luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Unirea Principatelor Române, marcată şi la Slatina, Caracal, Balş și Corabia

 

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, marţi, şi la Slatina, la ceremonia desfăşurată în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe bulevardul cu acelaşi nume, participând sute de slătineni, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene sau senatori şi deputaţi. De asemenea, ceremonii au fost organizate şi la Caracal, Balş şi Corabia.

Cei prezenţi au primit de la organizatori cocarde tricolore cu înscrisul „24 Ianuarie 2017” şi steguleţe. Totul a debutat cu o slujbă religioasă, iar înainte de depunerea coroanelor la statuia lui Cuza, prefectul Silviu Neacşu a vorbit despre însemnătatea zilei, îndemnând la respectarea istoriei şi preţuirea înaintaşilor. „Aniversarea acestei zile ne aduce aminte, în fiecare an, că puterea românilor a stat şi va sta întotdeauna sub semnul unirii. 24 Ianuarie este pentru toţi românii, de aici şi de pretutindeni, o zi de mare sărbătoare. Este ziua în care ne amintim de primul mare pas făcut pentru crearea României Moderne. Prin Unirea de la 1859 am dovedit că suntem o naţiune puternică iar actele de curaj, de patriotism şi responsabilitate ale înaintaşilor noştri să ne fie, astăzi, călăuză în năzuinţele noastre. Să respectăm această sărbătoare, căci astfel ne respectăm istoria şi ne preţuim înaintaşii. Să ne apărăm valorile pe care le-am moştenit de la ei, eroii patriei care merită cu prisosinţă recunoştinţa noastră”, a afirmat Neacşu.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi cu o Horă a Unirii, în care s-au prins toţi cei prezenţi. Ceremonii cu ocazia sărbătoririi Unirii de la 1859 au fost organizate şi la Caracal, Balş şi Corabia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea Moldovei și Țării Românești sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Politica