Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, miercuri, 15 martie, că profesorii din școlile de stat, au calitatea de funcționari publici, în sensul articolului 175 alin. 1 lit b teza a doua din Codul penal și pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru infracțiunea de luare de mită. În prezent, pedeapsa pentru luare de mită este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.
Decizia a fost luată după ce o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.
Astfel, Instanța Supremă a admis, miercuri, o sesizare formulată de magistrații Curții de Apel București, prin care aceștia au cerut pronunțarea unei hotărâri pentru a vedea dacă profesorul din învățământul preuniversitar de stat este funcționar public. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «Dacă în sensul legii penale, profesorul din învățământul preuniversitar de stat este funcționar public în accepțiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II- a din Codul penal sau în accepțiunea art. 175 alin. 2 din Codul penal». Stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II- a din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penală”, se arată în decizia de miercuri a judecătorilor înaltei Curți de Casație și Justiție.
Așadar, funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, vor fi pedepsiți, potrivit Codului penal.
Potrivit alineatului 1 al articolului 175 din Codul penal, funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație:
a) exercită atribuții și responsabilități, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătorești;
b) exercită o funcție de demnitate publică sau o funcție publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
Alineatul 2 al articolului 175 prevede că, de asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost investită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.
Decizia instanței supreme este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alineatul 3 din Codul de procedură penală, precizează magistrații.
O decizie asemănătoare a fost dată de ÎCCJ, în urmă cu câțiva ani, cu privire la medicii care lucrează în spitalele de stat. Curtea a decis și atunci că aceștia sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că pot fi pedepsiți dacă iau mită.