Consiliul Județean Mehedinți caută soluții pentru a obține fonduri europene în vederea reabilitării Secției de Psihiatrie Gura Văii, secție în care o organizație non-guvernamentală a sesizat că pacienții sunt ținuți în condiții improprii.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Aladin Georgescu, a declarat, luni, pentru Jurnalul Olteniei, că s-a încercat depunerea spre finanțare europeană a unui proiect privind reabilitarea Secției Psihiatrie Cronici Gura Văii a Spitalului Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin. Numai că, la expertiza tehnică, s-a constatat că respectiva clădire prezintă risc seismic ridicat, investiția nefiind astfel eligibilă.
„Acolo, la Gura Văii, avem bolnavii psihiatrici cronici și la secția din oraș avem pe cei cu forme mai ușoare și acolo am reușit să asigurăm condiții optime. Pentru Gura Văii, am intenționat să depunem pe Programul Operațional Regional, pe Axa prioritară 3.1 B, pe eficiență energetică. Însă după ce am efectuat expertiza tehnică, a rezultat că acea clădire se încadrează în grad seismic ridicat, iar investiția nu este eligibilă pe POR. În aceste condiții încercăm să depunem un proiect pe o altă axă”, a declarat președintele CJ Mehedinți.
Pe de altă parte, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Drobeta Turnu Severin spune că s-au făcut unele investiții chiar și în Secția din Gura Văii.
„Am achiziționat o centrală termică nouă de 230 mii lei, deci au căldură nu așa cum s-a spus. Am făcut unele renovări cu propriile forțe, cu zugravii noștri. Am primit paturi din ajutoare, le-am dus acolo. Până să vin eu la conducerea spitalului, acum doi ani, acolo nu erau nici paturi. Facem treptat. Consiliul Județean Mehedinți a investit 400.000 lei în 2015-2016 la Psihiatrie acuți, secția din oraș. Acum urmează Psihiatrie Cronici. Noi, cu forțe proprii am investit cât am putut dar au zis, de la Consiliul Județean să ne ajute și dânșii, chiar și cu forțe proprii”, a spus, pentru Jurnalul Olteniei, Victor Maliborschi, managerul SJU Drobeta Turnu Severin.
Acesta a mai declarat că cea mai bună soluție ar fi relocarea secției într-o altă clădire.
„Până nu se găsește o altă soluție nu avem ce face. 30 dintre ei sunt pacienți care sunt refuzați de familiile lor. Noi dacă îi externăm ei ajung în stradă. Facem eforturi mari ca să îi ținem”, a mai spus managerul SJU.
Reamintim că Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998, a susținut că cele 50 de de persoane internate în Secţia de Psihiatrie din Gura Văii a Spitalului de Urgență din Drobeta Turnu Severin sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament,
Aceștia au făcut două vizite la unitatea medicală, anunțând că au constatat că în saloane sunt paturi ruginite cu „saltele vechi, degradate și murdare”, chiuvetele din băi nu funcționează, iar întreaga locaţie este „izolată, dezolantă şi insalubră”.
Reprezentanții ONG-ului au întocmit un raport de monitorizare cu privire la situația din Secția de Psihiatrie din Gura Văii și l-au transmis instituțiilor abilitate să ia măsuri.
Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a făcut verificări la fața locului și a constatat că o parte din aspectele sesizate se confirmă.
„Pavimentele sunt parțial acoperit cu linoleum vechi și degradat, grupurile sanitare sunt prevăzute cu vase wc tip turcesc cu emailul degradat, ușile cabinelor sunt parțial deteriorate. Spațiul pentru ustensilele de curățenie nu este prevăzut cu un bazin cu apă curentă necesară curățării și dezinfectării ustensilelor. Nu există chiuvete la grupurile sanitare. Există un singur duș la fiecare nivel, cu toate că băile sunt prevăzute cu trei compartimente pentru duș. Lenjeria este în număr insuficient, iar paturile sunt parțial ruginite”, a afirmat Cristiana Chiriloiu, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Mehedinți.
Acesta a mai precizat că Direcția de Sănătate Publică a cerut remedierea deficiențelor constatate, în caz contrar urmând să aplice amenzi.