Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate, a celor prognozate pentru următoarele 48 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă, influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) şi propagării, se instituie COD GALBEN astfel:
În intervalul 07.02.2017 ora 12:00 – 08.02.2017 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Mureşului inferior (judeţele Alba, Hunedoara şi Arad), Timiş superior şi mijlociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi mijlociu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi), afluenţii Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt).
Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul 07.02.2017 ora 14:00 – 07.02.2017 ora 24:00 pe unele râuri din judeţele Caraş Severin, Hunedoara şi Gorj. Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
Având în vedere această situaţie, Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin unităţile subordonate din Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara a luat câteva măsuri de prevenire.
“Printre acestea, amintim urmărirea permanentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice; asigurarea resurselor umane şi materiale necesare gestionării situaţiilor de urgenţă; asigurarea fluxului informaţional – decizional între componentele sistemului de management al situaţiilor de urgenţă; constituirea de echipe pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor pârâurilor aflate sub atenţionare”- Marin Talău, director A.B.A Jiu.
Sistemele de Gospodărire a Apelor din cele 4 judeţe administrate de către A.B.A Jiu şi-au întocmit un Plan de Măsuri pentru prevenirea sau reducerea riscului unor eventuale inundaţii generate de topirea zăpezii.
De asemenea, încă de la începutul acestei luni s-au trimis adrese către toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din judeţul Dolj pentru a se lua câteva măsuri pe care situaţia meteorologică actuală o impune:
- îndepărtarea materialului lemnos, a obiectelor şi resturilor vegetale din albiile şi de pe malurile cursurilor de apă, care pot crea baraje naturale sau pot pune în pericol integritatea podurilor şi podeţelor;
- curăţirea rigolelor, a şanţurilor de scurgere, a albiilor cursurilor de apă, a bălţilor şi malurilor acestora de pe raza localităţilor;
- interzicerea depozitării în albiile minore, pe malul cursurilor de apă şi în văile nepermanente a gunoaielor şi a resturilor menajere;
- verificarea stocurilor de apărare şi a utilajelor pentru intervenţii.
O atenţie deosebită se acordă torenţilor în vederea asigurării capacităţii de
transport a debitelor formate pe versanţi, prin îndepartarea arborilor şi eliminarea depozitelor de lemne sau alte materiale.
Atenţie la eventualele alunecări de teren, favorizate de ninsorile abundente.
Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări pentru fluviul Dunărea”.
În acest moment, agenţii hidrotehnici ai A.B.A Jiu – S.G.A Dolj au sub supraveghere pârâul Teslui, Desnăţui, Raznic şi afluenţi monitorizând permanent cotele şi situaţia construcţiilor hidrotehnice. Totodată, la fiecare canton au fost constituite depozite de nisip şi un necesar uzual de materiale de interventie.
SITUAŢIA HIDROLOGICĂ în bazinul hidrografic Jiu în ultimele 24 de ore:
Pe râul Jiu în ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost stationare si in crestere.
Nivelurile pe raul Jiu la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE APARARE.
Pe afluenti si celelalte rauri interioare nivelurile si debitele au fost in general stationare si variabile.
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE APARARE.
Formaţiunile de gheaţă ( gheata la mal, pod de gheata cu ochiuri, pod de gheata compact) existente pe rauri au fost in usoara diminuare.
Fenomene de iarna pe rauri :
– gheata la mal: Jiu Amonte Rostovanu, Buta, Lonea (Jiul de Est), Livezeni, Lonea (Taia), Jiet, Pestera Bolii, Polatistea (HD), Turburea, Baia de Fier, Sacelu (GJ), Motru Sec (MH), Breasta (DJ).
– pod de gheata cu ochiuri: Rostovanu (HD), Ciocadia (GJ).
– pod de gheata compact : Barbateni, Lazaru (HD), Tg. Carbunesti (GJ), Fantanele(DJ).
A.B.A. Jiu prin S.G.A.-urile aflate în subordine, monitorizează evoluţia formaţiunilor de gheaţă, a nivelurilor şi debitelor de pe toate cursurile de apă aflate în administrare.
Menționăm că până în acest moment nu au fost depăsite Cotele de Apărare.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
ABA JIU