Consilierii locali ai Craiovei vor avea, joi, pe masă, în cadrul şedinţei lunare ordinare, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru activităţile serviciului de salubrizare.
De ce se aplică taxa?
Este vorba despre taxa de depozitare pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale spre depozitare, introdusă prin OUG nr. 31/2013 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
„Taxa se plăteşte având în vedere cantităţile înregistrare pe cântarul depozitului, urmărindu-se ca doar deşeurile ce nu pot urma alt flux să ajungă la eliminare controlată prin depozitare. Deşi obligaţia de a plăti taxa de depozitare în raportării efectuate la Administraţia Fondului de Mediu se realizează de către operatorii depozitelor (proprietari, administratori), aceştia vor trebui să colecteze această taxă având ca temei juridic contractele încheiate de aceştia cu alte entităţi, cum ar fi primăriile pentru situaţiile când serviciul de colectare se realizează în mod direct şi de către operatorii de colectare-transport pentru situaţiile când primăriile au delegat gestiunea serviciului”, se arată în proiectul de hotărâre postat pe site-ul primăriei. Taxa are o valoare de 80 de lei/tonă.
Cum se va resimţi taxa în buzunarul cetăţenilor?
Conform anexelor proiectului de hotărâre, persoanele fizice vor plăti, pe lângă taxa deja existentă de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere de la populaţie (5,65 lei fără TVA, 6,72 de lei cu TVA), şi o taxă suplimentară de 1,9 lei fără TVA (2,32 lei cu TVA). Asta înseamnă un tarif total, pe persoană fizică, de 9,04 lei cu TVA.
În ceea ce priveşte persoanele juridice, dar şi instituţiile publice, pe lângă taxa de colectare, transport şi depozitare (61,96 de lei fără TVA, 73,73 de lei cu TVA), se va mai adăuga o taxă de 28 de lei fără TVA (33,32 de lei cu TVA), ceea ce duce la un tarif final de 107,05 lei cu TVA.