Polițiștii din Filiași au fost sesizați, în dimineața zilei de luni, în jurul orei 10:30, că trei femei au pătruns în locuința alteia și, prin distragerea atenției, i-au sustras din locuință mai multe bijuterii, informează Inspectoratul pentru Poliție al Județului Dolj.
Dorina B. din Filiași a sunat la 112 și le-a povestit polițiștilor că trei femei s-au prezentat la locuința sa, sub pretextul achiziţionării unei cantităţi de vin. În timp ce se afla în beciul locuinţei cu una dintre acestea, celelalte două i-au sustras din casă mai multe bijuterii din aur (circa 25 g) pe care le păstra într-o casetă, după care au părăsit zona cu un autoturism.
Polițiștii au diseminat informațiile oferite de victimă și, la scurt timp, polițiștii din localitatea Scăești au identificat un autoturism care corespundea descrierii. Polițiștii au procedat la oprirea vehicului, iar în interior au fost identificate Ioana V., de 49 de ani, Maria V., de 26 de ani, și Elena V., de 45 de ani, toate din municipiul Craiova.
Prejudiciul estimat la 5.000 lei a fost recuperat şi restituit persoanei vătămate, în cauză polițiștii întocmind dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.
Ce metode folosesc infractorii?
Conform polițiștilor, în general, bunurile sustrase în cazuri asemănătoare acestuia sunt sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.
Oamenii legii atrag atenția în legătură cu metodele folosite de infractori pentru a pătrunde în locuința victimei. Este vorba despre metoda „Detergentul”, prin care falși vânzători care bat la ușa victimelor și le prezintă produse de curățenie gratuite sau la prețuri promoționale. O altă metodă este cea a „Deratizării”, prin care infractorii, sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuință. După ce reușeșc să ajungă în casele oamenilor, infractorii distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.
Recomandări
Polițiștii vă recomandă să evitați să permiteți accesul în locuință a persoanelor pe care nu le cunoașteți; dacă sunteţi singuri acasă, nu permiteţi accesul acestor persoane în locuinţă şi cereţi-le să revină la o altă oră când este şi altcineva acasă; când cineva se prezintă cu o calitate oficială, cereți-i să vă prezinte o legitimație; analizați puțin logica poveștii ce vă e livrată și puneți întrebări dacă aveți neclarități; dacă vi se pare, pe parcurs, că ceva nu este în ordine sau că cel în cauză încearcă să vă distragă atenția, cereți-i politicos să iasă din casă/curte și anunțați poliția; în situaţia în care aţi fost înşelaţi, anunţaţi de îndată poliţia şi încercaţi să oferiţi cât mai multe semnalmente.