O nouă clădire în cadrul Școlii Sfântul Dumitru din Craiova a fost dată în foloşinţă, vineri, 6 ianuarie, în scopul reducerii orarului elevilor, de la trei la două ture. Mai bine de opt ani a durat realizarea proiectului care a început în anul 2008 şi care a fost blocat din 2010 până anul trecut când Primăria Craiova a alocat suma necesară pentru finalizarea lucrărilor. Iniţial, proiecul prevedea o construcţie cu parter şi etaj, de 663 de metri pătraţi utili, cu trei săli de clasă, o sală de festivităţi şi un cabinet, însă, în final, elevii şcolii vor beneficia de o sală de clasă în plus faţă de ceea ce era prevăzut în proiect.
“Este un moment de mare bucurie, un moment aşteptat de câteva generaţii de elevi, părinţi şi profesori, deoarece Proeiectul Extindere Școala Gimnazială Sfântul Dumitru, este un proiect pus pe hărtie din anul 2006. În anul 2007 a fost plătit proiectul propriu-zis şi avizele, în anul 2008 a început construcţia propriu-zisă, s-a continuat până în anul 2010 şi, în anul 2015, deşi au fost alocate fonduri de către administraţia locală, lucrările nu au fost continuate. În iunie 2016 a fost făcută de către Primăria Municipiului Craiova o nouă licitaţie, iar în septembrie 2016 am fost numită manager al Școlii Gimnaziale Sfântul Dumitru, moment care a presupus şi preluarea acestui proiect. Mi-am asumat finalizarea şi continuarea proiectului până în decembrie 2016, fapt care s-a şi întâmplat. Recunosc, a fost vorba de multă muncă, poate nopţi nedormite, mobilizarea personalului didactic şi nedidactic auxiliar, m-am bucurat de susţinerea şi ajutorul tuturor, dar am reuşit să finalizăm acest proiect care întradevăr înseamnă bucurie pentru noi toţi. Întărzierea a fost din cauza faptului că nu au fost oamenii potriviţi la locul potrivit, ştim că “omul sfinţeşte locul”. Cel puţin, în ultimele două mandate, administraţia locală a susţinut educaţia şi sănătatea, totuşi, ştim că trebuie să fie cineva care să coordoneze aceste activităţi ca să putem să contribuim la aceste proiecte ale administraţiei locale. Sunt mândră că fac parte din Cetatea Băniei şi spun asta pentru că noi, cei din Bănie, suntem privilegiaţi datorită faptului că avem o administraţie locală care a avut ca prioritate şi are în continuare sănătatea şi educaţia. Iată, prin acest proiect, ne alăturăm altor proiecte de investiţie în educaţie care au fost susţinute de Primăria Municipiului Craiova. De asemenea, Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj, ne-a susţinut pe parcursul derulării acestui proiect, drept pentru care le mulţumim”, a spus Aida Ionescu, managerul Școlii Sfântul Dumitru.
În corpul nou de clădire vor funcţiona patru clase în trei săli de curs. De asemenea, clădirea este prevăzută şi cu o sală multifuncţională.
“Iniţial, sala multifuncţională a fost sală de festivităţi, dar din cauza faptului că o clasă rămânea la trei ture, am schimbat destinaţia în sală multifuncţională şi atunci, toate clasele vor funcţiona în două ture. Corpul nou dispune şi de trei cabinete, dotări IT şi mobilier, conform normelor europene. Școala noastră este o şcoală de prestigiu în învătământul doljean, dovadă fiind rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul anilor. Chiar dacă eram singura şcoală care mai funcţiona, încă, în trei ture, am avut susţinerea părinţilor şi şcoala a continuat să aibă un număr mare de elevi şi rezultatele au continuat să apară. Suntem la momentul în care putem să ne bucurăm, ca toate celelalte şcoli, de două ture”, a spus managerul şcolii.
Festivitatea de inaugurare a noului corp al clădirii a debutat cu o slujba de sfinţiere şi binecuvântare la care au luat parte Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei, Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, Maria Nuţă, director executiv Direcţia investiţii, achiziţii şi licitaţii din cadrul Primăriei Craiova, inspector şcolar Monica Sună, dar şi George Pârva, membru în echipa managerială a şcolii Sfântul Dumitru.
“Vreau să vă felicit pentru ceea ce aveţi aici, pentru tot ceea ce s-a realizat, chiar dacă proiectul a fost anevoios, chiar dacă s-a desfăşurat pe durata mai multor ani. Valoarea proiectului a fost de 1 910 000 lei, în faza a doua, în 2016, a fost alocată o sumă de aproximativ 850 000 lei din care s-au finalizat lucrările, iar o parte de 150 000 lei a revenit dotărilor. S-au efectual lucrări în partea de arhitectură, în partea de apă, de canalizare, instalaţii electrice şi mai ales centrala termică, calorifere. Primăria a avut în permanenţă o atenţie deosebită faţă de tot ce înseamnă infrastructura şcolară, de ceea ce înseamnă clase, laboratoare, locuri în care vă desfăşuraţi o mare parte din zi şi din viaţă. Pentru perioada următoare avem în vedere noi investiţii. Astăzi, am discutat cu colegii mei să intervenim în ceea ce priveşte curţile şcolilor şi să le amenajăm aşa cum trebuie, iar în mod special, pentru şcoala Sfântul Dumitru, am luat în calcul posibilitatea aplicării unui proiect european”, a spus Mihail Genoiu.
Lavinia Craioveanu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, le-a fost alături profesorilor şi elevilor în acest moment important pentru şcoala lor.
“Mă bucur că de azi, în sfârşit, putem să funcţionăm la această şcoală în două ture şi aceasta înseamnă condiţii mai bune de studiu pentru copiii noştri şi, de ce nu, pentru cadrele didactice. Doresc să-i mulţumesc doamnei director care şi-a îndeplinit foarte bine sarcinile şi domnului primar pentru tot efortul pe care administraţia publică locală l-a făcut pentru această şcoală, dar şi pentru celelalte şcoli pentru că în învăţământul craiovean s-au făcut investiţii foarte mari în ultimii patru ani şi, cu singuranţă, şi în anii următori va avea aceeaşi prioritate pentru administraţia publică locală. Dragi copii, nu vă rămâne decât să învăţaţi cât puteţi voi de mult, aveţi un corp profesoral de excepţie care vă învaţă şi vă îndrumă şi împreună cu care puteţi să câştigaţi, în continuare, foarte multe premii la olimpiade şi concursuri”, a spus Lavinia Craioveanu.