luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Parcarea prin SMS şi ridicarea maşinilor mai au de aşteptat

Primăria Craiova a început pregătirea celor trei tronsoane centrale pe care se vor afla parcările cu plată, prin vopsirea marcajelor delimitatoare dintre autovehicule. Parcarea prin SMS nu va putea fi pusă în operă, însă, până nu va fi aprobat bugetul general al municipiului, demarată procedura de achiziţie pentru desemnarea unui operator de SMS pentru acest serviciu şi, implicit, adjudecarea sa. Practic, câteva luni, se va mai putea parca în zona centrală fără bani timp de câteva luni. Pe de altă parte, regulamentul de ridicare a maşinilor din municipiu a fost urcat, vineri, pe site-ul municipalităţii, pentru consultare publică. RAT SRL se va ocupa de acest serviciu, care îi va fi delegat prin gestiune directă. După ce va trece perioada consultării publice, acesta va fi supus votului consilierilor locali, însă RAT SRL va trebui să achiziţioneze maşini speciale pentru ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

 

Craiovenii mai au ceva vreme până să plătească parcarea în zona centrală, de doi lei/oră, pe cele trei tronsoane instituite de Primăria Craiova. Municipalitatea a început vopsirea corespunzătoare a spaţiilor de parcare, însă mai durează până când această măsură va fi aplicată.

A început marcarea locurilor care vor fi destinate parcării cu plată prin SMS, însă va mai dura până când acest mod de taxare va fi instituit. Pentru a putea face plata prin SMS, trebuie să avem bugetul aprobat, iar mai apoi să lansăm procedura de achiziţie pentru un operator al acestor SMS-uri. După ce va fi adjudecat acest contract, vom putea începe să punem în aplicare parcarea cu plată prin SMS”, a explicat primarul interimar, Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bugetul general al municipiului Craiova ar urma să fie urcat în cursul zilei de astăzi pe site-ul primăriei şi supus consultării publice. De-abia după aprobarea lui în consiliul local, va putea fi lansată procedura de achiziţie pentru operatorul de SMS şi, dacă licitaţia va decurge fără contestaţii sau prelungiri, măsura ar putea fi pusă în aplicare şi mai repede.

Reamintim că locurile de parcare cu plată prin SMS vor fi 139 la număr şi vor fi amenajate pe următoarele străzi şi tronsoane: str. Romul – 28 de locuri; str. Al.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Arieş) – 94 de locuri; str. C.S. Nicolăescu Plopşor (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Al.I.Cuza şi intersecţia cu str. Olteţ) – 17 locuri. Autorităţile au instituit această taxă de parcare atât pentru a elibera zona centrală, sufocată de maşini, cât şi pentru a îndemna craiovenii care au treabă în zona centrală să parcheze în parcarea subterană, pentru ca acesteia să îi crească gradul de utilizare.

Conform procedurii, utilizatorul va trimite un SMS la un număr scurt, din patru cifre, numărul de înmatriculare al vehiculului şi corespondentul timpului pentru care va dori să utilizeze parcarea, iar acesta va primi pe telefon un mesaj de confirmare a plăţii, precum şi timpul alocat parcării. Autovehiculele al căror gabarit longitudinal depăşeşte 5 m, vor fi taxate pentru 2 locuri de parcare, iar cele ce depăşesc 10 m vor fi taxate pentru 3 locuri de parcare, cu condiţia ca acestea să nu obstrucţioneze circulaţia vehiculelor pe sectorul de drum respectiv.

Regulamentul pentru ridicarea maşinilor, supus consultării publice

Totuşi, zona centrală nu va putea fi aerisită şi fără ridicarea maşinilor. Măsura se va lua la nivelul întregului municipiu, la aproximativ doi ani de la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spunea că ridicarea maşinilor nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. MAI şi Guvernul au fost apoi obligate să elaboreze şi să adopte, în regim de urgenţă, un regulament de ridicare a maşinilor, după cum a decis, în aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti. Acest regulament a fost elaborat, iar noile reguli au fost incluse în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.035 din 22 decembrie 2016. Documentul a intrat în vigoare în 30 de zile de la publicare, adică în data de 21 ianuarie 2017.

Municipalitatea craioveană a început şi ea elaborarea unui regulament de ridicare a maşinilor, care a fost publicat vineri pe site-ul Primăriei Craiova, spre consultare.

RAT SRL se va ocupa de ridicarea maşinilor, după ce va achiziţiona platforme speciale cu care să realizeze această operaţiune, fiind necesară urcarea în totalitate a maşinilor pe plaforme, şi nu doar două dintre roţile acestora.

Se constată, de asemenea, că SC RAT SRL Craiova poate desfăşura o astfel de activitate având inclus în domeniul sau de activitate codurile CAEN 5221 şi 5210 care îi permit efectuarea acestui serviciu public. De asemenea, Comisia constată faptul că S.C. R.A.T. S.R.L. Craiova beneficiază de experienţa similară desfăşurării unui astfel de serviciu dat fiind faptul ca în trecut pe raza Municipiului Craiova aceasta societate a mai efectuat acest serviciu public, dispunând de resurse umane suficiente şi calificate, mijloace tehnice necesare, spatii adecvate de depozitare şi buget suficient pentru acoperirea investiţiilor”, se arată în Nota de fundamentare a regulamentului.

Politica