luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cula Cioabă-Chinţescu din Siacu, „salvată” de salvamontişti

Acoperişul provizoriu al Culei Cioabă-Chinţescu din Siacu, distrus de viscolul puternic din ultimele zile. Salvamontiştii gorjeni au intervenit pentru reamplasarea lui.

Acţiunea a fost realizată sub supravegherea specialiştilor Muzeului Judeţean Gorj şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj.

Cula este o construcţie semifortificată răspândită începând cu Evul Mediu în întreg spaţiul balcanic. În Ţara Românească, culele erau locuinţele boierilor, construite cu scopul apărării avutului şi vieţii membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor întreprinse de către cetele de jefuitori otomani, veniţi din sudul Dunării. Forma culei era de turn cu 3-4 caturi. Erau prevăzute cu metereze de unde se putea trage cu arme de foc în orice parte a curţii. În beci se afla o fântână, ce putea ajunge şi până la 60 de metri adâncime. Scara către etajele superioare putea fi mobilă, uşile erau masive, beciul solid, pereţii aveau grosime de 1 metru şi erau consolidaţi cu bârne şi străpunşi de metereze, cu ferestre înguste. La unele cule, anexele sanitare se găseau într-un corp separat, un turn îngust, legat de corpul principal printr-un coridor aerian, ca un pod închis. Ca funcţii, culele au jucat rol de refugiu, apărare sau locuinţă temporară, veghe, semnalizare sau alarmă şi, mai târziu, de locuinţă permanentă. Cula din Siacu este datată din 1818”, au scris salvamontiştii pe pagina lor de pe facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica