Criminalitatea stradală din judeţul Gorj a înregistrat, anul trecut, cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Anul trecut s-a înregistrat o scădere a infracţiunilor comise în judeţul Gorj, arată reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
“În anul 2016, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj a avut ca obiectiv menţinerea gradului de siguranţă al cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Implicarea poliţiştilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2016, criminalitatea stradală a fost cea mai scăzută din ultimii 4 ani.
Activităţile cu caracter preventiv desfăşurate pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului au condus la scăderea numărului furturilor stradale sesizate, faţă de anul 2015, cu 18,05% şi la o scădere de 21,43% a infracţiunilor de tâlhărie.
S-a înregistrat cea mai mică valoare a infracţiunilor sesizate din ultimii 4 ani, în scădere faţă de 2015 cu 14,86%, sub media valorilor înregistrate în ultimii 4 ani.
În ultimii 4 ani, ponderea infracţiunilor sesizate din mediul rural din total infracţiuni sesizate, scade în mod constant (50,23 % în 2016, pondere din total infracţiuni sesizate).
În anul 2016, s-au înregistrat cu 6,41% mai puţine infracţiuni contra persoanei sesizate faţă de 2015. Ponderea însemnată dintre acestea o reprezintă infracţionalitatea de mică violenţă, cele mai multe dintre aceste fapte producându-se pe fondul consumului de alcool”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.
Toate faptele de mare violenţă înregistrate în anul 2016 au fost rezolvate prin identificarea autorilor, mai arată poliţiştii.
“Pentru combaterea evaziunii fiscale acţiunile iniţiate au condus la recuperarea unor prejudicii în valoare de 8.160.000 lei, în creştere cu 26,92% faţă de 2015.
Numărul persoanelor faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, a crescut cu 48,71%, în anul 2016”, se mai arată în documentul menţionat.
În ceea ce priveşte siguranţa elevilor, acţiunile desfăşurate au cunoscut o abordare diferită, poliţiştii implicându-se în activităţile curente, preventive în rândul elevilor şi au condus la o scădere a infracţionalităţii cu 16%, arată IPJ Gorj.
Și numărul accidentelor a scăzut.
“În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2016 s-au produs cu 9 % mai puţine accidente grave faţă de perioada similară 2015, principalele cauze de producere a accidentelor au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată la condiţiile de drum şi abaterile comise de biciclişti.
De asemenea, în anul 2016 s-a înregistrat cel mai mic număr al persoanelor decedate din accidente grave de circulaţie din ultimii 4 ani”, susţin reprezentanţii IPJ Gorj.
În bilanţul IPJ Gorj se mai arată că în anul 2016 cantitatea de articolele pirotehnice indisponibilizate a înregistrat o creştere de 28,74%. Și tot anul trecut, poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a transportului ilegal de material lemnos, fiind aplicate sancţiuni contravenţii în cuantum de peste 2.300.000 lei şi confiscată cantitatea de 3.188 m.c. material lemnos.
“Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.
Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale,
Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative”, arată IPJ Gorj.