sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Documentele pentru Spitalul Regional din Craiova, în lucru până în toamnă

De când Guvernul României a aprobat memorandumul pentru construirea celor trei spitale regionale din România, la Craiova, Cluj-Napoca și Iași, dar și de când a fost semnat acordul cu Banca Europeană de Investiții de către Ministerul Sănătății pentru facilitarea pregătirii proiectelor, Spitalul Regional de Urgență din Craiova a intrat într-un oarecare con de umbră. La o analiză mai atentă a memorandumului, dar și al acordului cu BEI, publicate pe site-ul nou al Ministerului Sănătății, vedem că BEI are la dispoziție 10 luni de la semnarea acordului pentru a realiza documentele necesare accesării de fonduri nerambursabile, inclusiv studiile de fezabilitate. Asta înseamnă că în toamna anului acesta ar trebui să avem gata cele trei studii de fezabilitate, după care se poate demara licitația pentru proiectare tehnică și pentru execuție. Întrebarea care se pune este: când va fi gata Spitalul Regional de Urgență din Craiova?

Pe 29 noiembrie 2016, Guvernul României aproba un memorandum cu tema „Aprobarea demersurilor propuse în scopul identificării de soluții de finanțare pentru pregătirea proiectelor privind construcția a trei spitale regionale în Iași, Cluj-Napoca și Craiova”. La câteva zile distanță, pe 5 decembrie 2016, Ministerul Sănătății împreună cu Banca Europeană de Investiții semnau un acord de servicii de consultanță în valoare de 1,5 milioane de euro, servicii pe care BEI ar urma să le acorde gratuit, pentru elaborarea unui set complet și actualizat de documente necesare pentru a obține aprobarea Comisiei Europene pentru finanțarea construcției celor trei spitale regionale.

Termen de livrare a documentelor – 10 luni

De atunci, cele trei spitale, inclusiv cel din Craiova, au intrat într-un con de umbră. Jurnalul Olteniei s-a adresat Ministerului Sănătății pentru a vedea care este stadiul proiectului, iar surse din cadrul ministerului au explicat că nu putem vorbi despre asta decât în toamna acestui an, pentru că așa prevede acordul cu Banca Europeană de Investiții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La un studiu mai atent al acordului cu BEI, aflăm că „perioada executării este de la data de începere până la finalizarea activităților prevăzute în Anexa 3, cu excepția cazului în care părțile convin altfel”, iar în memorandum, legat de acord, este specificat faptul că „acest acord începe imediat după semnarea lui și prevede ca în zece luni să fie livrate documentele necesare pentru a permite transmiterea documentației în vederea obținerii aprobării Comisiei Europene pentru finanțarea construcției a trei sitale regionale din FESI (Fondurile Europene Structurale și de Investiții – n.r.)”. Practic, până în luna octombrie, BEI ar trebui să realizeze documentația necesară.

Acordul include realizarea Studiilor de fezabilitate, dar și a cererilor de finanțare

Dar despre ce documente este vorba? În acordul cu BEI scrie că „rezultatele ar trebui să fie: planuri funcționale care să definească cerințele reale de spațiu și planificarea funcțională pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale din Iași, Cluj-Napoca și Craiova (…); proiecte arhitecturale pe baza planurilor funcționale actualizate și a proiectelor generice elaborate în 2008 pentru cele trei spitale regionale (…); studii de fezabilitate complete (inclusiv planuri funcționale, proiecte arhitecturale preliminare și toate studiile relevante) pentru construcția spitalelor regionale, conform descrierii (…); cereri de finanțare ESI care respectă Regulamentul (UE) (…)”.

Asta înseamnă că, spre finele anului 2017, actualul Guvern și, implicit, Ministerul Sănătății, ar trebui să aibă documentele necesare pentru a lansa licitațiile de proiectare tehnică, respectiv execuție. Însă nu se știe dacă proiectarea tehnică va fi lansată la pachet cu execuția sau separat. Și chiar dacă vor fi scoase la pachet, până la încheierea unei licitații de asemenea anvergură, nu se știe când se va încheia execuția.

200 de milioane de euro/spital

O parte dintre costurile pentru cele trei spitale ar urma să fie acoperite din fonduri europene, mai exact 150 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, declara, la semnarea acordului cu BEI, că este nevoie de 450 de milioane de euro care vor trebui să vină din alte surse.

În afară de cele 150 de milioane de euro pe care îi avem la dispoziție, pentru că am îndeplinit condiționalitățile ex-ante, vom avea cu siguranță nevoie, pentru aceste trei spitale, de peste 600 de milioane de euro. Vorbim de peste 200 de milioane pentru fiecare obiectiv de investiții. Estimarea noastră este, așadar, că pe lângă cele 150 de milioane, vom avea nevoie de încă 450 de milioane care vor trebui să vină, fie de la bugetul de stat, fie din alte surse. Pot să fie împrumuturi pe care le face statul, pot să fie alte surse de finanțare”, a spus Voiculescu, în decembrie, explicând că această sumă include și dotările necesare noilor unități sanitare.

Reamintim că transmiterea terenului de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Sănătății, pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, a fost aprobată prin hotărâre de guvern la mijlocul lunii noiembrie.

Se aprobă transmiterea unei părţi din imobilul 2985, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Sănătăţii (…) După preluare, partea de imobil transmisă potrivit art. 2 se va utiliza în vederea realizării Spitalului Regional de Urgenţă Craiova (…). În cazul în care nu se respectă destinaţia părţii de imobil prevăzută la art. 3, aceasta revine de drept în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (…) Predarea-preluarea părţii de imobil transmisă potrivit art. 2 se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în textul hotărârii. Hotărârea de guvern HG 857/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial, partea I, din 23 noiembrie.

Politica