Angajaţii din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), din întreaga ţară, vor protesta luni, 20 martie 2017, între orele 11.00 – 12.00, în faţa instituţiilor în care lucrează. Principalul motiv al acestui protest, organizat de către funcţionarii publici şi personalul contractual, îl reprezintă discriminările salariale la care aceştia sunt supuşi de câţiva ani. Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra stării dramatice a salarizării din întreg sistemul teritorial MTS.
În contextul actual, în care cadrul juridic nu permite organizarea grevei generale, angajaţii au decis să protesteze în faţa instituţiilor şi să mediatizeze acţiunea prin fotografii de grup din timpul protestului, într-o manieră inedită. Grupul de protestatari se va aşeza cu spatele la fotograf şi cu faţa spre instituţia unde activează, evidenţiind astfel poziţia conducerii Ministerului Tineretului şi Sportului, care a întors spatele unităţilor din teritoriu şi care nu caută soluţii pentru cererile lor.
Protestul va îmbrăca forma unei greve japoneze la nivel naţional, care se va desfăşura concomitent în cadrul unităţilor teritoriale ale MTS (Cluburi Sportive Municipale, Direcţii Judeţene pentru Sport şi Tineret, Complexuri Sportive Naţionale şi Case de Cultură ale Studenţilor).
Membrii SNST au în vedere, în perioada următoare, declanşarea conflictului colectiv de muncă, acţiuni de pichetare a MTS şi întreruperea activităţii până la soluţionarea cererilor.
Solicităm rezolvarea urgentă a următoarelor probleme:
– politica neunitară de creşteri salariale şi neimplicarea conducerii în aplicarea corectă a dispoziţiilor Deciziei CCR nr.794/2016 şi a prevederilor HG 1/2017 (în practica stabilirii salariilor, dispoziţiile HG 1 /2017 au intrat în conflict şi s-au suprapus cu alte prevederi legale, determinând inechităţi salariale în raport cu nivelul studiilor, activităţii profesionale şi al vechimii în muncă),
– soluţionarea cererilor de recalculare a drepturilor salariale şi reîncadrarea personalului pe funcții corespunzătoare activităţii prestate.
De menţionat faptul că, până în prezent, dialogul instituţional şi colaborarea proactiva dintre minister şi instituţiile subordonate nu sunt vizibile şi nu produc efecte. Angajaţii din cadrul MTS asistă pasiv cum alte segmente bugetare beneficiază de majorări salariale, acordări de sporuri și facilități, în timp ce ei sunt umiliți de către sistem. În baza situației expuse anterior, lansăm un apel la unitate sindicală şi cerem de urgenţă soluţii pentru rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă, în prezent, categoriile de personal pe care le reprezentăm.
Andy Nagy,
Presedinte SNST