sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Criză de lemn de foc, în mijlocul iernii. Cererea, mai mare decât cota de vânzare a Direcţiei Silvice

Peste 250.000 metri cubi este necesarul de lemn de foc pentru locuitorii judeţului Olt, însă Direcţia Silvică are o cotă de vânzare de doar 90.000 de metri cubi, din care nici jumătate nu ajunge efectiv la populaţie.

Zeci de primării din judeţ au notificat Direcţia Silvică Olt că localnicii au rămas fără lemn de foc în plin sezon rece.

Cum legislaţia privind comercializarea lemnelor de foc s-a înăsprit, vânzătorii ambulanţi sunt din ce în ce mai rari prin localităţile rurale din judeţul Olt. Comercianţii sunt obligaţi ca pe documentele de transport să treacă inclusiv numele şi datele de identificare ale cumpărătorului. În caz contrar, riscă să le fie confiscată marfa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După centralizarea datelor transmise de primăriile din judeţ, specialiştii Direcţiei Silvice Olt au stabilit că oltenii au nevoie anual de peste 250.000 de metri cubi de lemn. În această statistică nu au fost incluse nevoile oltenilor din marile oraşe ale judeţului. Problema este că Direcţia Silvică Olt are o cotă de lemn pentru vânzare de 90.000 de metri cubi, din care nici jumătate nu ajunge la populaţie.

Astfel, comunităţi întregi de olteni se plâng că au rămas fără lemn de foc, în plină iarnă.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt, George Vîle, a declarat că autorităţile locale s-au sesizat şi încearcă să găsească soluţii pentru oamenii care au rămas fără combustibil solid chiar în mijlocul iernii.

Nevoia oltenilor de lemn de foc este de 250.000 metri cubi, noi avem o cotă de 90.000 metri cubi, însă doar 30.000 metri cubi ajung efectiv la populaţie, pentru că restul lemnului este scos la licitaţii, conform regulamentului. Autorităţile locale s-au sesizat şi au pus această problemă. Oamenii încep să pună din nou presiune pe pădure”, a spus Vîle.

Acesta a precizat că oamenii ajung în această situaţie şi pentru că vara nu reuşesc să-şi facă un stoc de lemn.

După ce arborii sunt tăiaţi din păduri, aceştia sunt traşi în platforme primare, unde nu putem să-i ţinem mai mult de 60 de zile. Dacă depăşim acest termen, sistemul integrat nu ne mai emite codurile pentru avize. Oamenii pot cumpăra lemn de la pădure numai în cele 60 de zile, pentru că apoi lemnul pleacă din comunitate, iar ei rămân fără materialul lemnos”, a adăugat Vîle.

Politica