Locuitorii din oraşul Balş, judeţul Olt, au fost înştiinţaţi de operatorul de apă-canal din localitate să nu mai consume apă din reţeaua publică, din cauza concentraţiei mai de nitriţi, care depăşeşte de 20 de ori limita admisă. Vizat este și Spitalul Orășenesc Balș.
Reprezentanţii Societăţii Apă-Canal Olteţul din Balş au înştiinţat toate asociaţiile de proprietari din oraş ca locatarii să nu mai consume apă de la robinet din cauza concentraţiei mari de nitriţi.
Situaţia este cunoscută de autorităţile locale de ani buni, valoarea nitriţilor fiind de 20 de ori peste limita admisă, însă nici până în prezent nu s-au luat măsuri.
Directorul DSP Olt, medicul Talia Cincă, a declarat că o comisie din cadrul instituţiei din judeţ se va întruni, miercuri, urmând să fie luată oficial decizia ca apa de la robinet să fie folosită doar în scopuri menajere.
„Directorul Societăţii Apă-Canal Olteţul a anunţat ca apa de la robinet din Balş să fie folosită numai în scop menajer, din cauza depăşirilor valorilor de nitriţi. Noi am făcut anunţ pentru grupele vulnerabile. Urmează să se întrunească o comisie de la Inspecţii să se ia o decizie oficială cu autorităţile locale în acest sens. Astfel, apa să fie folosită doar în scop menajer, pentru gătit, spălat, pentru toaletă. Situaţia este la fel de zeci de ani şi nu sunt probleme doar la noi, ci şi în Argeş sau Dolj, în toată partea de sud a ţării”, a spus Talia Cincă.
Directorul Societăţii Apă Canal Olteţul, Ionuţ Fumureanu, a declarat că s-au luat o serie de măsuri pentru ca nivelul nitriţilor din reţeaua de apă să scadă.
„Au primit indicaţii din partea DSP Olt că sunt depăşiri la parametrii de nitriţi şi amoniu. Mi s-a părut normal să-i anunţăm şi pe oameni. Am luat măsurile care se impun: am spălat cele două bazine de 2.500 de metrie cubi, am hiperclorinat şi am aerisit reţeaua de distribuţie a apei. Am anunţat şi asociaţiile de proprietari. DSP Olt mi-a spus printr-un comunicat să înştiinţeze consumatorii că există depăşiri. Din cauza ploilor aşa se întâmplă în fiecare primăvară. Facem alte analize după ce am realizat aceste spălări şi tratări şi să vedem care sunt rezultatele. Eu mi-am făcut datoria. Şi eu beau apă de la robinet, am copii. Cum să le spun eu oamenilor să bea apă de la robinet, când au fost ploi şi s-au infiltrat. Soluţia este intrarea în Compania de Apă, probabil că se va finaliza procedura săptămâna viitoare”, a spus Ionuţ Fumureanu.