duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Instrumentar medical, curăţat cu apă, într-o oală, pe aragaz

Situaţie şocantă într-un spital din Oltenia, unde se angajații curăță instrumentar medical într-o oală cu apă fiartă, pe aragaz. Managerul spitalului susţine că este vorba despre un procedeu în plus, care nu exclude sterilizarea. Alţi medici susţin că metoda nu se mai utilizează de ani de zile. Acum trebuie folosite substanţe speciale, ori curăţarea se face cu mijloace mecanice.

Instrumentarul medical este curăţat, în Spitalul Orăşenesc Balş, într-o oală cu apă fiartă pe aragaz. Managerul spitalului spune că acest procedeu nu înlocuieşte sterilizarea. Alţi medici spun că instrumentarul trebuie curăţat cu substanţe de curăţare şi cu mijloace mecanice, nu cu apă fiartă.

Situaţia a fost semnalată mass-media de o persoană care a filmat procedeul de curăţare utilizat la spitalul din Balş.( Video AICI)

Policlinica Buna Vestire Craiova

Managerul spitalului, Ștefan Stănculescu, a declarat pentru „Jurnalul Olteniei” că acest procedeu nu înlocuieşte sterilizarea, ci este unul „în plus”.

Nu este vorba despre sterilizare. Este vorba despre nişte capace care înainte de a începe pregătirea pentru sterilizare, la o perioada de două-trei luni în care ele se utilizează mai mult, se spălau într-un pic de apă caldă şi dup-aia urmează sterilizarea care se face corespunzător, se folosesc şi soluţii dezinfectante. E practic o manoperă în plus”, ne-a declarat Stănculescu.

Alţi medici, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au precizat, pentru MEDIAFAX, că în această unitate medicală din municipiul oltean se face în dispozitive speciale, sub presiune, la temperatură înaltă, înainte de acest procedeu instrumentarul fiind curăţat cu substanţe de curăţare şi cu mijloace mecanice.

„Nu cred că un manager poate spune aceste lucruri! Poate sunt unii care îşi închipuie că prin fierbere instrumentarul este mai bine curăţat. La acest moment sunt multe mijloace de curăţare moderne şi eficente, care nu mai implică fierberea, procedeu făcut în urmă cu ani. Nu se mai folosesc astfel de metode. Există Ordinul 961 care spune că instrumentarul, în momentul sterilizării, trebuie să fie obligatoriu curat şi dezinfectat şi să nu prezinte niciun fel de resturi organice. Dacă există pete, ele se curăţă mecanic, la perie. În anul 2017 nu se mai fierbe nimic. Această procedură este rudimentară, mai bine sunt frecate cu peria. Cel mult se fierb tetinele la biberoane, se pun în apă clocotită, pentru că sunt din cauciuc, dar vorbim de altceva”, a precizat un specialist din cadrul Spitalului Slatina.

Managerul spitalului din Balş a mai spus că inspecţia sanitară a venit deja la unitatea medicală şi că deşi nu crede că s-a greşit „dacă aceste proceduri nu mai sunt în lege, în protocoale, nu mai facem. Sunt capacele un pic mai nu ştiu cum, le aruncăm şi luăm altele”.

Stănculescu a mai spus că în unitatea medicală pe care o manageriază nu au fost semnalate multe cazuri de infecţii spitaliceşti: „unul sau două cazuri”.

Politica