Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul deceselor survenite după efectuarea unor transfuzii la Spitalul Municipal “Filantropia”, cercetarea fiind făcută in rem.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au anunțat, joi, că fac verificări în legătură cu decesele celor doi pacienți ai Spitalului Municipal “Filantropia”, care au murit după efectuarea unor transfuzii de sânge. Procurorii au încadrat cauza drept ucidere din culpă și, deocamdată, cercetările sunt asupra faptei.
„În ziua de 25.02.2017, organele de cercetare penală au fost sesizate de către Spitalul Clinic Municipal Filantropia despre faptul că în noaptea de 24/25.02.2017, în unitatea spitalicească a survenit decesul a doi pacienți: S.E., de 81 ani, decedată în clinica de Hematologie în data de 24.02.2017, ora 23 și S.D., de 64 ani, decedat în Serviciul ATI în data de 25.02.2017, ora 2.10. În cauză au fost întocmite dosare de cercetare penală conform art.192 C.Pen.”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului local.
Reamintim că doi pacienţi ai Spitalului „Filantropia” din Craiova au murit, vineri, în urma unor transfuzii sanguine, iar alţi patru au avut reacţii adverse, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, dar şi Poliţia deschizând anchete în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, declara că, vineri, s-au făcut 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi, la şase au apărut reacţii adverse, doi murind.
Pentru că a constatat mai multe nereguli la unitatea medicală, DSP Dolj a aplicat sancțiuni. Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova a fost amendat cu suma de 25.000 lei, iar medicul care a fost de gardă, vineri, dar și asistentele, cu câte o mie de lei.
„Recomandarea Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezenţa medicului curant, în intervalul orar 8-13. Ei au făcut după-amiaza, când nu era medic în secţie. Inspectorii noştri au verificat scriptic datele şi s-a constatat că pungile de sânge administrate pacienţilor coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Foaia de observaţie nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat. Asistenţii trebuia să completeze aceste date”, a precizat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Conducerea Spitalului „Filantropia” din Craiova a anunţat că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Dolj, a început verificări în cazul Spitalului „Filantropia” din Craiova, unde doi pacienţi au murit în urma unor transfuzii de sânge.
Preşedintele filialei Dolj a Ordinului Asistenţilor Medicali, Viorel Gavrilescu, a declarat, marţi, că a transmis o adresă Spitalului Municipal „Filantropia” prin care cere mai multe informaţii legate de asistenţii medicali care au fost implicaţi în transfuziile sanguine făcute, vineri, în unitatea medicală.
„Conform statutului şi regulamentului, am făcut adresă oficială către instituţia respectivă să ne furnizeze unele date. Acum, aşteptăm să le trimită. Noi, prin lege, avem atribuţii legate de exercitarea profesiei şi una dintre atribuţii este controlul acestei profesii. În momentul când există o acuză, indiferent de ce natură, noi trebuie să o cercetăm. Noi, prin adresa trimisă, am cerut să ne transmită dacă membrii Ordinului Asistenţilor – asistenţi medicali – sunt implicaţi în aceste cazuri şi ce măsuri ia comisia de etică a spitalului”, a spus Viorel Gavrilescu.
După ce va primi datele solicitate de la Spitalul „Filantropia”, Ordinul Asistenţilor va declanşa propria anchetă.
Și Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat cu privire la acest caz.