.000 de lei vor merge la Sala Polivalentă pentru reabilitarea instalațiilor de climatizare. 4.944.000 de lei sunt destinați stadionului de atletism, pentru PT+execuție, pentru schimbarea clasei acestui stadion. Bani sunt alocați și pentru reabilitarea fântânilor Purcaru, Popova și Jianu, dar și pentru reactualizarea caietului de sarcini pentru licitația Planului Urbanistic General al Craiovei. O sumă este alocată și pentru expertiza tehnică, deja trimisă la Ministerul Culturii, plus documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru Podul Suspendat din Parcul „Romanescu”.

Promisiune: la vară ne bălăcim în Water Park

Bani sunt alocați și pentru străzile cuprinse pe un pachet mai vechi de investiții, și anume Eliza Opran, Aleea I, II, III Crinului, Poienii, Alecu Russo, Gârlești, Codlea, Razelm, Izvorul Rece și Maria Rosetti. Ordinul de începere a fost deja dat pentru str. Henry Ford, care cuprinde proiectare tehnică plus execuție, pe un contract atribuit mai demult. În buget mai este prinsă și balizarea mai multor sensuri giratorii.

Pentru Parcul „Nicolae Romanescu”, recepția ar urma să înceapă, în proporție de 90%, pe data de 31 martie, probabil că se va întinde pe parcursul mai multor zile, fiind o suprafață destul de mare de atins, și încercăm finalizarea Water Park-ului până în data de 30 aprilie. Probabil că va fi depășită data de 30 aprilie de autorizațiile de funcționare”, a declarat primarul interimar. Acesta a spus că promite că locuitorii Craiovei se vor putea bălăci la vară în piscinele Water Park-ului.

Casa cu copac de pe Olteț, transformată în centru de informare turistic

Municipalitatea craioveană să află în faza în care lucrează pe partea tehnică la proiectele pentru accesarea de bani pentru autobuze și tramvaie noi. Un acord-cadru ar urma să fie scos la licitație pentru investițiile pe străzi, acelea care nu au mai avut asfalt niciodată și necesită o documentație mai amplă. O noutate ar fi că vestita casă cu copac, de pe strada Olteț, va fi expertizată și ar urma să fie reabilitată pe banii primăriei, conform primarului interimar, și transformată într-un centru de informare turistică, ceva ce Craiova nu are în acest moment.

După conferința de presă, Primăria Craiova a găzduit și dezbaterea publică pe bugetul pentru anul 2017. Acesta ar urma să fie aprobat în ședința consiliului local de săptămâna viitoare.

Politica