sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Medicul Cerbulescu a obţinut suspendarea pedepsei la apel

 

Condamnat pe fond, la Tribunalul Dolj, la 2 ani de închisoare cu executare, Viorel Cerbulescu, medicul chirurg prins cu şpagă la Spitalul din Filiaşi a scăpat de puşcărie. Magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au admis, miercuri, apelul declarat împotriva sentinţei din octombrie a Tribunalului şi i-au suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani. El a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, după ce a fost prins în flagrant, la începutul lunii august, când restituia familiei unui pacient mita de 100 de euro pe care o primise anterior pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, iar miercuri seara, după pronunţarea sentinţei definitive, a fost eliberat din penitenciar.

Reamintim că, Viorel Cerbulescu, medic chirurg la Spitalul din Filiaşi, a ajuns în spatele gratiilor pe 5 august a.c., după  ce a fost prins în timp ce restituia suma de 100 de euro primită drept mită pentru o intervenţie chirurgicală făcută la sfârşitul lunii iulie. „În fapt, denunţătorul a sesizat că, la data de 27.07.2016, medicul a primit cei 100 de euro pentru a urgenta efectuarea intervenţiei chirurgicale asupra fiului său  şi, fiind nemulţumit de serviciile prestate, a solicitat restituirea sumei de bani. Astăzi (n.r. – vineri, 5 august), ca urmare a întâlnirii dintre denunţător  şi medic, acesta a restituit suma de bani primită  anterior cu titlu de mită”, se precizează  într-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Ancheta a fost efectuată  de procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj  şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. Potrivit anchetatorilor, un bărbat din Filiaşi, care nu era asigurat medical, i-a plătit medicului Viorel Cerbulescu 100 de euro pentru a-l opera pe fiul său. Medicul a luat banii, a făcut intervenţia, însă,  când doljeanul a revenit cu fiul său la pansat, medicul i-a spus că  nu poate să-i acorde alte servicii pentru că  nu este asigurat. Doljeanul a făcut scandal, şi-a cerut banii înapoi, însă,  între timp, a făcut  şi un denunţ  la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj. Ofiţerii anticorupţie au luat legătura cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă  Tribunalul Dolj, s-a deschis un dosar penal în cauză, fiind demarate procedurile de organizare a prinderii în flagrant. Pe 5 august a.c., când medicul l-a chemat pe tatăl copilului operat să-i restituie banii, echipa operativă  l-a surprins, l-a ridicat  şi l-a dus la sediul Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj, a fost audiat, nu a recunoscut nimic, însă  procurorul de caz a dispus reţinerea sa pe o perioadă  de 24 de ore pentru luare de mită. Pe 6 august a.c. a fost prezentat la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă  de instanţă, care i-a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Cercetările s-au încheiat repede, iar procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe medicul chirurg Viorel Cerbulescu, de la Spitalul din Filiaşi, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Dosarul s-a înregistrat, miercuri, 24 august a.c., la Tribunalul Dolj, a intrat în camera preliminară, iar, joi, 25 august, judecătorii au menţinut arestarea preventivă  a inculpatului. Luni, 19 septembrie a.c., cauza a ieşit din camera preliminară, judecătorii anunţând începerea procesului. Pe 14 octombrie a.c. magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa. Medicul şi-a recunoscut fapta, a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă şi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, fiind menţinut în arest preventiv. Nemulţumit de hotărâre, inculpatul a declarat apel, iar judecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, miercuri, 7 decembrie a.c., sentinţa în dosar. Astfel, judecătorii au admis apelul inculpatului şi i-au suspendat executarea pedeapsei de 2 ani primită de la Tribunal, pe o perioadă de încercare de 4 ani. În plus, este obligat la 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi timp de 2 ani nu poate profesa: „Admite apelul declarat de inculpatul Cerbulescu Viorel împotriva sentinţei penale nr. 574/14.10.2016 pronunţată de Tribunalul Dolj. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată sub aspectul modalităţii de executare a pedepsei. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe durata termenului de supraveghere de 4 ani. În baza art. 93 alin. 3 C.p. obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul Primăriei Municipiului Craiova sau al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, pe o durată de 90 zile. Pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (acesta din urmă constând în interzicerea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii – medic chirurg) C.p. pe o perioadă de 2 ani se va executa conform art. 68 alin. 1 lit. b Cp, respectiv de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare”, se arată în sentinţă. Fiind definitivă, instanţa a dispus eliberarea lui Cerbulescu din penitenciar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica