luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Testaţi carnea de porc înainte de consum!

 

Ca în fiecare an, în perioada “tăierii porcului”, din dorinţa de a mânca un produs cât mai natural, mulţi dintre doljeni aleg să cumpere porci din gospodăriile localnicilor de la ţară, fără a mai ţine cont de faptul că animalul poate fi infestat cu parazitul Trichinella spiralis, chiar dacă este crescut într-o gospodărie de la ţară şi cu produse naturale. Alţii, cumpără carnea direct de la magazinele de profil, unde, de regulă, produsele ar trebui să fie testate înainte de comercializare.

Indiferent de alegere, înainte de “pomana porcului”, specialiştii recomandă testarea cărnii la medicul veterinar pentru a verifica dacă animalul este sau nu infestat cu parazitul Trichinella.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor a confirmat deja prezenţa trichinelozei în două cazuri, în Craiova şi Segarcea, având şi alte două suspiciuni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trichineloza este o boală comună omului şi animalelor care apare ca urmare a consumului de carne infestată. În cele mai multe cazuri, boala apare la om, în urma ingestiei produselor din  carne de porc infestată.   

Chiar dacă bovinele, fiind ierbivore, nu sunt în mod normal gazde pentru Trichinella, amestecul cărnii de vită cu cea de porc infestată, poate duce la apariţia unor epidemii.

Simptomele clinice ale trichinelozei apar atât la oamenii maturi, cât şi la copii.  Manifestările diferă în funcţie de cantitatea de larve ingerate, dar şi de rezistenţa şi reactivitatea alergică a organismului.           

Simptome

Majoritatea infecţiilor uşoare (sub 10 larve pe gramul de masă musculară) sunt asimptomatice, însă infecţiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viaţa în pericol. Un număr mare de paraziţi provoacă, în timpul primei săptămâni de infecţie, diaree, durere abdominală, constipaţie, greaţă şi vărsături. Simptomele datorate migrării larvare şi invaziei musculare încep să apară în a doua săptămână după infecţie. Larvele de Trichinella care migrează, provoacă dureri de cap, febră ridicată, ameţeli, astenie, dureri în masele musculare, dificultate în mers, în masicaţie, în inghiţire, la respiraţie.

Pot fi prezente şi simptome precum: tusea, dispneea (respiraţie dificilă) sau disfagia (înghiţire dificilă), poate apărea miocardita (inflamaţie a muşchiului cardiac) sau, foarte rar,  encefalita sau pneumonia – acestea fiind, cauza cea mai frecventa a decesului în  trichineloză.

Tratamentul trichinelozei

Tratamentul este recomandat numai de medicul  de familie sau de specialist. Din fericire, pacienţii cu infecţii mai uşoare se însănătoşesc doar prin repaus la pat, alimentaţie uşoară în care predomina consumul de legume şi fructe, aport suficient de lichide, uneori apelând la medicamente care scad febra şi care combat durerea. În cazul unor simptome severe, bolnavii se internează în spital unde se continuă tratamentul.

Larvele pot fi distruse prin prepararea culinară a cărnii de porc, până când culoarea acesteia nu mai este roşie, sau prin congelare la -15 grade C, timp de 3 săptămâni. 

Recomandări ale specialiştilor:

Pentru a preveni infestarea cu Trichinella, medicii recomandă evitarea consumului de carne si produse de carne crudă (afumături,salamuri) obţinute din tăieri necontrolate sanitar-veterinar. De asemenea, creşterea animalelor trebuie să fie făcută  în  condiţii igienice, în ferme şi gospodării, prin deratizări sistematice, strângerea şi incinerarea tuturor cadavrelor de şobolani.

Este obligatorie şi efectuarea  examenului trichineloscopic  al cărnii din gospodăria proprie, sau dacă nu este cumpărată din locuri special amenajate. Acest examen se poate face la orice dispensar veterinar, iar rezultatul se dă imediat.

 

Politica