sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Spălarea Porții Sărutului cu jet de apă nu a fost penală

Scandalul de acum câțiva ani declanșat de faptul că muncitorii unei firme au spălat cu jetiera Porta Sărutului, ca și cum aceasta ar fi fost o mașină dusă la spălătorie, se apropie de final, după ce procurorii au încheiat și ei cercetările făcute în acest caz. Concluzia lor este că operațiunea respectivă nu a pus în pericol lucrarea lui Constantin Brâncuși și, ca urmare, cazul poate fi clasat, fără ca vreun responsabil în domeniu să fie găsit vinovat din punct de vedere penal.

Spălarea cu apă sub presiune a Porții sărutului s-a produs în vara lui 2013, câteva săptămâni mai târziu proiectantul Daniel Dănilă refuzând să semneze recepția lucrărilor pe motiv că nu a fost respectat proiectul său și că operațiunea de desprăfuire a monumentului ar fi provocat distrugerea monumentului. Victor Ponta a ajuns în toamna acelui an la Poarta Sărutului și a promis la Târgu Jiu, în calitate de prim-ministru, că guvernul va constitui o comisie din specialiști internaționali care să își dea cu părerea despre modul în care se prezintă opera brâncușiană. Comisia l-a avut ca președinte pe Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii la acea vreme, iar experții erau din Viena, Paris, Bruxelles și București. Concluzia comisiei a fost una în contradicție cu cea a celor care au clamat că opera a fost distrusă de apa sub presiune folosită la spălarea sa.

„Starea de fapt a monumentelor este mai mult decât satisfăcătoare față de vechimea lor și de intervențiile uneori neinspirate în legătură cu aceasta. Comisia mai constată că, pe parcursul intervențiilor făcute cu precădere asupra Porții sărutului, s-au produs nedorite, dar, în același timp, insesizabile de către vizitatori, schimbări ale formei și structurii lintoului și s-au folosit materiale de chituire, biocidare și hidrofugare de multe ori neconforme cu studierea profundă a travertinului ales de Brâncuși neîntâmplător. Niciuna dintre aceste intervenții nu a dus la grave deteriorări vizibile ale travertinului, dar fie s-au abătut prea mult de la proiectul artistului, fie au produs mici degradări ale culorilor sau prin spălare necontrolată cu jet puternic de apă, alt tip de deteriorări ale mortarelor”, se arată în raportul comisiei regăsit în documentele folosite de anchetatori pentru a stabili dacă are cineva vreo responsabilitate sau nu pentru cele întâmplate la Poarta Sărutului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fără vinovaţi

Cercetările procurorilor au vizat-o pe Adriana Andrițoiu, șefa de la acea vreme a Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși”. Inițial ancheta a pornit de la acuzațiile de distrugere și abuz în serviciu față de fosta directoare, dar procurorii nu au găsit probe care să susțină acuzațiile amintite. Specialiștii au confirmat că nu există distrugeri la Poarta Sărutului și, ca urmare, nu există niciun prejudiciu, ceea ce face ca suspiciunea de abuz în serviciu să nu fie nici ea susținută cu probe, mai ales în contextul în care Curtea Constituțională a făcut anul trecut diferența între a încălca legea cu rea credință și în mod defectuos. Pentru că nu au avut probe și dovezi cu care să susțină acuzațiile amintite, procurorul de caz, Ramona Elena Penciu, a dispus clasarea dosarului, punând punct astfel scandalului despre care oricum nu mai vorbea nimeni de o bună bucată de timp.

Sursa: gorjeanul.ro

Politica