Executarea silită a RAAN, suspendată de Tribunal

Vera Ionescu
5 Min Read

Lichidatorul judiciar al RAAN, Euro Insol, a obținut, în instanță, suspendarea executării silite de către Complexul Energetic Oltenia, procedură ce ar fi pus în pericol furnizarea energiei termice în municipiul Drobeta Turnu Severin.

Acțiunea a fost înaintată de lichidatorul judiciar la Tribunalul Mehedinți. Euro Insol a formulat şi apel împotriva acestei hotărâri, un termen de judecare nefiind încă stabilit, dar deocamdată nu s-a stabilit un termen de judecare în acest dosar.

Judecătoria Drobeta Turnu Severin a admis, în urmă cu o săptămână, o contestaţie la executare formulată de Complexul Energetic Oltenia şi a dispus continuarea executării silite împotriva Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) pentru suma de 125.776.169,53 lei, anunță lichidatorul judiciar al RAAN, Euro Insol.
„Hotărârea pronunţată are ca efect poprirea conturilor Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, având drept consecinţă imposibilitatea continuării producerii agentului termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, şi implicit asigurarea resurselor necesare păstrării în condiţii de siguranţă a stocului de apă grea”, se arată într-un comunicat de presă al Euro Insol, transmis Jurnalul Olteniei.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în faliment în data de 14.06.2016. După deschiderea procedurii falimentului, lichidatorul judiciar a trebuit să identifice soluţii pentru asigurarea agentului termic către consumatorii casnici şi instituţionali (spitale, şcoli, instituţii publice etc.), având în vedere faptul că pentru sezonul rece 2016 – 2017 Sucursala Romag Termo din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare era singurul furnizor de agent termic din Drobeta Turnu Severin.
“Euro Insol a preluat societatea într-o situaţie dezastruoasă – salarii neplătite de luni de zile, licenţele de producere energie electrică şi energie termică aproape de a fi retrase, instalaţiile de furnizare agent termic complet oprite.
Pentru a debloca această situaţie, prin eforturile Euro Insol s-au obţinut menţinerea licenţelor de producere energie electrică şi energie termică, s-au făcut verificările necesare menţinerii în stare de funcţionare a instalaţiilor de producţie şi a infrastructurii de transport feroviar în vederea alimentarii cu păcură.
De asemenea, lichidatorul Euro Insol a asigurat suportul necesar încheierii tuturor contractelor necesare funcţionării capacităţilor de producţie, în scopul producerii de energie termică”, reaminteşte lichidatorul judiciar.
Euro Insol a pus la dispoziţie utilităţile necesare funcţionării capacităţilor de producţie (apa industrială, curent electric, specialişti din cadrul RAAN), în lipsa cărora agentul termic nu putea fi asigurat, capacităţile de producţie a agentului termic fiind închiriate Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, conform contractului încheiat în data de 13 octombrie 2016.
„Soluţia instanţei este netemeinică şi nelegală, ţinând cont de faptul că Societatea Complexul Energetic Oltenia s-a înscris în tabelul suplimentar cu suma totală de 145.572.391,98 lei, suma acceptată de lichidatorul judiciar. În opinia lichidatorului judiciar Euro Insol, instanţa nu a ţinut cont de faptul că suma solicitată provine din perioada de reorganizare judiciară, motiv pentru care operează suspendarea de drept în privinţa creanţei respective, remediul juridic regăsindu-se în prevederile art. 123 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 85/2006 care stabileşte modalitatea de plată a creanţelor în cazul falimentului.
Pentru a nu pune în pericol continuarea alimentarii cu energie termică a celor 5 spitale, 37 de instituţii de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea peste 19.000 de copii şi elevi, 30.000 de locuinţe în care trăiesc aproximativ 100.000 de locuitori, 250 de agenţi economici, a tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice locale, deconcentrate, precum şi cele aparţinând Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Justiţiei, lichidatorul judiciar a formulat chiar a doua zi apel, solicitând totodată şi suspendarea hotărârii în cauză. Supendarea executării silite este obligatorie dacă ne gândim ca RAAN deţine spre păstrare stocul de apă grea aparţinând statului român în valoare de aproximativ 1,3 miliarde euro”, declara săptămâna trecută reprezentantul lichidatorului judiciar Euro Insol.

Distribuie acest articol