Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova derulează, începând cu luna februarie, un amplu proiect cultural în centrele sociale pentru copii ale Arhiepiscopiei Craiovei, fiind prilejuit de marcarea în data de 16 februarie a Zilei Internaționale a Cititului Împreună.
În acest sens, dna. Carmen Tică, bibliotecar, a început încă din luna ianuarie să îi viziteze pe copii, pentru a le citi povești și a le insufla astfel dragostea pentru lectură. De aceste întâlniri s-au bucurat până în prezent două dintre centrele sociale ale Bisericii din Oltenia, respectiv Centrul social multifuncțional „Best Life” pentru copiii dezavantajați social și Centrul social pentru copii „Aripi de Lumină”, unde copiii ascultă în fiecare joi și vineri capitole de lectură din povestea „Regele Macius Întâiul”, de Ianusz Korczak. Dna. bibliotecar Carmen Tică explică rolul acestor acțiuni menite să îi apropie de cultură pe copiii care provin din familii aflate în dificultate și vorbește despre dragostea sa de a-i ajuta pe acești copii.
Săptămânal, în mijlocul copiilor
„Tocmai pentru a încuraja copiii să citească, trebuie să le dăm propriul nostru exemplu. Doar citindu-le noi întâi le trezim curiozitatea să citească. Pornind de la acest demers, am hotărât să le citesc copiilor din centrele sociale, care nu întotdeauna au parte de lectură din partea părinților, cărți mai lungi, în serial. Adică întâlnirile să fie săptămânale și nu neaparat numai în ziua lecturii, 16 februarie, tocmai pentru a le trezi dorința de a citi ei singuri. Încerc astfel să îi fac să înțeleagă că lectura oferă mult mai multe beneficii decât un film, un videoclip sau telefonul mobil, le dezvoltă imaginația, vocabularul și am constatat că cei mici au fost avizi să asculte ce le-am citit și mi-au spus că mă așteaptă cu nerăbdare data viitoare. Am început cu o carte, «Regele Macius Întâiul», de Ianusz Korczak, tocmai pentru că este o carte dragă mie, am primit-o cadou la nouă ani și am citit-o, am recitit-o, am citit-o și cu copiii mei, este o carte veselă și totodată cu multe învățături pentru copii”, a declarat bibliotecar Carmen Tică.
Acțiunea, primită cu bucurie de copii
Specialiștii Centrului „Best Life” vorbesc despre importanța pe care astfel de acțiuni le au pentru copii și despre modul în care ei au primit inițiativa Bibliotecii. „Copiii au fost foarte bucuroși să ia parte la aceste întâlniri, sunt foarte atenți la conținutul poveștii, curioși cu privire la sensul unor termeni necunoscuți lor și interesați să afle urmarea poveștii, dat fiind ca lecturarea ei se face pe capitole. Le stârnește curiozitatea și mai mult și astfel sunt și mai dornici să participe la activitățile culturale, ceea ce, în timp, cu siguranță îi va ajuta, pentru că le va cultiva și le va dezvolta dragostea pentru lectură”, a explicat educator Loredana Nisipașu, din cadrul Centrului social „Best Life”.
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a dezvoltat de-a lungul anilor o colaborare frumoasă cu centrele sociale ale Arhiepiscopiei Craiovei, implicându-se de fiecare dată în acțiuni care vin în sprijinul beneficiarilor, îndeosebi al copiilor care provin din familii dezavantajate social.