luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Protest din Namibia: „Dacă s-ar stârpi corupţia, România ar fi o ţară extraordinară”

Români din toată lumea au protestat faţă de corupţia din ţară, în ultima perioadă. Namibia a fost inclusă pe harta ţărilor în care s-a protestat de către Mihai Jitianu, „olteanul cu tricolorul”. Împreună cu o colegă şi câteva femei din zonă, Mihai Jitianu a spus „Jos corupţia”. Olteanul cu tricolorul spune că dacă s-ar „stârpi” corupţia, România ar fi „o ţară extraordinară”.

Am vrut să nu mă mai implic… După ce am fost înjurat şi blamat că aş vrea să fur banii când am încercat să renovez parţial Spitalul Judeţean din Craiova, am zis că nu are rost să mă stresez să ajut şi să ajung de fapt să mă simt prost şi să stau îngrijorat, când eu sunt un tip, în mare parte fericit. Nu sunt politician şi nici nu vreau să fiu. Vreau doar ca România să primească ceea ce merită, un trai mai bun şi nişte lideri mai oneşti, mai puţin nesimţiţi şi care să facă ceva pentru oamenii de rând, nu doar pentru familia lor. Am zis să nu mă mai implic în nimic legat de politică, de proteste, am zis că nici nu vreau să aud, să îmi văd de treaba mea căci am multe proiecte în derulare. Însă după o săptămână de proteste şi după ce am văzut cum tot ne mint în faţă cei din guvern, din politică, în general… am zis că dacă nu protestez cumva, dacă tot tac, sunt mult mai vinovat ca cei care fură; pentru ca răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic. Și cu asta am zis totul. Nu contează cât de departe eşti, sufletul îţi va fi mereu alături de România. Chiar dacă vrei să uiţi de tot şi să te pierzi în lume, mintea mereu îţi fuge acasă. Mai ales în situaţii de genul, când parlamentul legalizează corupţia în toiul nopţii, crezând că nimeni nu va băga de seamă. Dacă s-ar stârpi corupţia acasă, România ar fi o ţară extraordinară. Am fost în aproape 100 de ţări şi abia acum apreciez România pentru tot ce are! Acasă este acolo unde ne-am născut şi unde ne sunt părinţii, prietenii şi unde vrem să ne petrecem restul vieţii. Toţi cei care suntem plecaţi vrem să revenim acasă. Cine spune că nu, minte!”, a spus, pentru Jurnalul Olteniei, Mihai Jitianu.

Mihai Jitianu, în vârstă de 28 ani, este din Caracal. Olteanul a devenit cunoscut prin prisma proiectului său prin care a dus tricolorul în toate ţările în care a ajuns, imortalizând momentele. Jiti, aşa cum îi spun prietenii, îşi doreşte ca pe viitor, să ducă drapelul României în toate ţările din lume. Și deja l-a dus, în zeci de ţări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am un frate mai mare, Mircea, de care sunt mândru şi care este pilot”, spune Jiti, el pregătindu-se deja să devină pilot. Pe lângă aceasta, pasiunea sa este călătoria, pasiune în care şi-a investit banii câştigaţi prin muncă.

În 2004, mama mea şi-a luat inima în dinţi şi a plecat în Germania, pentru un loc de muncă mai bun. Bineînţeles, după câteva luni, mie şi fratelui meu ni s-a făcut dor de ea şi am mers să o vizităm. Am avut şansa de a putea munci de la o vârstă fragedă şi de a avea banii mei, pe care, bineînţeles, i-am investit în călătorii, în ceea ce urma să devină mai târziu un mod de viaţă. La 16 ani eram singur prin Veneţia, plecând cu trenul spre Roma şi oprind la Pisa şi Florenţa. În aceeaşi vară am zburat prima dată în Paris şi m-am bucurat să urc treptele Turnului Eiffel. Apoi a urmat Londra şi, după ce am colindat toată Europa, eram pregătit pentru al doilea continent. La 19 ani deja aveam drapelul după mine, pe care l-am urcat pe Empire State Building, Manhattan, New York, SUA. După ce am mers cu Work and Travel patru ani la rând, în Statele Unite ale Americii, şi după ce am vizitat tot ce se putea vizita, am încercat să le arăt studenţilor români din SUA că doar libertatea călătoriei deschide mintea către posibilităţi nelimitate şi, dacă nu faci nimic neaşteptat, nimic neaşteptat nu ţi se va întâmpla. Aşadar, încă din 2008 am organizat excursii în Washington DC, Las Vegas, Bahamas, San Francisco, Los Angeles, Cascada Niagara şi multe altele. În momentul în care mi-am dat seama că trebuie să trec la nivelul următor, am plecat în Asia. Asta se întâmpla în septembrie 2012. De atunci, colind lumea-n lung şi-n lat”, ne-a povestit tânărul, într-un interviu anterior.

«Oltean sunt/Jiti îmi zice/român sunt/pe un’ m-oi duce!», este mesajul pe care l-a imprimat pe tricolorul pe care îl poartă cu el.
„Românii ar fi surprinşi să afle că în Dubai, când am mers la Aquarium să fac tradiţionala poză cu tricolorul, o doamnă în abaya (costumul tradiţional) a început să vorbească în română şi să spună că este impresionată să vadă pe cineva care face asta. S-a fotografiat cu drapelul, chemându-şi familia şi dorind să mă aibă şi pe mine lângă dânsa. În Tokyo, Japonia, cum am dat să fac poză, iarăşi a început cineva să mă întrebe de unde sunt. Am fost surprins să văd câţi români sunt în jurul lumii şi cum aş putea trece pe lângă ei dacă nu aş avea drapelul cu mine. În Australia am avut onoarea de a întâlni un super român, oltean de-ai mei, de la Craiova, un om cu suflet mare. În Nairobi, Kenya, un  chinez a început să-mi spună «trăiască România» şi multe alte cuvinte frumoase. Asta, doar la vederea drapelului. Tot aici, cel puţin cinci oameni de culoare ştiau să spună «salut, ce faci?» Astfel de lucruri te lasă cu gura căscată. Dacă ajung undeva sus, ştiu de unde am plecat. Dacă ajung departe, îmi amintesc originea. Sunt român şi peste tot pe unde mă duc sunt acelaşi om. Nu mă schimb la căldură şi nici nu mă comport diferit dacă e frig. Oltean fiind, îmi place foarte mult melodia «M-a făcut mama oltean». De aici m-am inspirat şi aşa am scris acele versuri pe drapel. Plus că, sincer să fiu, mă regăsesc în versurile melodiei. 
Nu mi-e ruşine că sunt din oraşul celor şapte minuni (Caracal). Cred cu tărie că nu contează de unde eşti, ci mai mult unde eşti şi ceea ce faci acolo unde ajungi. Respectul de ţară mi l-a cultivat, culmea, o altă ţară! Am fost cinci ani în SUA şi am învăţat mult din cultura lor. Acolo, americanii m-au lăsat fără cuvinte cu ce conştiinţă naţională  şi ce spirit civic au. Ei au de la tricouri cu drapelul naţional până la lenjerie intimă, tenişi sau chiar şi maşini care sunt vopsite în culorile naţionale. Eu nu am văzut la noi aşa ceva, tocmai de asta mi-am personalizat nişte încălţări şi câteva tricouri. Acum câţiva ani, mi-am dat seama că tot mai mulţi oameni care fac lucruri bune se tem să spună că sunt din România, din cauza câtorva persoane care fac rău. Peste tot pe unde m-am dus, oltean fiind, am încercat să fac ceva în privinţa acestei gândiri. Eu nu fac nimic special. Fac doar ceea ce ar trebui să facă toţi românii din străinătate. Ideea de drapel plimbat e ceva simbolic, un gest mic, ce arată că nu e nicio ruşine să fii român. Vreau doar ca românii din afară să facă lucruri bune, să spună «DA, SUNT DIN ROMÂNIA!» şi să nu se mai ascundă 300 de oameni din cauza celor câtorva menţionaţi anterior. Patriotismul meu poate să ajungă până la ceilalţi. De fapt, a ajuns deja. Am două lucruri care mă fac să zâmbesc. Prietenii mei nu mă mai întreabă ce fac… ci unde sunt? Pe unde mai flutur steagul. Am tot primit poze cu drapelul, fie că e vorba de prieteni care au ajuns în ţări în care eu nu am fost, fie de oameni pe care nu-i cunosc şi care îmi trimit cele trei culori naţionale în diferite ipostaze. Cineva mi-a trimis o fotografie cu trei maşini din Anglia. Una albastră, alta galbenă şi alta roşie, parcate-n “tricolor”. Am primit din Singapore o poză cu trei porci coloraţi în culorile noastre. Din Paris, am primit o poză în faţa Turnului Eiffel şi chiar şi din România am primit o poză cu nişte merişori plantaţi în forma României. Apreciez că toată lumea a asociat drapelul României cu mine”, a spus tânărul.
Pe de altă parte, în urmă cu doi ani, tânărul a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. În urma campaniei nu a reuşit să strângă o sumă suficientă pentru reabilitarea unităţii medicale, dar banii adunaţi au putut fi folosiţi pentru două aparate de monitorizare fetus au fost achiziţionate pentru secţia de maternitate. Anul trecut, s-a implicat într-o campanie de donare jucării, hăinuţe şi alimente pentru copii.

Sursafoto:Facebook-MihaiJitianu

Politica