Magistraţii Tribunalului Dolj au prelungit, luni, cu încă 30 de zile, arestarea preventivă pentru „beizadeaua” Andrei Lazăr, fiul judecătoarei Liliana Lazăr, care a activat la Judecătoria Craiova până în octombrie 2010, în prezent fiind la Judecătoria Mangalia, în dosarul în care a ajuns după gratii, luna trecută, împreună cu alte opt persoane, pentru trafic de droguri.
Luni, 6 februarie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au admis propunerea procurorilor DIICOT Craiova şi au prelungit arestarea preventivă cu încă 30 de zile pentru Andrei Lazăr, fiul judecătoarei Liliana Lazăr, în dosarul traficuluid e droguri: „Admite propunerea DIICOT – ST Craiova. În baza art. 234 şi urm. Cod procedură penală Prelungeşte durata măsurii arestării preventive pentru fiecare dintre inculpaţii : Lazăr Andrei, Ioan Valentin-Costinel, Stan Gheorghe, Stan Costinel-Cristi, Drăgan Raul Cristian, Mitru Cezar Lovin, Cojocaru Cornel George, Cioc Andrei şi Bereanu Bogdan Alexandru, pe o perioadă de 30 zile de la data de 13.02.2017 şi până la 4.03.2017 inclusiv. Cu contestaţie . Pronunţată în camera de consiliu, azi 06 februarie 2017, ora 18,10”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.
Cei nouă au ajuns în spatele gratiilor în urma unei acţiuni a poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT Craiova de pe 12 ianuarie a.c.. Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Craiova şi procurorii DIICOT, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, au efectuat atunci 34 de percheziţii, una dintre acestea la un bar din centrul oraşului care îi aparţine lui Andrei Lazăr, de 28 de ani, din Craiova. După percheziţii, 30 de persoane au fost duse la audieri, descinderile fiind efectuate pentru destructurarea unei reţele de traficanţi de droguri de mare risc. “La data de 12 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii DIICOT – ST Craiova au efectuat 34 de percheziţii, în judeţul Dolj, la locuinţele unor persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat. La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Olt, Gorj, Mehedinţi, Piteşti şi Vâlcea, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi jandarmi. 30 de mandate de aducere au fost puse în executare, persoanele depistate fiind conduse la audieri, în vederea dispunerii măsurilor legale. Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc. Gruparea infracţională ar fi efectuat trafic de droguri de risc şi de mare risc, cannabis şi comprimate MDMA. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române şi al SRI”, a anunţat, la momentul respectiv, Poliţia Română.
Mai mult, ca urmare a infracţiunii comise, pe 26 ianuarie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au admis solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi au dispus arestarea preventivă a lui Andrei Lazăr şi în dosarul în care îl judecă pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, amânat pentru 16 februarie a.c., după ce a înjunghiat un craiovean la o petrecere desfăşurată la Casa Studenţilor.
Reamintim că, Andrei Lazăr are o activitate „bogată”: a fost condamnat definitiv la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, în octombrie 2015 pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi la 2 luni, închisoare tot cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Magistraţii i-au dat şi un termen de încercare de 3 ani şi două luni.
Andrei Lazăr a fost trimis în judecată de procurorii craioveni, împreună cu alţi doi complici, după ce în noaptea de 16 spre 17 aprilie 2010, au provocat un scandal într-un bar din Craiova. Fiul magistratei craiovene şi prietenii lui erau înarmaţi cu cuţite. Poliţiştii l-au reţinut atunci pentru 24 ore, după care a fost eliberat. Cercetările au continuat, însă Andrei Lazăr nu s-a potolit. Pe 17 mai, împreună cu prietenii lui, au bătut un om. Tânărul mai are la activ şi alte infracţiuni: în martie 2007 a tăiat cu sabia un bărbat din Craiova la ambele mâini, un an mai târziu 2008 a lovit cu o cheie tubulară, în cap, un şofer într-o benzinărie şi tot în acel an a fost implicat într-un scandal în faţa Curţii de Apel Craiova. De data aceasta el a ajuns la spital cu o plagă tăiată la picior şi una la umăr.
Pentru fapta din 2007, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată pe fond de Tribunalul Teleorman, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, însă în 2016 a reuşit să scape de condamnare după ce, în timpul apelului judecat la Curtea de Apel Bucureşti, victima şi-a retras plângerea (întrucât Tribunalul Teleorman a schimbat încadrarea juridică din tentativă de omor în loviri şi alte violenţe).