miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Vacanţă de vară mai scurtă, iar din toamnă materii noi pentru elevi

Începând de luni, 13 februarie, elevii au revenit la cursuri, după vacanţa intersemestrială de o săptămână. Semestrul al doilea vine cu noi provocări pentru elevii doljeni. Aceştia vor fi nevoiţi să facă faţă unei perioade aglomerate în care vor participa la examene, olimpiade sau concursuri. Mai exact, în luna martie, elevii de clasa a XII-a vor participa la cea de-a doua rundă de simulări ale examenelor naţionale, iar în iunie aceştia vor susţine examenele propriu-zise, singura vacanţă din cel de-al doilea semestru fiind cea de primăvară, programată în perioada 19-30 aprilie. Și cadrele didactice vor avea parte de o perioadă stresantă, examenul naţional de definitivare în învăţământ, fiind programat în acest an în luna aprilie, în timpul vacanţei de primăvară, în încercarea de a descongestiona activitatea în timpul vacanţei de vară.

Vacanţa de vară se scurtează

Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2016-2017 debutează cu o veste rea pentru elevi. Ministrul Educaţiei propune o săptămână în plus de cursuri, şi, implicit o vacanţă de vară mai scurtă pentru anul şcolar 2017-2018.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Părinţii şi profesorii mai au la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a face propuneri cu privire la proiectul structurii anului şcolar viitor, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei Naţionale. Potrivit proiectului, anul şcolar 2017-2018 va avea 36 de săptămâni de cursuri. Școala va începe pe data de 11 septembrie 2017 şi se va încheia în data de 22 iunie 2018, anul şcolar structurându-se în două semestre, la fel ca şi până acum.

Informatica, materie obligatorie la gimnaziu

De la toamnă, elevii de gimnaziu vor studia, ca materie obligatorie, Informatica. Ministerul Educaţiei a publicat noile programe pentru informatică,  materie care ar urma să devină obligatorie pentru clasele V-VIII. Aceasta prevede sisteme de calcul la clasa a cincea, algoritmi şi animaţii grafice în clasa a şasea, noţiuni de bază ale limbajelor de programare pentru elevii de clasa a şaptea, iar în clasa a opta elevii vor învăţa cum să creeze pagini web. 

La nivel naţional, Ministerul Educaţiei se confruntă cu o lipsă a profesorilor care vor preda aceste materii. Spre exemplu, în capitală, lipsa dascălilor face ca măsura să fie implementată doar la clasa a V-a.

În Dolj, situaţia este, însă, diferită. Reprezentanţii Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj declarând, pentru Jurnalul Olteniei, că această modificare nu va produce schimbări majore în învăţământul doljean, întrucât, există cadre didactice calificate, iar şcolile dispun de săli de clasă dotate cu calculatoare şi instrumente de lucru necesare desfăşurării orei de Informatică.

În judeţul Dolj există cadre didactice calificate atât prin finalizarea de studii superioare de specialitate, dar şi prin reconversie. La nivel gimnazial, în marea majoritate a şcolilor din judeţ există, deja, ora de TIC, ca opţional, la cererea elevilor şi părinţilor, conform legii. Informatizarea învăţământului reprezintă realitatea zilei de astăzi, la orice disciplină se pot folosi surse educaţionale, făcând posibilă o mai bună înţelegere a fenomenelor şi cunoştiinţelor, de aceea, toţi elevii trebuie să ştie să utilizeze calculatorul”, a declarat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj.

 

Politica