marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Biblioteca „Aman”

Românii nu (mai) citesc sau, dacă totuși o fac, se lansează în această aventură, cu unele excepții notabile, fără consecvență sau pentru atingerea unor obiective imediate (examene, promovări, simple informări ș.a.). Datele furnizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală sunt cât se poate de edificatoare și nu lasă loc de îndoieli. Pentru anul 2015, pentru că deocamdată este prematură o situație asupra anului 2016, barometrul de consum cultural indică un procent de doar 18% al românilor care au intrat într-o sală de lectură pentru anul analizat, în vreme ce un procent de 75% a achiziționat măcar o carte în același interval. Datele, fără să fie alarmante în cel mai înalt grad, ne înfățișează o realitate tulburătoare, comună, totuși, tuturor țărilor.

Lectura a alunecat pe o pantă descendentă, e o realitate sumbră, iar cărțile, atâtea câte sunt achiziționate, rareori ajung să fie și folosite, exceptând de aici așezarea lor spre păstrare într-unul din rafturile bibliotecii. Mai presus de această crudă realitate se poate, în mod îndreptățit, ridica întrebarea: care este rostul bibliotecilor, astăzi, și cum se poate substitui plăcerea lecturii inerției și lipsei de apetență față de carte? Răspunsul nu poate fi unul simplu, dată fiind complexitatea chestiunii în discuție. Cu toate acestea, un punct de pornire dătător de speranță și încredere, o premisă capabilă să dea o notă optimistă desfășurărilor ulterioare, pentru viitorul lecturii se poate găsi în activitatea tuturor celor care slujesc cartea.

Cu siguranță, la acest capitol, al stimulării și promovării lecturii, se regăsește și inițiativa marcării Zilei Internaționale a Cititului cu Voce Tare, respectiv a Zilei Internaționale a cititului Împreună – 16 februarie. Două denumiri pentru același eveniment consacrat cărții și lecturii. O manifestare care, de altfel, se marchează la scară mondială, fiind inițiată încă din anul 2010. Inutil să amintim numărul mare de participanți, de ordinul sutelor de milioane, care a luat parte la activitățile organizate în cei șapte ani la scara întregii planete. Ceea ce conteză cu adevărat, credem noi, este tocmai continuarea organizării unei asemenea “sărbători”, a evidențierii dreptului și obligației la lectură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În România, ziua de 16 februarie a fost marcată cum se cuvine. Nu mai puțin de 80 de instituții: biblioteci, librării și ONG-uri s-au implicat, cel puțin așa o arată cifrele oficiale, în desfășurarea de activități în care accentul a fost pus pe lectura cu voce tare. La Craiova, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a fost vioara întâi și, cel mai probabil, singura din orașul nostru. Trei secții ale bibliotecii au desfășurat activități de lectură cu voce tare la care au luat parte circa 400 de elevi și liceeni, mulți dintre ei însoțiți de profesori și părinți. Audiența, formată cu precădere din tineri, școlari și liceeni, dar nu numai, a putut descoperi, cu ajutorul bibliotecarilor, al autorilor de carte și al tuturor celor implicați, beneficiile oferite de carte; avantajele și satisfacția oferite de lectura cu voce tare.

La secțiile Mediatecă/American Corner și Depozit General s-a lecturat cu voce tare din I.L. Caragiale, Vasile Militaru (Fabule, Povești Nemuritoare, Basmele Românilor) și Tiki Tiki Tempo, repovestită de Arlene Mosel. Elevii de la Liceul Internaţional cu predare în Limba franceză „VOLTAIRE” au lecturat în limbile franceză, engleză și română din creații universale și românești, dar și din creații personale. Alături de sesiunile de lectură, participanții au luat parte și la un atelier practic care a constat în fabricarea unei cărți. De asemenea, prin intermediul Skype, copiii s-au lansat în discuții în limba engleză cu Barbara Rosenstocks, cunoscut autor de carte americană pentru copii, despre momentul apariției tiparului și modalitatea în care se tipăreau cărțile la început.

Organizatorii, bibliotecari și profesori, s-au implicat pe întreaga durată a zilei în activități de citire cu voce tare, incitându-i pe elevi să cerceteze și să continue acasă lecturile începute. Ne-am bucurat de o prezență activă și de o mare receptivitate. Am constatat cu bucurie că cei prezenți erau familiarizați cu biblioteca, cu serviciile noastre. Am citit, am recreat șirul poveștii, am împărtășit idei, am reinventat finalul și ne-am reascultat citind, cu drag, ca în fiecare an, înconjurați de energia pozitivă a copiilor dornici de a ști totul”, a declarat Stela-Marinela Bogoslov, bibliotecară în cadrul secției Depozit General.

Numărul mare de participanți i-a surprins și mobilizat pe bibliotecari. Mădălina Băileșteanu, bibliotecară în cadrul secției Mediatecă/American Corner, susținând că a fost plăcut surprinsă să constate că elevii sunt interesați de lectură si că unii dintre ei au abilități scriitoricești, dorind să ajungă la rândul lor scriitori sau poeți. Sperăm ca de la an la an, a adăugat bibliotecarul, numărul tinerilor cititori să crească și odată cu el numărul evenimentelor dedicate tinerilor să se înmulțească”.

La secția Ludotecă/Împrumut Copii și Tineret, pe de altă parte, bibliotecarii au lecturat din Sam McBratney, Ghici cât de mult te iubesc, dar și din Bunul Dinozaur, Pinocchio, ultimele două din colecția Disney. În completarea lecturii, participanții au fost antrenați în dezbateri și discuții despre A.B.C.-ul bunelor maniere”, un proiect al programului Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei. Și pentru bibliotecarii secției Ludotecă/Împrumut Copii și Tineret organizarea evenimentului a reprezentat o provocare. Așteptările noastre au fost întrecute de numărul mare de participanți, iar cărțile propuse pentru lectură au fost pe placul copiilor. Am încercat să le insuflăm participanților pasiunea pentru lectură și importanța pe care o are aceasta în viață. Efectul pe care l-a avut această zi dedicată cititului împreună a fost cel așteptat și anume acela că am reușit, atât noi, adulții, cât și copiii, să alocăm timp lecturii”, a susținut Ancuța-Luciana Călinescu, bibliotecară.

Deși a fost organizată pentru prima dată la Biblioteca Aman, Ziua Internațională a Cititului Împreună, inițiativă lansată de Citim Împreună România (CIR), a venit pe un fundal cât se poate de favorabil. Explicația acestui fapt este oferită de faptul că anul acesta (2017) s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Zilei Internaționale a Cititului cu Voce Tare. Așadar, două nume pentru aceeași acțiune: lectura rostită.

Am organizat cu minuțiozitate activitățile pentru sărbătorirea lecturii. Am cointeresat școli, licee și centre sociale și am desfășurat cea mai amplă manifestare de lectură publică. Este îmbucurător să constați că mulți dintre elevii Craiovei sunt interesați de asemenea activități și că, mai important, mulți dintre ei au preluat rolul de gazdă și îndrumător, instalându-se confortabil în rolul de lector. S-au citit fragmente inedite din cărțile copilăriei, s-au legat discuții și s-au format conexiuni. Lectura unește. Fabuloasa și nelimitata lume a poveștii ne aduce laolată și ne oferă prilejul de a crește frumos, spiritual. Între manifestările pe care le consacrăm lecturii, e drept, aceasta este cea mai cunoscută și, pe bună dreptate, cea care se bucură de cea mai mare audiență. Vom continua aceste demersuri și vom implementa altele noi pentru a aduce lectura mai aproape de locurile în care învață sau își desfășoară activitatea cei mici”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman”.

Alexandru Ionicescu
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”

Politica