sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Despre integritate în afaceri, la Facultatea de Drept din Craiova

 

Integritatea şi conformitatea ca soluţii pentru dezvoltarea unui antreprenoriat sănătos” a fost temă de dezbatere, miercuri, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova.

Evenimentul “Caravana Integrităţii” a fost organizat de Transparency International România, Cluburile Rotary şi Griffiths School of Management, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj şi Universitatea din Craiova.

Prin acesta s-a dorit promovarea eticii şi integrităţii ca element cheie al succesului în dezvoltarea mediului de afaceri şi societăţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La dezbatere au luat parte profesori din mediul universitar şi pre-universitar, din mediul antreprenorial, bancar, dar şi persoane din sfera publică.

Este un eveniment al prezentării principiilor de viaţă, principii ce poate în alte ţări ar fi fost învăţate la şcoală. Neexistând la noi, am dorit să transmitem către tânara generaţie, la care ne uităm cu mare respect ce ne călăuzeşte în viaţă, cum ne dorim să fim”, a spus Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj.

Preşedintele Transparency International România, Marian Popa, a adăugat: „Am vorbit despre integritate nu neapărat ca despre un concept de morală ci ca un reper al unui nivel de trai pe care vrem să îl avem. Integritatea face parte din viaţa de zi cu zi a fiecăruia şi poate să ne afecteze pe fiecare”.

Victor Alistar, director executiv al Transparency International a vorbit despre lansarea, la Craiova, a două iniţiative.

O iniţiativă este pentru mediul de afaceri şi anume un mecanism al eticii şi conformităţii care să ferească mediul de afaceri de amenzi, de sancţiuni, de probleme interne, de fraude care pot duce uneori la faliment, deci o chestie şi de interes legitim, dar şi de cultură organizaţională în interesul întreprinderilor. Lansăm şi o altă iniţiativă care nu se adresează doar mediului de afaceri, se adresează comunităţii generale şi anume guvernarea locală integră, un pact care să fie pus la punct printr-o abordare pozitivă, constructivă, incluzivă, cu toţi factorii implicaţi, de la administraţia locală, la organziaţii neguvernamentale, la mediul de afaceri, mediul academic, grupuri de cetăţeni şi care să stabilească regulile de aur după care se face gestiunea intereselor şi dezvoltării locale şi să stabilească cum facem să monitorizăm că se respectă aceste reguli, precum şi unde este locul comun unde putem să ne expunem ideile”, a afirmat Alistar.

Vorbind despre integritate, acesta a explicat că: „Integritatea nu este apanajul statului, ci al societăţii, al fiecărui individ în parte. Dacă aşteptăm ca statul să asigure integritatea publică, este o aşteptare care nu va primi niciodată răspuns. Statul asigură aplicarea legii şi sancţiunea când nenorocirea s-a întâmplat. Felul cum ne organizăm viaţa e treaba noastră”.

Prof.univ.dr.av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj afirmă că integritatea în afaceri este elementul cheie al antreprenorului de succes cu rezultate pozitive pe termen lung, nu bazate pe simple speculaţii ori oportunităţi temporare.

Integritatea şi conformitatea sunt două ingrediente esenţiale în succesul unei afaceri. Acestea asigură în primul rând o structurare bine definită unei organizaţii şi mijloacele necesare desfăşurării unei activităţi coerente mai ales în interesul celorlalţi, fie că vorbim de consumator, fie că vorbim de partener. Este necesar ca aceste ingrediente să fie folosite nu numai în corporaţiile şi societăţile multinaţionale, ci ele să fie preluate, pentru că până la urmă este un concept moral, ca atare, referindu-mă la integritate, trebuie să se regăsească în orice societate. Ca avocat, vreau să subliniez necesitatea aplicării unor astfel de principii inclusiv în societăţile de avocatură, de altfel standardizarea proprie a agenţilor economici la ora actuală uşor, uşor este făcută şi la nivelul societăţilor de avocatură. Această integritate care are la bază transparenţa, asigură, până la urmă o consiliere şi o informare suficientă, corectă formulată de agenţii economici către cei cărora se adresează”, a precizat Lucian Săuleanu.

Reprezentanţi ai opt ambasade, în vizită oficială la Craiova

Pe de altă parte, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj a amintit că, în aceste zile, Craiova este gazda unei delegaţii de reprezentanţi ai opt ambasade, în încercarea de a atrage investitori către judeţul Dolj.

Timp de două zile, Camera de Comerţ şi Industrie  Dolj, în parteneriat cu Primăria municipiului Craiova, organizează o vizită oficială a delegaţiei externe din Cehia, Olanda, Polonia, Elvetia, Ungaria, Israel, Congo şi Nigeria, în judeţul Dolj.

Miercuri, la Primaria Craiova s-a desfăşurat o întânire oficială cu delegaţia externă,  participând atât reprezentanţii municipalităţii, precum şi reprezentanţii  mediului de afaceri din judeţ. Întâlnirea a avut drept scop o scurtă prezentare a municipiului Craiova şi judeţului Dolj, precum şi a facilităţilor investiţionale şi a firmelor participante. Delegaţia străină are programate şi vizite de lucru la firmele din zonă, iar, astăzi, reprezentanţii celor opt ambasade au vizită la Calafat unde va avea loc şi o întâlnire cu Camera de Comerţ şi Industrie Vidin.

 

Politica