marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Contractul de concesiune pentru spaţiile verzi dintre Primăria Slatina şi o asociere de firme, reziliat. O anchetă DNA ar fi printre motive

Contractul de concesiune a serviciului de îngrijire a spaţiilor verzi din municipiu încheiat între Primăria Slatina şi asocierea de firme Rupiah, Hiwaters şi Fraicon a încetat, joi, cu acordul părţilor, înţelegerea fiind vizată şi de consilierii locali. Serviciile vor fi preluate de o nouă societate comercială, ce va fi înfiinţată de consiliul local. Potrivit unor surse, printre motivele care au stat la baza acestei decizii se numără şi o anchetă începută de procurorii DNA pentru nişte plăţi ilegale ale municipalităţii slătinene către aceste firme.

Consilierii locali slătineni au aprobat, joi, încetarea Contractului de concesiune nr.11272/25 august 2010, dintre primărie şi Rupiah SA, privind concesionarea serviciului public de administrare a domeniului public şi privat având ca obiect întreţinerea, dezvoltarea şi amenajarea parcurilor, a spaţiilor verzi, a locurilor de joacă şi a fântânilor arteziene din municipiul Slatina.

Potrivit proiectului aprobat joi, contractul de concesiune a încetat cu acordul părţilor, în termen de 15 zile concesionarul având obligaţia de „a proceda la predarea, primirea tuturor bunurilor de retur şi a investiţiilor realizate, prin grija şi pe cheltuiala sa, în conformitate cu prevederile contractului de concesiune”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Viceprimarul Slatinei, Claudiu Stăncioiu, a declarat că aceste servicii vor fi preluate de o nouă societate comercială, ce va fi înfiinţată de consiliul local. Noua societate va prelua şi angajaţii dar şi bunurile de retur ale Rupiah. „De aceste servicii se va ocupa o societate înfiinţată de către Consiliul Local, la care va fi acţionar majoritar şi care va avea prin delegare directă acest serviciu de spaţii verzi. După ce se va încheia efectiv contractul, în baza hotărârii de consiliu local, asocierea de firme Rupiah, Hiwaters şi Fraicon va trebui să predea bunurile de retur stipulate în contractul de concesiune încheiat în 2010. De asemenea, tot personalul pe care îl avea Rupiah va fi preluat de noua societate. În 15 zile se va întâmpla totul. Încetarea contractului nu presupune absolut nicio cheltuială, nicio daună, fiind vorba de înţelegere amiabilă”, a explicat Claudiu Stăncioiu.

Contract încheiat în mandatul lui Vâlcov

Contractul de concesiune a serviciului de îngrijire a spaţiilor verzi din municipiu a fost încheiat între Primăria Slatina şi SC Rupiah SA, în anul 2010, când primar era fostul senator şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, trimis în judecată de DNA în mai multe dosare de corupţie. Perioada contractului se întindea pe 30 de ani, scadenţa fiind, aşadar, în anul 2040. Anul trecut, însă, acesta fusese renegociat la o perioadă de 10 ani.

Încă de la început, în spaţiul public au apărut informaţii privind facturi umflate emise de societatea comercială către municipalitate. Reprezentanţii Primăriei Slatinei spun că, în anul 2016, valoarea medie a facturilor se ridica la aproximativ cinci miliarde lei vechi. „Fundamentul acestei decizii este că se face o economie destul de mare la bugetul local, având în vedere că preluând partea de personal şi investind doar în nişte echipamente, amortizate ulterior, efectiv banii rămân la noi. Nu ştiu cât se plătea înainte, dar cel puţin în 2016, valoarea medie a facturilor a fost de cinci miliarde lei vechi pe lună, TVA inclusă”, a precizat Claudiu Stăncioiu.

Mai multe servicii publice din Slatina au fost concesionate, tot în anul 2010, decizia fiind luată de conducerea de atunci a Slatinei. Explicaţia pentru scoaterea din curtea administraţiei locale a serviciilor de întreţinere a spaţiilor verzi, dezinsecţie şi deratizare, administrate pieţelor şi târgurilor, ecarisajului sau cimitirului a fost economia care s-ar face la bugetul local. Experienţa din ultimii şase ani a arătat, însă, că lucrurile n-au fost deloc aşa.

Este vorba de contractele încheiate de Primăria Slatina pentru concesionarea serviciilor pentru întreţinerea spaţiilor verzi, cu SC Rupiah, pentru salubrizare, cu SC Salubris, pentru deratizare şi dezinsecţie, cu SC Coral Impex, pentru administrarea pieţelor şi târgurilor, cu SC Prima Piaţă 2000, şi pentru administrarea Cimitirului Strehareţ, cu SC Ecumenic Funerar.

De-a lungul vremii, au existat informaţii că în spatele tuturor acestor societăţi se află interpuşi ai fostului primar Darius Vâlcov, cu ajutorul cărora se deturnează fonduri publice.

Mai mult, controlul pentru anul 2015 efectuat de Curtea de Conturi a arătat, de asemenea, o serie de plăţi ilegale făcute de primărie către Rupiah. Raportul inspectorilor Curţii ar fi ajuns, potrivit unor informaţii, pe masa procurorilor DNA. „Nu ştiu despre aceste lucruri, nu intră în apanajul nostru”, a mai declarat viceprimarul Stăncioiu.

Politica