luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Waterpark-ul are autorizație de intrare în legalitate

Primăria Craiova a emis autorizația de construire pentru intrarea în legalitate a Waterpark-ului din Lunca Jiului. Alte două seturi de documentații se află în analiză la Inspectoratul de Stat în Construcții, cât și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia”. Chiar și așa, în paralel pot continua lucrările de finalizare a obiectivului, al cărui contract de finanțare a fost prelungit de către Consiliul Local Craiova, la ședința din luna februarie, până la data de 30 octombrie 2017.

Municipalitatea a emis, în cursul zilei de vineri, autorizația de intrare în legalitate pentru Waterpark-ul care se construiește în Lunca Jiului, cu numărul 199/10.03.2017. Documentația necesară emiterii autorizației a ajuns la Primăria Craiova în data de 22 februarie și a fost elaborată de SC DRUM CONCEPT SRL din București.

Alte două seturi de documentații se află, în această perioadă, atât la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia”, cât și la Inspecția de Stat în Construcții Dolj. Pentru a exista suficient timp de analiză a acestora și, în caz că intervine vreo neconcordanță constatată de instituțiile amintite, municipalitatea și-a luat ca măsură de siguranță prelungirea contractului de finanțare până la 30 octombrie 2017, pentru a nu pierde banii europeni. Prelungirea a fost votată de către consilierii locali la finele lui februarie, mai puțin de către cei ai PNL.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Există o documentație transmisă la ISU, una la Direcția de Urbanism care verifică tot ceea ce înseamnă documentație la ora aceasta, având în vedere că ceea ce vor recepționa peste câteva săptămâni trebuie să fie identic cu terenul și cu planșele. Să nu vă închipuiți că este foarte simplu să facă aceste verificări. Mai este și o documentație la ISC, pentru a-și da inclusiv ei avizul, iar asta este o noutate. Acestea sunt motivul pentru care v-am solicitat prelungirea termenului din 30 aprilie în 30 octombrie. Nu pot să garantez, nu voi pune niciodată presiune pe Direcția de Urbanism să verifice mai repede aceste planșe. Nu vreau decât un singur lucru: să le verifice corect! Să nu existe niciun fel de suspiciune! Asta este tot ceea ce le cer, motiv pentru care prelungirea termenului nu este decât o măsură de siguranță în situația în care una dintre aceste autorități, ISU, ISC, vor constata în documentație anumite neconcordanțe. Tot ce ține de constructor la ora aceasta este la nivel de zile de executat”, declara, la ședința cu pricina, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu.

Urmează ordinul de începere a lucrărilor

În timp ce documentațiile se află în analiză la ISU și ISC, la municipalitate urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor, care au ca termen de execuție data de 30 aprilie 2017. Urmează, apoi, solicitarea recepției, care s-ar putea întinde pe o perioadă destul de mare, având în vedere complexitatea lucrărilor realizate la obiectiv.

Conform datelor existente în acest moment, din valoarea totală a proiectului de 84.838.109,64 de lei, a fost achitată suma totală de 70.242.389,10 de lei inclusiv TVA. Sumele se împart în mai multe categorii.

64.858.263,20 lei – contravaloare lucrări executate, din valoarea totală a contractului de lucrări de 80.699.200,00 lei; 53.921,92 lei – contravaloare servicii dirigenţie şantier, din valoarea totală a contractului de 72.835,81 lei; 1.159.738,08 lei – contravaloare servicii proiectare; 436.272,74 lei – cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor obiectivului (energie CEZ, Distrigaz şi branşament apă); 400.157,93 lei – contravaloare cote către ISC; 4.275,72 lei – publicitate obligatorie a proiectului; – 3.327.553,01 lei – consemnare prejudiciu recuperat la dispoziţia DNA; 2.206,50 lei – avize”, se arată în raport.

Lucrările la parcul acvatic al Craiovei au fost întârziate şi ca urmare a anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie care l-a vizat pe unul dintre patronii firmelor constructoare, Cristian Dobre, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, acuzat de mai multe infracţiuni efectuate în legătură cu Parcul Acvatic. Primăria Craiova s-a constituit ca parte civilă în acest dosar, cu suma de circa 500.000 de euro, pentru a recupera prejudiciul de la inculpaţii din dosar.

Reamintim și că un craiovean cercetat separat în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Waterpark Craiova, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și spălare de bani și 90 de zile de muncă în folosul comunității. Acesta a recunoscut comiterea faptelor și a încheiat cu procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova un acord de recunoaștere a vinovăției, acord admis de instanță la începutul acestei săptămâni. Reamintim că nouă persoane și trei societăți comerciale au fost trimise în judecată, la sfârșitul lunii noiembrie, pentru un prejudiciu de peste 1,2 milioane euro în cazul Waterpark-ului din Craiova.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunțat că au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Daniel Mihăiță Radu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani în dosarul Waterpark. Acesta a fost cercetat separat și a recunosut totul în fața procurorilor anticorupție. Potrivit DNA Craiova, în perioada 2013 – 2014, inculpatul Radu Mihăiţă Daniel, în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, la solicitarea inculpaţilor Dobre Cristian şi Luis Guilherme Gomes de Almeida, a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă şi primită ulterior ca mită de inculpatul Romanescu Cezar Răzvan pentru ca acesta, în calitate de reprezentant al S.C. PROJECT THC S.R.L., să nu îşi exercite în mod corespunzător îndatoririle legale şi contractuale asumate faţă de Primăria Craiova, beneficiarul investiţiei „Craiova Waterpark” şi astfel să favorizeze interesele ilicite patrimoniale ale S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L.

În acelaşi scop, inculpatul Radu Mihăiţă Daniel a intermediat încheierea între S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. şi S.C. PROJECT THC S.R.L. a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menţionate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv şi că prin acesta s-a urmărit doar să se creeze o aparenţă de legalitate a sumelor de bani pretinse şi primite de dirigintele de şantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului.

Acordul a fost înaintat Tribunalului Dolj, instanță care, pe 16 ianuarie a.c., l-a admis și l-a condamnat pe bărbat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 90 de zile de muncă în folosul comunității: „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova cu inculpatul Radu Mihăiță Daniel. Condamnă inc. Radu Mihăiță Daniel la pedeapsa principală de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. Condamnă inc. Radu Mihăiță Daniel la pedeapsa principală de 2 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani. Contopeşte cele două pedepse stabilite mai sus şi aplică inculpatului Radu Mihăiță Daniel pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 4 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse stabilite care este de 8 luni închisoare, rezultând în final pedeapsa principală de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani. Inculpatul Radu Mihăiță Daniel va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj”, se arată în hotărârea instanței.

Reamintim că, la sfârșitul lunii noiembrie s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane şi trei societăţi comerciale în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Waterpark Craiova, în care prejudiciul este estimat la peste 1,2 milioane euro.Este vorba despre Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al SC Polystart Impex SRL, Cezar Răzvan Romanescu, la data faptelor diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL, Viorel Florescu, la data faptei manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului, Tudor Răgălie, arhitect, Mariana Sabău şi Gheorghe Gavrilă, inginer structurist respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Waterpark”, Marius Florin Romanescu şi Irina Liliana Cojocaru. În plus, au fost inculpate şi societăţile comerciale implicate în lucrări, respectiv SC Polystart Impex SRL, SC Project THC SRL şi SC IDP Proiect SA.

Politica