marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Friendship Season: Simfonia spaniola de Lalo, la Filarmonica Oltenia

VINERI,  20 IANUARIE  2017,  ORA  19:00
ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

DIRIJOR
MIHNEA  IGNAT

VICENTE  HUERTA
vioară, SPANIA

Policlinica Buna Vestire Craiova

În program :
Edouard Lalo: Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, op. 21
Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 4 în Fa minor, op. 36

mihnea-ignat_2016Născut la Craiova în 1980, Mihnea Ignat este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universităţii din Alicante (Spania) şi profesor de muzică de cameră în cadrul aceleiaşi instituţii. Din 2010, lucrează ca asistent al celebrului dirijor rus Dmitri Kitaienko, iar din anul 2012 este şi asistent al maestrului Jesús López Cobos. A absolvit secţiile de dirijat şi compoziţie ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, urmând în continuare cursul de masterat în stilistică dirijorală ale aceleaşi universităţi, cu Horia Andreescu. A câştigat Premiul Special al Filarmonicii ”Toscanini”, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Concursului Internaţional ”A. Toscanini” de la Parma, Italia. A fost premiat, de asemenea, în cadrul concursurilor organizate de RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda), Orquesta Sinfónica de Bilbao (Spania), Orquesta de Córdoba (Spania) etc.

vicente-huerta2Vicente Huerta s-a născut în Llíria, Spania, unde a început să studieze muzica. Ulterior, și-a continuat pregătirea de specialitate la Conservatoarele de Muzică din Valencia, Barcelona și Bruxelles. Ca solist și profesor, Vicente Huerta a fost invitat frecvent să concerteze cu orchestre de tineret din Spania și din alte state europene; totodată, a fost invitat să susțină cursuri de măiestrie și a participat la festivaluri în diverse centre muzicale din Europa, Asia și America.
În 2011, Vicente Huerta a înregistrat coloana sonoră (partitura pentru vioară solo) a filmului „The Skin I Live In” (”Pielea în care locuiesc”) de Pedro Almódovar, aceasta aducându-i compozitorului Alberto Iglesias Premiul „Goya” pentru cea mai bună muzică originală.

Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră, op. 21 de Lalo (compusă în 1874 pentru celebrul violonist Pablo de Sarasate) realizează un compromis între stilul simfonic şi cel concertant, vizând atât strălucirea şi jocul de timbruri ale orchestrei, cât mai ales virtuozitatea debordantă şi expresivitatea solistului. Alcătuită din cinci părţi, lucrarea se bazează pe teme şi ritmuri de dans iberice, preluate din folclor sau create în spiritul bogatului tezaur artistic al poporului spaniol.
Simfonia nr. 4 de Ceaikovski este dedicată Nadejdei von Meck, o aristocrată generoasă,  pasionată de artă. Fiind conştient de preţuirea dezinteresată şi loialitatea ei, compozitorul a ţinut să-şi exprime  recunoştinţa, menţionând pe manuscris „celei mai bune prietene”. Începută la Moscova, în iarna anului 1876, şi finalizată doi ani mai târziu, la San Remo, Simfonia nr. 4 în Fa minor, op. 36 a fost prezentată în primă audiţie sub conducerea dirijorală a lui N. G. Rubinstein.  Impulsionat fiind chiar de beneficiara acestei splendide ofrande muzicale, autorul simfoniei explica semnificaţia leitmotivului inserat în debutul ei: „este destinul… acea forţă fatidică a sorţii ce împiedică fericirea să-şi atingă scopul.”

   În preziua concertului, joi, 19 ianuarie 2017, de la ora 18:00, are loc în Trend Studio (lângă cinematograf Modern) amiTEA, întâlnirea publicului cu muzicienii Mihnea Ignat şi Vincente Huerta. Întâlnirile amiTEA sunt moderate de muzicologul Constantin Secară şi de Claudia Gorun, PR la Filarmonica „Oltenia”. Astfel, întâlnirile amiTEA au atât o componentă de strictă accepțiune muzicologică, cu referiri  la repertoriul abordat și valențele interpretative, cât și parfumul poveștilor de prietenie, depănate într-o atmosferă interactivă. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Cei de acasă pot urmări live întâlnirea amiTEA, pe pagina de facebook Friendship Season https://www.facebook.com/olteniaphilharmonic/.

Politica