Graţierea şi amnistia nu reprezintă o soluţie pentru a rezolva problema suprapopulării din penitenciare. Construcţia unor noi centre de detenţie, dar şi stabilirea unor noi măsuri de executare a pedepselor ar fi mai viabile. Este opinia prof.univ.dr.av. Lucian Bernd Săuleanu. Acesta a declarat, într-un interviu acordat „Jurnalul Olteniei”, că executivul, prin ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea nu respectă Constituţia României.
„Este cert că nu poate fi contestată puterea de legiferare a Guvernului, însă aceasta trebuie făcută conform Constituţiei care stabileşte foarte clar că acest guvern poate să dea ordonanţe de urgenţă numai în cazuri extraordinare, când trebuie să ia măsuri extraordinare a căror amânare nu poate fi pusă în discuţie, iar urgenţa trebuie şi motivată ca atare în proiectul respectiv. Este clar că aceste condiţii nu sunt îndeplinite în cauză. Cel mai important aspect ar fi acela legat de justificare. Justifică acest guvern că este necesară înlăturarea efectelor negative ale suprapopulării din penitenciare, ori problema este că această suprapopulare este un efect, nu o cauză. Ceea ce guvernul trebuia să facă, nu de acum, şi în 2014 şi în 2015 pentru acelaşi Guvern PSD avea posibilităţi reale să reformeze sistemul de penitenciare, să construiască noi penitenciare. Este clar că degeaba la acest moment dai o amnistie şi o graţiere pentru că în şase luni, este dovedit de studii acest lucru, se vor suprapopula din nou. În aceste condiţii, singura soluţie viabilă este de a lămuri, de a trata cauzele. Pe lângă problema ce ţine de construirea de noi penitenciare, este cea legată de măsurile de executare, identificarea altor modalităţi ca atare”, a declarat av. Lucian Săuleanu.
Acesta a mai precizat că în ceea ce priveşte infracţiunile şi modalităţile de executare a pedepselor, Constituţia stabileşte foarte clar că este nevoie de lege organică.
„În timpul alegerilor, PSD nu a venit cu această soluţie de graţiere şi amnistie, ci a venit cu proiecte foarte clare legate de economia naţională, de educaţie, de sistemul sanitar, chestiuni despre care, zi de zi, observăm că sunt cu mult mai necesare decât această ordonanţă a amnistiei şi graţierii. Apreciem, toţi care suntem jurişti, că pilonii democraţiei trebuie respectaţi. O astfel de ordonanţă ar însemna erodarea actului de justiţie. S-ar traduce prin: voi, politicienii, puteţi să câştigaţi alegerile şi modificaţi orice proiect de lege, indiferent de faptele pentru care sunteţi acuzaţi. Este evident că nici juriştii, nici societatea civilă nu pot să accepte un astfel de proiect.
Cu privire la infracţiuni şi modalităţile de executare a pedepselor, Constituţia stabileşte foarte clar că este nevoie de lege organică. Drept urmare şi această problemă a amnistiei ar trebui să fie stabilită prin lege. Filtrul legislativ pune în discuţie, în dezbatere publică, necesitatea şi toate celelalte aspecte, dar dă şi posibilitatea organizaţiilor profesionale să îşi exprime un punct de vedere care poate întări un proiect şi care să asigure un proiect viabil”, a mai spus Săuleanu.
Avocatul Lucian Săuleanu a adăugat: „Astfel de formule total nepotrivite decât în comunism am întâlnit, când anumite legi serveau doar celor care conduceau. Este clar că PSD trebuie să nu mai aibă această încrâncenare şi să dea o mai mare încredere democraţiei”.
Prof.univ.dr.av. Lucian Săuleanu a mai afirmat că discuţia despre referendumuri nu arată decât că „suntem în sfera unor strategii mai degrabă politice, nu a unei rezolvări de fond”, chiar dacă „preşedintele încearcă să identifice astfel o măsură de protecţie suplimentară”.