luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Luni, încep înscrierile la clasa pregătitoare

Proiectul privind metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2017 – 2018, pus de curând în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, este adus la îndeplinire de către Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj. Instituţia informează că, părinţii care au copii ce se pregătesc pentru clasa pregătitoare, trebuie să înceapă demersurile pentru înscrierea lor în anul şcolar 2017-2018. Începând de luni, 27 februarie, părinţii pot depune cererile de înscriere la şcolile alese, fie online, fie direct la sediul instituţiilor de învăţământ.

Potrivit metodologiei, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. De asemenea, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 30 decembrie au posibilitatea de a-şi înscrie copiii în ciclul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea acestora e corespunzătoare. În caz contrar, copiii vor fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare.

Astăzi, 22 februarie  va avea loc  afişarea circumscriptiilor şcolare şi a planului de şcolarizare propus, pe site-ul fiecărei unităţi şcolare şi pe site-ul Inspectoratului Școlar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“În etapa imediat următoare, la nivelul judeţului Dolj, conform reglementărilor metodologice în vigoare şi sub directa coordonare a Inspectoratului Școlar Judeţean se vor derula etape importante şi anume: înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, de mâine începe perioada prevăzută în calendarul mobilităţii personalului didactic şi anume completarea normei didactice, apoi, la începutul lunii martie se vor desfăşura simulările examenelor naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, şi nu în ultimul rând, tot la începutul lunii martie se vor desfăşura cercurile cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar. Aşa cum vă spuneam, începând de mâine va începe înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. În ceea ce priveşte metodologia de înscriere a copiilor la clasa pregătitoare, aceasta va fi aprobată prin Ordin de Ministru, aşteptăm acest lucru, dar ceea ce ştim la această oră este calendarul şi anume, în perioada 27 februarie – 16 martie va avea loc completarea de către părinţi, atât online sau la unitatea de învăţământ a cererilor tip de înscriere. Validarea cererilor tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor se va desfăşura în intervalul orar 8 – 20, înclusiv sâmbăta, într-un interval stabilit la fiecare unitate de învăţământ, între ora 9 şi 13”, a spus Monica Sună, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj.

La nivelul judeţului Dolj, evaluarea psihosomatică a elevilor se va realiza de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj.

„Dacă până în acest an, părinţii trebuiau să se ducă cu copiii la Centrul Judeţean, începând de anul acesta, testările se vor desfăşura în grădiniţe, obligatorie fiind însă prezenţa părinţilor. Profesorilor psihopedagogi li se va pune la dispoziţie de către directorul grădiniţei un spaţiu necesar desfăşurării acestei activităţi. Ca şi condiţii pentru înscrierea unui copil în clasa pregătitoare, înainte de împlinirea vârstei de şase  ani, trebuie, în primul rând să fie bine dezvoltat fizic şi psihic, să ştie anumite lucruri minimale, să ştie culorile, să numere crescător, descrescător, să asocieze anumite imagini, să asocieze obiecte, forme şi culori, să se exprime corect. Evaluarea va dura între 10 şi 12 minute pentru fiecare copil. La nivelul judeţului Dolj, avem 50 de profesori şi consilieri şcolari care se vor ocupa de aceste evaluări”, a mai spus Monica Sună.

23 februarie – 2 martie: „Ziua porţilor deschise”

Între 23 februarie – 2 martie se va organiza în fiecare unitate de învăţământ „Ziua porţilor deschise”, iar părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.

De asemenea, în perioada următoare va avea loc şi procedura de completare a normei didactice.

„În ceea ce priveşte completarea normei didactice, de predare, învăţare, evaluare a personalului didactic titular, la nivelul Inspectoratului Școlar, începând de astăzi, 22 februarie, va avea loc afişarea la Inspectorat a listei tuturor catedrelor vacante, rezervate, complete şi incomplete. Apoi, în perioada 23-24 februarie, se vor înregistra cereri pentru completarea normei didactice la Inspectoratul Școlar. Adică, fiecare cadru didactic care solicită completare, va veni la Inspectoratul Școlar şi va depune un dosar, apoi pe data de 27 februarie, acolo unde este cazul, se vor organiza probe practice sau orale, în profilul postului, pentru copletările şi întregirile de normă didactică, este vorba de învăţământul vocaţional, maiştri sau la clasele bilingve. Apoi, pe 28 februarie, va avea loc o şedinţă de repartizare, organizată de Comisia de Mobilitate a Inspectoratului Școlar pentru completarea normei didactice. Nu în ultimul rând, pe data de trei martie se vor emite şi comunica deciziile de completare de normă şi de transfer”, a precizat inspectorul şcolar general al ISJ Dolj.

Aproximativ 6.000 de elevi de clasa a XII-a din Dolj, vor susţine simulările examenelor naţionale.

La începutul lunii martie va avea loc simularea examenelor naţionale susţinută de elevii de clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.

“Plecând de la obiectivul general al simulărilor, şi anume familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, în întâlnirile periodice pe care le-am organizat cu directorii unităţilor de învăţământ, am pus un accent deosebit în ceea ce priveşte asigurarea prezenţei, în număr cât mai mare, a elevilor, la aceste simulări. Astfel, la clasa a VIII-a, aşteptăm în jur de 5.000 de copiii să participe la aceste evaluări, iar la clasa a XII-a, 6.000. În ceea ce priveşte calendarul acestor simulări, ele se vor desfăşura astfel: pe data de 13 martie va avea loc simularea la Limba şi literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a, tot  pe data de 13 martie va avea loc simularea la Limba şi literatura română pentru clasa a XI-a şi simularea la Limba şi literatura română pentru clasa a XII-a. Apoi, pe data de 16 martie, va avea loc simularea la Matematică pentru elevii de clasa a VIII-a, simularea la proba obligatorie a profilului pentru elevii de clasa a XI-a şi de asemenea, simularea la proba obligatorie a profilului pentru elevii de clasa a XII-a şi pe data de 17 martie simularea la proba la alegere a profilului şi specializării pentru elevii de clasa a XII-a. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 31 martie. În ceea ce priveşte optimizarea rezultatelor la aceste simulări, rezultatele obţinute de fiecare elev, vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, apoi dezbateri în cadrul şedinţelor cu părinţii, precum şi la nivelul Consiliului profesoral, în vederea adaptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare. O măsură foarte importantă este intensificarea orelor de pregătire suplimentară pentru examene naţionale. De asemenea, ca şi în anii trecuţi, rezultatele obţinute la simulări, nu vor fi trecute în catalog”, a mai spus Monica Sună.

 

Andreea-Alisa Iordache

 

Politica