luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Poetul-poliţist al Craiovei: În Minister am cunoscut oameni foarte talentaţi, care scriu, care pictează, dar care se tem că vor fi judecaţi

Angajaţii Ministerului de Interne au, pe lângă simţul datoriei faţă de patrie şi cetăţean, fiecare, pasiunile lor. Și chiar dacă uniforma şi rigorile din sistem nu lasă să se vadă, unii dintre angajaţii Ministerului de Interne au înclinaţii către artă: unii către pictură, alţii către scris. Este şi cazul lui Constantin Romulus Preda, poetul-poliţist al Craiovei.

Are 27 ani, este absolvent al al Colegiului Naţional „Carol I”, licenţiat în Drept şi Știinţe Politice şi a făcut parte din promoţia 2012 a Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”Câmpina. În prezent este poliţist la Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj.

Talentul artistic s-a transmis în familia lui Constantin Romulus Preda, tatăl său fiind poet, iar unchiul, şeful Poliţiei Municipiul Motru din judeţul Gorj, fiind pictor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

img_4263Tânărul poliţist craiovean a publicat deja patru cărţi de versuri: „Mii de baionete îmi decorează inima” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), „Iubirea noastră înfloreşte dincolo de stele” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2013), „Cap sau pajura, sabie sau inel de logodnă” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015), „Martirul Garoafei” (Editura Autograf MJM, Craiova, 2015). Iar pentru scrierile sale i-a fost decernat Premiul de debut al Festivalului Internaţional „Mihai Eminescu”, Ediţia I, fiind remarcat de Justo Jorge Padron, unul dintre poeţii importanţi participanţi la prima ediţie a Congresului Mondial de Poezie de la Craiova.

Constantin Romulus Preda spune că a avut mereu înclinaţii către limba şi literatura română, iar primele încercări de a scrie poezie le-a avut în clasele primare.

Primele încercări le-am avut pe la 7-8 ani. Știu că eram în clasele primare şi i-am scris tatălui meu o poezie. Mă rog, mai mult un cântecel, la vârsta aceea nu aveam încă profunzime. Ulterior am avut tot felul de încercări, dar pe la 22-23 ani s-a produs scânteia când am început să scriu, chiar aproape zilnic. Eram elev al şcolii de Poliţie de la Câmpina. Probabil şi suferinţele acestea, regimul militar m-au influenţat puţin. Nu pot să spun că m-am regăsit în acel regim plin de reguli, de ierarhii”, povesteşte poetul.

Tânărul craiovean spune că deşi poezia şi Poliţia sunt două „domenii diferite”, în sistem sunt mulţi scriitori de la care el, de-a lungul timpului, a avut de învăţat. Mulţi dintre ei însă preferă să nu iasă în evidenţă, de teamă că vor fi judecaţi.

Sunt două domenii diferite, dar poate veţi fi surprinşi, în Poliţie şi în Minister, am cunoscut şi jandarmi şi pompieri, oameni foarte talentaţi, care scriu, care pictează, dar există acea reticenţă. Se tem să iasă în faţă, că vor fi judecaţi. Știţi, cum e pe la noi cu prejudecăţile. Sunt foarte, foarte mulţi oameni talentaţi. Oameni de la care am avut de învăţat de-a lungul timpului. Din 2010 sunt eu în acest Minister şi am avut timp să-mi fac o părere şi nu este chiar aşa cum se spune. Poate şi eu am avut prejudecăţi faţă de poliţişti, de membrii ministerului dar lucrurile nu stau deloc aşa.

Eu cred că toţi ne naştem cu un talent, dar diferă de la persoană la persoană dacă reuşim să ne descoperim talentul şi dacă avem curaj să mergem mai departe. Îi îndemn pe colegii mei care şi-au descoperit talentul să continue, să persevereze, pentru că lumea doar aşa o să evolueze, doar aşa o să putem să construim ceva: creând, creând lucruri frumoase. Nu trebuie să confundăm domeniul de activitate, meseria, cu pasiunea. Acolo unde este pasiune nu ai limite, nu ai ierarhii. Ca şi în poezie. În poezie nu există ierarahii. Nu poţi spune că „x” este poetul cel mai bun. Fiecare are ierarhia lui. Pentru mine, tatăl meu este cel mai mare poet român în viaţă, fără niciun fel de exagerare şi îmi place să spun lucrurilor pe nume. Mai sunt poeţi care m-au influenţat şi despre care puţină lume vorbeşte. De exemplu, Dan David, un alt coleg, poliţist criminalist la Reşiţa, Costel Stancu care scrie o poezie foarte bună. Dar sunt oameni care stau retraşi şi nu vor publicitate”, afirmă Constantin Romulus Preda.

Pentru că tatăl său, Constantin Preda, este un cunoscut poet, tânărul poliţist spune că a fost adesea criticat, mulţi crezând că nu şi-a scris singur versurile: „Am căutat să scriu altceva, nu să mă identific cu tatăl meu. Au fost mulţi care au spus, la un moment dat, că poeziile erau scrise de tatăl meu. Aşa este la noi. Prima dată trebuie să critici şi abia apoi îţi faci o părere. Foarte mulţi m-au judecat. Dar de fiecare dată am căutat să fac ceva diferit, scriu fără semne de punctuaţie, scriu vers alb, în plus transmit altceva. Dintre colegi, mulţi au apreciat, alţii au fost reticenţi: ăsta scrie poezii ce caută între noi”.

Constantin Romulus Preda scrie, în principal, versuri de dragoste, inspiraţie fiindu-i iubita sa, Ana-Maria, cu care se pregăteşte să scoată un nou volum de poezie, în ediţie bilingvă româno-spaniolă, ea fiind cea care se ocupă de traducere.

Altfel, poetului poliţist îi este greu să îşi descrie opera.

E greu să pui un poet săşi teoretizeze poezia. Cum spunea Nichita Stănescu e ca şi cum ai pune un înger săşi definească aripile. Asta simt, asta fac, nu am anumite tabieturi sau obiceiuri. Nu am un moment al zilei sau un loc: în bucătărie, sufragerie, ori bibliotecă. Nu. Scriu şi pe telefon, pe laptop. Nu am în cap: trebuie să scriu o poezie despre ceva anume. Vin pur şi simplu: vers cu vers.Mă inspiră femeia iubita. Scriu mai mult poezii de dragoste”, mărturiseşte Constantin Romulus Preda.

Tânărul spune că şi-ar dori ca în România să fie promovate mai puţin lucrurile negative, pe care oricum „le ştim cu toţii” şi să fie promovată mai mult latura de creaţie.

pentru că suntem singurii oameni cu inimile răsucite

ţine-ţi respiraţia până se sparg norii
umbrele noastre se vor r
ăsuci dintr-o inimă în alta
pentru c
ă suntem singurii oameni cu inimile răsucite
la miezul nop
ţii luna va mirosi a gutuie
gura mea fl
ămândă îţi va muşca pântecul
în timp ce liliacul va înflori de frica unei eventuale mor
ţi mov
cele mai profunde iubiri sunt acelea cu inimile r
ăsucite
acelea în care te arunci în gol în sinea ta
şi te trezeşti în spatele ochilor care ţi-au răsucit teama de moarte
doar de acolo po
ţi privi lumea prin gaura cheii
doar de acolo po
ţi demonstra cu argumente că zborul e doar o iluzie
c
ă dumnezeu te iartă
doar dac
ă păcătuieşti uitându-te fix în ochii lui
ţine-ţi respiraţia până se sparg norii
inima mea se va r
ăsuci în jurul inimii tale
iar inima ta îmi va r
ăsuci din nou teama de moarte
luna miroase a gutuie
liliacul înflore
şte în sinea lui
şi noi ne aruncăm în gol
r
ăsucind timpul

Constantin Romulus Preda

Politica