Decizie radicală în Motru. Luminile au fost stinse pe străzi, cum explică administraţia hotărârea

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

Unele dintre străzile din centrul oraşului Motru au rămas fără curent electric în timpul nopţii, decizia fiind luată de o comisie constituită de primar, pentru că bugetul nu îi mai permite să achite un milion de lei anual furnizorului de energie electrică. Măsura nu este pe placul oamenilor.

În Motru, care are peste 20.000 de locuitori, s-au făcut modificări la capitolul iluminatului public, astfel că unele străzi din zona centrală au rămas fără curent electric, printr-o decizie a autorităţilor locale, care au renunţat la aproximativ 100 din cele o mie de corpuri de iluminat amplasate în oraş.

”Am trecut la un program de economisire şi unde am constatat că sunt multe becuri pe acelaşi stâlp, pentru iluminat, chiar dacă era frumos, am luat decizia să mai facem economie, pentru că avem un buget foarte, foarte mic şi trebuie să facem economie, să mai putem face şi altceva, să funcţionăm măcar. Am făcut o comisie de la primărie, am stabilit care bec poate fi stins, că avem zone în care este şi iluminatul pietonal, deci sunt şi becuri pe stâlpi mici şi am făcut în aşa fel încât să optimizăm, să facem economie, în niciun caz nu s-a stins în tot cartierul. Prin tot oraşul s-a luat măsura, pe străzile principale. Bineînţeles că am avut grijă să nu afectăm parcările dintre blocuri, unde sunt multe maşini. Acolo unde iluminatul era doar ca să creeze feerie, e adevărat că e frumos, toată noaptea, dar pentru că avem un buget auster, am fost nevoiţi să luăm mai multe măsuri”,  a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Gigel Jianu, primarul orașului Motru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit primarului, din peste o mie de corpuri de iluminat, circa 100 ar fi fost oprite.

„Plătim aproape 10 miliarde de lei vechi pe an. Nu am umblat la zona de sate, pentru că acolo există şi alte riscuri. O comisie constituită de mine a decis care dintre becuri poate fi stins, ca să nu afecteze iluminatul în oraş. Am optimizat iluminatul, astfel încât să putem să mai face o economie şi de aici. Noi suntem într-un program de strâns cureaua, strâns şurubul, suntem la limita funcţionării”,  a mai declarat Jianu.

Unii dintre consilierii locali din oraş au anunţat că vor convoca o şedinţă extrordinară de Consiliu Local, pentru a discuta problema iluminatului public. Aceştia vor să ceară explicaţii şi nu acceptă măsura, în condiţiile în care primarul a anunţat, recent, că şefa Bibliotecii din Motru va primi, din această lună, un salariu brut majorat, în valoare de 5.562 de lei, egal cu al edilului şi mai mare decât al viceprimarului, care încasează aproximativ 3.000 de lei lunar.

„Oare banii de pe curent merg la bibliotecara din parc? Câte pachete de Paşte am cumpăra pentru săraci cu cei 6.000 de lei ai bibliotecarei? Azi-dimineaţă, s-au stins luminile la ora 5.30 pe strada mea”, a spus un cetăţean al orașului Motru.

Măsura de reducere a consumului de energie electrică din zona centrală a Motrului îl nemulţumeşte şi pe viceprimarul localităţii, care susţine că numeroşi cetăţeni au făcut reclamaţii.

„Nu pot sta nepăsător când văd că Motrul, de la o zi la alta, se îndreaptă spre Evul Mediu. Din acest motiv am luat deja legătura cu conducerea Direcţiei Publice Motru, aducându-le la cunoştinţă acest lucru şi, după discuţii mai aprinse, am aflat că neinspirata idee de a se întrerupe funcţionarea parţială a iluminatului public a venit direct din partea domnului primar Gigel Jianu. Am solicitat remedierea urgentă a problemelor semnalate, dar nu s-a întâmplat acest lucru, salariaţii fiind obligaţi să respecte ordinul domnului primar”, a declarat viceprimarul Cosmin Morega, care consideră că prin oprirea iluminatului este pusă în pericol siguranţa cetăţenilor.

Şi reprezentanţii Poliţiei Orașului Motru au avertizat, în scris, conducerea primăriei că o astfel de decizie ar putea afecta cetăţenii.

„Vă comunicăm că, din analiza situaţiei operative a rezultat că majoritatea faptelor de natură penală şi contravenţională care aduc atingere siguranţei cetăţenilor se produc pe timp de noapte, motiv pentru care apreciem ca oportună menţinerea iluminatului stradal la nivelul actual”, se arată în adresa semnată de şeful Poliţiei Motru, Florin Preda, de care primăria nu ar fi ţinut cont.

Mai mult, angajaţii Poliţiei Locale au transmis şi ei un document similar Primăriei Motru, anunţând că întreruperea iluminatului public afectează sistemul de supraveghere video al oraşului, pus în funcţiune în urmă cu şase ani, întrucât camerele nu ar fi prevăzute cu infraroşu.

Loredana Fîciu, Mediafax

Share This Article