Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, preşedinte executiv al organizaţiei judeţene a PSD, a comentat, joi, demisia ministrului IMM-urilor, slătineanul Florin Jianu, despre a cărui numire în Guvern a afirmat că a fost o greşeală, neavând susţinerea partidului. Social-democratul a mai spus că protestele din ultimele zile sunt normale, reclamând însă manipularea protestatarilor şi implicarea fără drept a unor instituţii „în politică şi în legiferare”.
Marius Oprescu a mai declarat că Florin Jianu ar avea probleme privind felul în care firme controlate de el ar fi accesat fonduri europene. „Eu, din câte ştiu, domnul Jianu a avut ceva probleme cu fondurile europene. Să nu cumva să fie o frică a dânsului de scheletele pe care le are în dulap”, a afirmat preşedintele CJ Olt.
Oprescu a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă a fost o greşeală numirea lui Jianu în Guvern, adăugând că PSD Olt nu l-a susţinut. „Bineînţeles! Se pare că da! Organizaţia Olt nu l-a susţinut, asta pot să vă confirm”, a mai spus Marius Oprescu.
Într-o postare pe Facebook, joi dimineaţa, Florin Jianu şi-a anunţat demisia de la şefia Ministerului pentru Mediul de Afaceri, acesta fiind primul ministru care părăseşte Cabinetul Grindeanu, pe fondul protestelor masive de stradă.
Oprescu: „Sunt normale protestele, dar este deranjantă imixtiunea altor instituţii în politică şi în legiferarea din România”
Marius Oprescu a declarat că protestele din ultimele zile sunt normale, reclamând însă manipularea protestatarilor şi implicarea fără drept a unor instituţii „în politică şi în legiferare”. Social-democratul a mai spus că în România s-a uitat de principiul separaţiei puterilor în stat, adăugând că „unele puteri au devenit mai puteri decât altele”. „Sunt normale protestele împotriva unor decizii, dar deranjantă este imixtiunea altor instituţii, care n-au dreptul să facă acest lucru, în politică şi în legiferarea din România. Cred că, în România, s-a uitat de separarea puterilor în stat şi unele puteri, aşa cum declara şi un coleg de al meu de partid, au devenit mai puteri decât altele şi indică Parlamentului şi Guvernului ce ordonanţe şi hotărâri să ia şi ce legi să facă. Acest lucru este deranjant şi mi se pare inadmisibil, dacă vorbim de un stat de drept şi de continuarea politicilor pentru a ne transforma într-un stat liber şi independent”, a declarat Oprescu.
Preşedintele executiv al PSD Olt a ţinut să precizeze că modificările prevăzute de Ordonanţa 13/2017 vizează transpunerea în legislaţie a unor hotărâri ale Curţii Constituţionale a României (CCR).
„În ceea ce priveşte adoptarea ordonanţei făcute de către guvern, circulă foarte multe variante de manipulare, în spaţiul public şi mai ales în media. În ceea ce priveşte graţierea proiectul a fost trimis în Parlament, deci nu l-a adoptat Guvernul ci parlamentarii trebuie să-l dezbată. Toată lumea are reprezentant în Parlament pentru că fiecare în ţara asta a votat cu cineva şi prin proceduri parlamentare, proiectul poate fi amendat sau îmbunătăţit. În ceea ce priveşte modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, sunt nişte lucruri care au fost făcute în baza deciziilor Curţii Constituţionale. Deci CCR a venit cu nişte decizii pe care Guvernul a avut obligaţia să le pună în aplicare”, a mai spus Marius Oprescu.
Social-democratul a reamintit faptul că şi guvernul Cioloş a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a modificat Codul Penal, fără cea mai mică dezbatere publică.
„Să nu uităm că şi anul trecut au fost adoptate o serie de modificări ale Codului Penal, mult mai multe decât acum, tot prin ordonanţă de urgenţă a guvernului. Se vorbeşte că acum au fost adoptate nu ştiu cum, dar se ştia de două săptămâni. Au fost manifestaţii, dezbateri, deci s-a ştiut de ele şi aceste modificări nu s-au făcut ca anul trecut, când la ora 15.00 au fost puse pe site-ul Guvernului sau al Ministerului Justiţiei, iar la 15.30 au fost retrase. Aceea a fost toată dezbaterea publică în ceea ce priveşte modificările de anul trecut. Deci, o jumătate de oră de dezbatere pe site, fără să spună nimic, după care le-au trecut golăneşte. Acum vin şi ne vorbesc despre nişte lucruri care s-au întâmplat într-un mod corect şi legal. Repet, este vorba despre transpunerea în lege a unor decizii ale CCR”, a conchis Oprescu.