14 angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au intrat în greva foamei, luni dimineaţa, în faţa sediului companiei.
Angajaţii, afiliaţi sindicatului Mine Energie Oltenia, cel mai mare sindicat din cadrul companiei, sunt nemulţumiţi de disponibilizările anunţate de CEO, dar şi de fondul de salarii scăzut pe anul viitor.
Ministerul Energiei a anunţat disponibilizări pentru următorii ani: 2.000 de oameni până la sfârşitul lui 2017, iar alţi 2.000 până în 2020.
„Suntem 14 persoane. Nemulţumirea principală este lipsa aprobării rectificării fondului de salarii pentru CEO. Nu vom accepta sub nicio formă ca salariaţii, fiind vorba de 14.200 de persoane, să nu beneficieze de drepturile în urma prestării activităţii. Nu este posibil, ţinând cont de condiţiile în care muncesc aceşti oameni, de faptul că asigură siguranţa sistemului energetic naţional, ca cineva să se joace cu soarta acestora. Am avut promisiuni chiar de la ministrul Energiei că va fi rezolvată această problemă. Am ajuns în data de 19 şi încă nu a fost rezolvată problema rectificării fondului de salarii care afectează veniturile salariaţilor, inclusiv pe anul 2016, cât şi pe 2017. Vom intra cu un deficit consistent în ceea ce priveşte fondul de salarii pe anul 2017, în condiţiile în care oamenii au aşteptări în ceea ce priveşte creşterea veniturilor anul viitor. Deocamdată salariile s-au luat, dar există un deficit la ora actuală de 120 de miliarde, pe fondul de salarii. Necesarul pentru rectificare este de 160 de miliarde”, a declarat pentru MEDIAFAX, Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.
În ceea ce priveşte noile disponibilizări, acesta a afirmat: „Acesta este planul, în condiţiile în care, la ora actuală, avem deficit de personal. Cred că oamenii aceştia nu au dorit decât distrugerea complexului şi satisfacerea altor interese. Este una din problemele majore şi sub nicio formă nu vom fi de acord cu acel program de restructurare aprobat de AGA Complexului Energetic Oltenia”.