luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Gunoiul oltenilor, colectat „din poartă în poartă”. Licitaţia pentru atribuirea contractului de salubritate, până la sfârşitul lunii aprilie

Oficialii Consiliului Judeţean (CJ) Olt au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Fondurilor Europene pentru a modifica soluţia propusă în studiul de fezabilitate privind implementarea proiectului Serviciu Integrat pentru Managementul Deşeurilor (SIMD), astfel încât firma care îşi va adjudeca licitaţia să colecteze gunoiul „din poartă în portăşi nu „la punct fix”.

Pentru organizarea licitaţiei pentru operaţionalizare SIMD, toate localităţile, membre ADI Olt Eco, trebuie să aprobe următoarele documente: regulamentul de salubrizare – în prezent, aprobat de către toate localităţile, inclusiv CJ – şi caietele de sarcini pentru delegarea gestiunii deşeurilor. Potrivit reprezentanţilor CJ Olt, în momentul de faţă, având în vedere dorinţa autorităţilor locale de a se colecta „din poartă în poartăşi nu „la punct fix”, aşa cum era iniţial propus în studiul de fezabilitate elaborat în 2011, s-a solicitat un punct de vedere la Ministerul Fondurilor Europene, în acest sens.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că răspunsul ministerului este aşteptat până la sfârşitul lunii martie. El a explicat că modul de colectare propus acum este mul mai eficient. Oprescu şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul lunii aprilie documentaţia va fi urcată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. „În funcţie de răspunsul dat, vom continua procedura de aprobare a documentaţiei pentru organizarea licitaţiei. Serviciul de salubrizare ar fi mult mai eficient organizat de maniera aceasta, din poartă în poartă, pentru că ar fi un control mai bun asupra colectării selective şi nu ne-am lovi de disfuncţionalităţile create în alte judeţe, în care localităţi întregi au solicitat ieşirea din Asociaţie, întrucât colectarea la punct fix este greoaie. Şi odată semnat contractul, modificarea contractului de operare este imposibilă. După primirea răspunsului, va fi aprobată, prin hotărâre de consiliu local, de către toate localităţile, documentaţia de atribuire, iar la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, estimăm că vom lansa, în SEAP, licitaţia”, a declarat Marius Oprescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

A doua etapă în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” vizează atribuirea contractelor de delegare, respectiv: contractul de operare a depozitului de la Bălteni, inclusiv transportul de la Staţiile de transfer: Caracal, Corabia, Balş şi Scorniceşti. Sunt prinse şi activităţi de sortare şi de tratare a apelor rezultate din depozitarea deşeurilor. Acest contract va fi licitat şi semnat de CJ Olt; Contractul de colectare a deşeurilor din toate cele 112 localităţi ale judeţului, membre ADI, şi transportul către staţiile de transfer. Acesta va fi licitat şi semnat de ADI Olt Eco.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” este derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Politica