luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Diplome de pus în ramă

Numărul tinerilor care sunt angajaţi în urma absolvării unei facultăţi este în scădere de la un an la altul. Multe dintre facultăţile la care aceştia se înscriu după absolvirea liceului, devin inutile, întrucât, foarte puţini dintre tineri reuşesc săşi găsească un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Multe locuri finanţate de stat rămân, astfel, neocupate în fiecare an la facultăţile din marile centre universitare din ţară. Cererea este scăzută şi pentru că specializările nu oferă garanţia găsirii unui loc de muncă.

Mulţi dintre cei care decid să facă o facultate renunţă după primul an de studiu, sau, unii dentre ei, nici măcar nu mai urmează una şi aleg să emigreze imediat după terminarea liceului.

Sunt şi tineri care încearcă să se reorienteze şi merg la cursuri de recalificare în speranţa că o săşi găsească un loc de muncă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu aceste probleme se confruntă majoritatea tinerilor care au ţinut să facă o facultate, dar nu s-au orientat către meserii cerute pe piaţa muncii.

Facultăţi utile în România

Sunt şi specializări căutate de către angajatorii din România. Spre exemplu, facultăţile care nu scot şomeri pe bandă rulantă sunt facultăţile cu profil de inginerie software sau de limbi străine. Studenţii acestor facultăţi sunt cei care îşi găsesc cel mai repede un job bine plătit, imediat după finalizarea studiilor, având, totodată, şansa unei ascensiuni rapide în carieră.

Politehnica, Cibernetica, Limbile străine şi chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt şi cel mai bine plătiţi, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.

Salarii de 3.500-4.000 lei net

Salariul unui absolvent al unei facultăţi cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei net. În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de Limbi străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de  limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbeşte fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai spus Raluca Peneş.

 

Politica