marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Malpraxisul, de la Ana la Caiafa

Malpraxisul este, conform dicționarului explicativ al limbii române, „tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care produce acestuia prejudicii de orice natură, în relație cu gradul de afectare a capacității fizice și psihice”. Altfel spus, atunci când un medic nu tratează așa cum ar trebui un pacient, acesta poate fi acuzat de malpraxis. În străinătate, cuvântul dă fiori reci oricărui medic, pentru că dacă sumele pe care le plătesc pacienților neglijați sau prost tratați sunt de-a dreptul colosale. La ele se adaugă, de multe ori, ani buni de închisoare. În România însă, malpraxisul este doar un cuvânt din dicționar.

Lupul plătit de oi pentru pază

În cazul în care un medic este suspectat de malpraxis, în lipsa unei legislații solide, dosarul ajunge pe biroul mai marilor din Colegiul Medicilor. Aceștia declanșează o anchetă și văd exact ce s-a întâmplat. Numai că, lunar, medicii cotizează la Colegiul Medicilor. Deci, cum ar putea o instituție finanțață de medici să ia măsuri drastice împotriva acestora atunci când greșesesc? Iar greșelile, de multe ori, sunt de-a dreptul de filme de groază. Un copil de nici trei ani din Craiova, plimbat între patru spitale, văzut şi în mediul privat de un pediatru renumit, care în cele din urmă este răpus de o pneumonie virală suprainfectată. În urma unei operații, un medic de la CFR uită efectiv o fașă în interiorul unui pacient. O tânără de 27 de ani cu handicap sever care o imobilizează complet ajunge la reanimarea Spitalului Clinic Județean de Urgență. Moare câteva săptămâni mai târziu, familia descoperă cu groază că aceasta avea corpul plin de escare. Cât a fost în grija familiei, fata nu a avut niciodată așa ceva.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu e lege, e tocmeală

Singurii care mai luptă în acest moment împotriva cazurilor de malpraxis sunt avocații și instanțele judecătorești. Ionel Cotojman este liderul sindicatului Sanitas și a fost recent ales membru în comisia de malpraxis. “Еu sunt convins că acum regretă că m-au ales, pentru că eu îmi doresc foarte mult ca medicii să-și asume responsabilitatea greșelilor și să trateze pacienții corect și cu profesionalism. Sunt mulți care așa fac, dar sunt și mulți care nu o fac. Problema este că nu avem o legislație în aceste cazuri. Ne trebuie o comisie de specialitate independetă care să analizeze aceste cazuri. Din nefericire însă, noi nu avem nici legea malpraxisului și nicio lege a sistemului de sănătate pusă la punct. Iar în lipsa legislației, sănătatea a fost și va rămâne un sistem bolnav”, a spus Cotojman.
Doar câteva cazuri de malpraxis au fost confirmate până acum în instanţa din România. Medicul Naum Ciomu, medicul Traian Ursu şi medicul Mihail Stoica se numără printre cei care au primit sentinţa definitivă pentru vătămare corporală din culpă. Majoritatea cazurilor se judecă însă în instanţă de ani de zile, pacienţii sau supravieţuitorii lor aşteptând uneori şi 11 ani o sentinţă definitivă în cazul medicilor acuzaţi că i-au mutilat. În ceea ce privește avocații, doar puțini la număr sunt specializați în aceste cazuri.

Anamaria TURMACU

Politica