luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Un ONG a făcut denunţ în cazul Centrului de la Măciuca: Trăiesc în condiţii de sărăcie extremă

Centrul de Resurse Juridice a denunţat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării şi supunerea la rele tratamente a celor 97 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate la Centrul Măciuca, anunţă ONG-ul.

Decizia Centrului de Resurse Juridice vine după ce reprezentanţii ONG-ului au vizitat persoanele cu dizabilităţi mintale private de libertate din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca din judeţul Vâlcea.
„În urma vizitei la CRRN Măciuca, realizată în cadrul proiectului “Clinica Juridică Mobilă”, CRJ îşi manifestă îngrijorarea cu privire la modul în care sunt respectate drepturile celor care se află încă în această instituţie, dar şi a celor 50 de oameni care au fost recent transferaţi în alte centre. Condiţiile de viaţă observate de experţii CRJ la data vizitei nu îndeplinesc standardele minime de calitate prevăzute de norma în vigoare, beneficiarii fiind cazaţi în încăperi lipsite de lucruri personale şi de obiecte de igienă personală, cu igrasie pe pereţi şi umezeală persistentă. Gradul de accesibilizare al instituţiei e defectuos, astfel că persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa şi sunt imobilizate la pat sunt cazate în camerele de la etaj, neexistând nicio rampă de acces. Aparent, rezidenţii care locuiesc la etaj nu sunt scoşi la aer şi nu au acces în curtea instituţiei”,  se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice.
Reprezentanţii CRJ susţin că  „personalul din centrul Măciuca nu a demonstrat că deţine calificările necesare şi nici interes pentru a pune în practică”  activităţi de dezvoltare a pacienţilor, menţionând că  „rezidenţii îşi petrec tot timpul între pereţii centrului, fără activităţi care să îi stimuleze, trăind în condiţii de sărăcie extremă”.
CRJ precizează că toate persoanele internate în centrul de la Măciuca primesc tratament psihiatric, deşi nu are cine să prescrie medicamentele pentru că, potrivit documentelor, niciun medic psihiatric nu e angajat acolo.
„Acelaşi medic psihiatru – inexistent la Măciuca – ar avea un rol extrem de important în ceea ce priveşte recomandarea şi supravegherea restricţionării libertăţii de mişcare prin contenţionarea fizică. Fotografiile publicate ne prezentau rezidenţii de la Măciuca legaţi de bănci, de paturi, de uşi. Interviurile cu angajaţii au relevat faptul că măsura contenţionării e aplicată în mod frecvent, cu mijloace rudimentare, fapt demonstrat şi prin prezenţa medicului de la centrul din Govora care, la data vizitei noastre, îi instruia pe angajaţii de la Măciuca în folosirea unor instrumente noi de contenţionare – curele noi din pânză albă, care păreau recent achiziţionate. Conform legislaţiei, există situaţii în care se poate folosi contenţionarea, însă doar dacă un medic psihiatru recomandă asta, pentru intervale scurte de timp care sunt trecute precis în fişa medicală a persoanei respective şi doar cu mijloace care nu provoacă răni (art. 26 şi 39 din Legea nr. 487/2002,art.21 din Normă de aplicare a legii)”,  se explică în comunicat.
Cauzele deceselor de la Măciuca sunt neinvestigate şi raportate eronat, susţine Centrul de Resurse Juridice.
„În urma solicitărilor noastre, DGASPC Vâlcea a raportat că, în octombrie 2016, în centru muriseră recent trei rezidenţi: unul de 39 de ani, cu dizabilităţi asociate, din cauza unei insuficienţe cardiorespiratorii acute, şi alţi doi (de 46 şi 79 de ani) din cauza unui stop cardiorespirator. În 2015, DGASPC Vâlcea a raportat alte cinci decese în Măciuca, menţionând la toate o singură cauză: stopul cardiorespirator. Totuşi, la data vizitei noastre, din certificatele constatatoare ale deceselor a reieşit că toate cele cinci persoane decedaseră, de fapt, din cauza pneumoniei sau a bronşitei acute. În dosare nu există însă informaţii despre solicitarea unui ajutor medical de urgenţă sau internarea de urgenţă a persoanelor într-un spital de specialitate. Conform legii in vigoare, toate decesele survenite în condiţii privative de libertate trebuie notificate ca fiind decese survenite în condiţii suspecte”,  susţine CRJ.
Reprezentanţii ONG-ului spun că cei internaţi în centru nu au acces la informaţie, la asistenţă juridică sau la mijloace de comunicare prin care să îşi poată exprima nemulţumirile.
„50 de rezidenţi au fost transferaţi în cursul lunii decembrie din CRRN Măciuca în alte patru centre. Angajaţii centrului prezenţi la data vizitei nu au putut oferi informaţii din care să reiasă dacă transferul a fost realizat conform standardelor în vigoare, concluzia fiind aceea că decizia s-a luat de o maniera urgentă, ca urmare a informaţiilor apărute în presă. Aparent, nu s-a ţinut cont de dorinţa rezidenţilor şi nici nu s-a investigat în prealabil dacă există sau nu servicii de calitate şi suficiente în noul centru unde au fost transferaţi. CRJ atrage atenţia că transferul fără consimţământul rezidentului şi fără a ţine cont de legăturile pe care acesta le-a construit cu alţi beneficiari sau cu angajaţi ai locului în care a stat atâta timp poate constitui în sine un abuz. La data vizitei, în cele două camere de unde au fost transferaţi beneficiarii era depozitat mobilier nou, dar nu se efectuau lucrări de reparaţii”,  completează CRJ.
Centrul de Resurse Juridice solicită ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale să adopte de urgenţă măsurile care vor asigura accesul la servicii în comunitate al persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, să se asigure că transferul celor 50 de beneficiari nu a fost realizat de o manieră abuzivă şi că în centrele în care au ajuns există servicii de calitate, într-un număr suficient şi adaptate nevoilor lor.
În presă au fost prezentate imagini cu pacienţi legaţi cu chingi de paturi la Centrul de Boli Psihice Măciuca. În loc să aibă grijă de bolnavi, infirmierii preferă să lucreze la casa managerului, susţine o sursă. După apariţia imaginilor, întrebat despre fotografiile cu pacienţii legaţi, managerul Sergiu Smărăndoiu spunea că este vorba despre o operaţiune de compromitere a sa. În fotografii apar pacienţi încătuşaţi, în condiţii mizere, pe paturi ruginite şi saltele murdare. După difuzarea fotografiilor a fost deschis un dosar penal.

Mediafax

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica